Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013 09:23

Ασφαλές το εμβόλιο έναντι του ιού HPV

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Κυτταρολογίας τονίζει την αναγκαιότητα εμβολιασμού.

 

 

Σήμερα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ο ιός  HPV είναι ο απαραίτητος αιτιολογικός παράγοντας για την ανάπτυξη του καρκίνου τραχήλου μήτρας και όχι μόνο.

Με βάση τα στοιχεία από το IARC (International Agency for Research on Cancer) 14 τύποι του ιού HPV (16, 18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66 και 68) σχετίζονται αιτιολογικά με την εμφάνιση καρκίνου τραχήλου μήτρας.

Η λοίμωξη από τον ιό HPV ενέχεται, εκτός από τον καρκίνο τραχήλου μήτρας και στις περισσότερες μορφές άλλων μορφών καρκίνου, οι οποίες δεν μπορούν να προληφθούν με το τεστ παπ, όπως καρκίνο αιδοίου, κόλπου, πέους, πρωκτού, ενώ είναι το αίτιο και των γεννητικών κονδυλωμάτων,

Όμως ο ίδιος ιός φαίνεται ότι ευθύνεται και για ορισμένες μορφές καρκίνου στοματικής κοιλότητας, φάρυγγα και λάρυγγα.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η επιδημιολογική μείωση της επίπτωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέσω των εμβολιαστικών προγραμμάτων θα απαιτήσει αρκετά χρόνια.

Ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV και ο τακτικός έλεγχος με εξέταση κατά Παπανικολάου συναποτελούν την ολοκληρωμένη προστασία έναντι των σοβαρών νοσημάτων που προκαλεί ο ιός HPV.

Πηγή

Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Κυτταρολογίας

Διαβάστηκε 2573 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2013 21:35
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.