Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 19:22

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν ΧΑΠ

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Χρήσιμες πληροφορίες για όσους έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια σημειώνονται περισσότεροι από 3 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως το χρόνο.

Είναι η 4η αιτία θανάτου και μπορεί να ελεγχθεί πλήρως με τη διακοπή του καπνίσματος.

Στην Ελλάδα πάσχει το 8,4% του γενικού πληθυσμού.

Οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια έχουν μειωμένη ικανότητα για οικιακές εργασίες, για ύπνο, για διάφορες οικογενειακές δραστηριότητες και για σεξουαλική επαφή. Η νόσος προσβάλλει, συνήθως, άτομα μέσης και μεγάλης ηλικίας και τα συμπτώματα της συνήθως θεωρούνται φυσιολογικό επακόλουθο είτε του καπνίσματος είτε της γήρανσης, με αποτέλεσμα να μη γίνεται έγκαιρη διάγνωση.

Η χρόνια βρογχίτιδα και το πνευμονικό εμφύσημα είναι υποκατηγορίες της Χ.Α.Π.. Οι οικογενειακοί γιατροί πρέπει να κατευθύνουν τους ασθενείς προς πνευμονολόγο ώστε να αξιολογηθούν από τον ειδικό με τη χρήση μιας ειδικής εξέτασης της αναπνευστικής λειτουργίας που λέγεται σπιρομέτρηση. 

Η Χ.Α.Π. προκαλείται από πολλούς παράγοντες, όπως από το κάπνισμα, τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, το περιβάλλον εργασίας και το κληρονομικό εμφύσημα. 

Η Χ.Α.Π. είναι φλεγμονή των πνευμόνων που δημιουργείται από χρόνια έκθεση σε βλαπτικά ερεθίσματα. Είναι πολύ συχνή νόσος. 

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι: ο βήχας, η αποβολή πτυέλων από μερικά χρόνια η δύσπνοια. Η δύσπνοια στην αρχή εμφανίζεται μόνο στην άσκηση, αλλά σιγά-σιγά χειροτερεύει, ενώ αισθάνονται μεγάλη δυσφορία σταδιακά ακόμα και σε απλές δραστηριότητες. Η ζωή του αρρώστου και της οικογένειας του γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με πολλά φάρμακα, ιατρικά μηχανήματα στο σπίτι όπως συσκευές οξυγόνου και νεφελοποιητές και υπάρχει μειωμένη δυνατότητα για κοινωνικές υποχρεώσεις. Η νόσος χειροτερεύει προοδευτικά και σε κάποια φάση μάλιστα οδηγεί και στις επιπλοκές της, που είναι η αναπνευστική και καρδιακή ανεπάρκεια.

Για να διαγνωστεί εγκαίρως και σε αρχική φάση η ασθένεια πρέπει ο ασθενής να επισκεφτεί τον πνευμονολόγο όταν βήχει μερικές φορές τις περισσότερες ημέρες, έχει πτύελα τις περισσότερες ημέρες και τον πιάνει δυσκολία στην αναπνοή στην άσκηση. 

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, αρχικά δεν έχει ευρήματα ούτε στην ακρόαση των πνευμόνων ούτε στην ακτινογραφία γι΄αυτό πρέπει να υποβληθεί σε σπιρομέτρηση. 

Η πρώιμη διάγνωση της Χ.Α.Π. αποτελεί το κλειδί της επιτυχούς αντιμετώπισής της. 

Ο χρόνιος επίμονος βήχας, η δυσκολία στη αναπνοή κατά την διάρκεια σωματικής άσκησης, η επιδείνωση στην αναπνοή τους κατά την διάρκεια λοιμώξεων του αναπνευστικού και η απότομη αύξηση του βήχα, των εκκρίσεων και της δύσπνοιας με ολοένα λιγότερη σωματική κόπωση, ίσως να υποδηλώνουν κάποια λοίμωξη και δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύονται από πυρετό, σε ασθενείς με Χ.Α.Π. 

Στόχος της θεραπείας είναι να επιβραδυνθεί η επιδείνωση της νόσου και να περιοριστούν η δύσπνοια και τα άλλα ενοχλητικά συμπτώματα. 

Θεραπευτικές λύσεις που βελτιώνουν σήμερα την ποιότητα ζωής ενός ασθενούς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι: 

  • Τα φάρμακα: πρόκειται για δραστικά φάρμακα που ελαττώνουν τα συμπτώματα και βελτιώνουν την ικανότητα του ασθενή να κινείται και να λειτουργεί στην καθημερινή του ζωή. Τέτοια φάρμακα είναι κυρίως τα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά, καθώς επίσης και εκείνα που βοηθούν στην αποβολή πτυέλων. Υπάρχουν και οι εισπνοές κορτιζόνης οι οποίες λαμβάνονται από τον ασθενή μετά από αξιολόγηση του ιστορικού του και των αποτελεσμάτων της σπιρομέτρησης. 
  • Η καθημερινή άσκηση: παρόλο που η δύσπνοια περιορίζει τους ασθενείς που πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, το καθημερινό περπάτημα και η σωματική άσκηση κάνουν καλό. Μελέτες έχουν δείξει ότι, όταν οι ασθενείς με αυτή τη νόσο ακινητοποιούνται και κλείνονται μέσα στο σπίτι για να αποφύγουν τη δύσπνοια κι έτσι χειροτερεύουν την κατάσταση τους, γιατί με την ακινησία ατροφούν οι μύες του υπόλοιπου σώματος που ζητούν περισσότερο οξυγόνο από τους πνεύμονες με αποτέλεσμα να αυξάνει η δύσπνοια σε οποιαδήποτε προσπάθεια για κίνηση. 
  • Η μεταμόσχευση πνευμόνων αποτελεί λύση για μερικούς ασθενείς. 

ΠΡΟΣΟΧΗ 
---Ο ασθενής με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι επιρρεπής στις λοιμώξεις του αναπνευστικού. 
---Ο ασθενής με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια πρέπει να εμβολιάζεται κάθε χρόνο για τον ιό της γρίπης και κάθε 5 χρόνια για τον πνευμονόκοκκο. 
---Επειδή η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια επηρεάζει και την καρδιακή λειτουργία, θα πρέπει να αξιολογείται και η λειτουργικότητα της καρδιάς των ασθενών, ειδικά εάν το οξυγόνο του αίματος τους είναι μειωμένο. 
---Η μέτρηση του οξυγόνου στο αίμα θα δείξει επίσης και κατά πόσο ο ασθενής χρειάζεται να παίρνει οξυγόνο στο σπίτι. 
---Ο ασθενής με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια δεν πρέπει να απομονώνεται στο σπίτι, γιατί μπορεί να γίνει καταθλιπτικός χειροτερεύοντας έτσι περισσότερο την ποιότητα ζωής του ίδιου αλλά και της οικογένειας του. 

Διαβάστε, επίσης,

Τα καλύτερα φυτά για να καθαρίσετε τους πνεύμονές σας

Διατροφή για όσους έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Τροφές για να καθαρίσετε τη νικοτίνη από το σώμα σας

Α1 αντιθρυψίνη

Οι αιτίες του καρκίνου του πνεύμονα

Τι περιέχει ένα τσιγάρο

Αν έχετε άσθμα να τρώτε πολλές φυτικές ίνες

Το μπρόκολο είναι φάρμακο για τους πνεύμονες

Οι απαραίτητες βιταμίνες για όσους έχουν άσθμα

Οι παράγοντες κινδύνου για τις παροξύνσεις στη χρόνια βρογχίτιδα

Νέα φάρμακα κατά της ΧΑΠ

Οι απαραίτητες βιταμίνες για τη βρογχίτιδα

Διατροφή για τις αναπνευστικές παθήσεις

Σύνδρομο αλληλεπικάλυψης άσθματος και ΧΑΠ

Αφέψημα βοτάνων για τον βήχα

Αέρια αρτηριακού αίματος

Ο ασθενής με δύσπνοια στα επείγοντα

Η αμιάντωση

Μυστικά για τα παλμικά οξύμετρα

Υπέρμετρος οξυγονοθεραπεία

Διάγνωση ασθενειών από τα χέρια

Τι είναι ο συριγμός

Ρόφημα για να καθαρίζετε τις βρογχικές εκκρίσεις

Οξεία βρογχίτιδα

Μεταμόσχευση πνεύμονος

Οι βλαπτικές ουσίες του τσιγάρου

Ανάπτυξη κακοήθειας μετά από μεταμόσχευση οργάνων

Με κομμένη την ανάσα

Τα συνοδά νοσήματα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Συνδυασμός βρογχοδιασταλτικών στη ΧΑΠ

Οξυγονοθεραπεία

Γιατί όσοι έχουν διαβήτη δεν πρέπει να καπνίζουν

Άσθμα

Οι πνεύμονες μπορεί να αναγεννηθούν

Για όσους έχουν κίνδυνο για καρκίνο από το κάπνισμα

 Κάπνισμα και καρδιοαγγειακές παθήσεις

www.emedi.gr

 

 
Διαβάστηκε 6324 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 20:03
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.