Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓαστρεντερολογίαΒισακοδύλη για άμεση ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Βισακοδύλη για άμεση ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Βισακοδύλη για άμεση ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Η χρήση φαρμάκων με συστατικά, όπως η βισακοδύλη μπορεί να προσφέρει σίγουρη ανακούφιση.

Η βισακοδύλη ή bisacodyl είναι το γνωστό σε όλους μας Dulcolax

Βισακοδύλη για άμεση ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί το πιο συχνό και ενοχλητικό πρόβλημα του πεπτικού συστήματος. Σύμφωνα, με τις τελευταίες έρευνες, το 20% του γενικού πληθυσμού πάσχει από δυσκοιλιότητα, ή έχει έρθει κάποια στιγμή αντιμέτωπος με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Από αυτούς το 60% υποφέρει για δύο ή και περισσότερα χρόνια.

Οι γυναίκες είναι η πιο ευπαθής ομάδα, καθότι οι ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της κύησης ή της εμμηνόπαυσης είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Τέλος, οι ηλικιωμένοι είναι, επίσης, ιδιαιτέρως ευαίσθητοι στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και λόγω των φαρμάκων που ενδεχομένως να τους χορηγούνται, αλλά και λόγω της δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος με το πέρασμα των χρόνων.

Ένας από τους πιο ουσιαστικούς και αποτελεσματικούς τρόπους επίλυσης του προβλήματος της δυσκοιλιότητας είναι η χρήση φαρμάκων κατά του συγκεκριμένου προβλήματος (υπακτικά).

Η χρήση φαρμάκων με συστατικά, όπως, η βισακοδύλη μπορεί να προσφέρει προγραμματισμένη και σίγουρη ανακούφιση. Η ασφάλεια των υπακτικών είναι πλέον αποδεδειγμένη επιστημονικά και σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, η χρήση τους προσφέρει ελεγχόμενη και άμεση λύση του προβλήματος.

Tο συστατικό της βισακοδύλης χρησιμοποιείται από τους πάσχοντες στις περισσότερες χώρες, 50 ολόκληρα χρόνια, χωρίς να έχει παρατηρηθεί σοβαρή παρενέργεια. Η βισακοδύλη, δρα κατευθείαν στο έντερο, χωρίς να επηρεάζει τον οργανισμό και τα όργανα του πάσχοντος και ιδιαιτέρως στα άτομα τρίτης ηλικίας που είναι πιθανόν να λαμβάνουν άλλα φάρμακα ή να αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε κάποιο άλλο σημείο του οργανισμού τους.

Η δυσκοιλιότητα και η αντιμετώπισή της κάθε άλλο παρά να αγνοείται πρέπει, καθότι το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας επηρεάζει την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. Στην τρίτη ηλικία δε, κρίνεται επιβεβλημένη, όχι μόνο για τους ψυχολογικούς παράγοντες που επηρεάζονται αλλά και για ακόμα σημαντικότερους λόγους, όπως είναι η επιδείνωση του προβλήματος και η δημιουργία σοβαροτέρων νοσημάτων.

Eνδείξεις:

  • Aντιμετώπιση για βραχύ χρονικό διάστημα, χρόνιας δυσκοιλιότητας που δεν ανταποκρίνεται σε άλλα αθωότερα καθαρτικά.
  • Προετοιμασία του εντέρου προεγχειρητικώς ή για διαγνωστικές εξετάσεις (ενδοσκοπικές ή ακτινολογικές) με ιατρική παρακολούθηση.

Aντενδείξεις: Bαριές φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, υπόνοια ειλεού, οξεία χειρουργική κοιλία αδιάγνωστης αιτίας, σοβαρή αφυδάτωση. Nα μη χορηγούνται υπόθετα σε ραγάδες ή έλκη του πρωκτού.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Aναφέρονται κολικοειδή άλγη της κοιλίας, τεινεσμός ή πρωκτίτιδα (σε χρόνια χρήση υποθέτων). Σπανίως, σοβαρή διάρροια με ηλεκτρολυτικές διαταραχές (συνήθως, σε υπερδοσολογία). Σε χρόνια χορήγηση κίνδυνος εξάρτησης, πρόκλησης συνδρόμου προσομοιάζοντος με εκείνο του ευερέθιστου εντέρου, υπονατριαιμία, υποκαλιαιμία, αφυδάτωση, υπεραλδοστερονισμός, εντεροπάθεια με απώλεια λευκώματος, στεατόρροια, οστεομαλάκυνση και ακτινολογική εικόνα του παχέος εντέρου προσομοιάζουσα με εκείνη της ελκώδους κολίτιδας ή του μεγάκολου.

Aλληλεπιδράσεις: Σύγχρονη λήψη της με αντιόξινα, σιμετιδίνη, γάλα ή άλλα αλκαλικά διαλύματα μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικό ερεθισμό από πρώιμη απελευθέρωση του φαρμάκου στο στόμαχο ή το δωδεκαδάκτυλο. Ταυτόχρονη λήψη διουρητικών ή κορτικοστεροειδών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαταραχής των ηλεκτρολυτών.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ηλικιωμένα άτομα υπάρχει κίνδυνος ορθοστατικής υπότασης ή πρόκλησης εντερικής ατονίας και υποκαλιαιμίας, ιδιαίτερα όταν λαμβάνονται και άλλα φάρμακα προκαλούντα υποκαλιαιμία (διουρητικά, κορτικοειδή). Σε ανάγκη λήψης και άλλων φαρμάκων να μεσολαβεί διάστημα 1½-2 ωρών μεταξύ της δισακοδύλης και εκείνων. Tα δισκία να καταπίνονται ως έχουν και να μη μασώνται εξαιτίας της τοπικής ερεθιστικής δράσης του φαρμάκου. Σε σκόνη είναι ερεθιστικό των επιπεφυκότων, λοιπών βλεννογόνων και δέρματος. Nα αποφεύγεται η μακροχρόνια λήψη πέραν των 10 ημερών. Δεν υπάρχουν δεδομένα για την ασφάλεια της χορήγησής της κατά τη γαλουχία.

Δοσολογία

Aπό το στόμα:

Eνήλικες και παιδιά > 10 ετών: 5-10mg εφάπαξ το βράδυ.

Για μικρότερα παιδιά: 5mg με σύσταση ιατρού.

Aπό το ορθό:

Eνήλικες και παιδιά > 10 ετών: 10 mg.6

Βιβλιογραφία

www.galinos.gr

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη δυσκοιλιότητα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη δυσκοιλιότητα

Διαβάστε, επίσης,

Εντερική απόφραξη

Καρκίνος παχέος εντέρου

Χάρτης κοιλιακού πόνου

Φασιολοψίαση

Κυστική ίνωση

Έμφραγμα μεσεντερίου

Εκκολπωματική νόσος

Κήλες

Μήπως έχετε πόνο στην πύελο;

Αμυλάση

Η αποτελεσματικότερη θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα

Πρόπτωση του ορθού

Πώς θα καταλάβετε την εντερική απόφραξη

Ηλεκτροπληξία

Παθήσεις οξείας χειρουργικής κοιλίας

Πώς θα αναγνωρίσετε τον πόνο της σκωληκοειδίτιδας

Μήπως έχετε πολλά αέρια;

Κολονοσκόπηση

Επικίνδυνοι πόνοι

Πόνος στην κοιλιά, αλλά που;

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με φύλλα Αιγύπτου

Η δυσκοιλιότητα είναι αιτία πολλών ασθενειών

Να τρώτε ντομάτες κάνουν καλό

Πώς αποβάλλονται οι τοξίνες από το έντερο

Πώς αποβάλλονται οι τοξίνες από το ανθρώπινο σώμα

Χρήσιμες πληροφορίες για τον ορθοκολικό καρκίνο

Δυσκοιλιότητα σε ογκολογικούς ασθενείς

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με νεράντζια

Να τρώτε παντζάρια κάνουν καλό

Όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο

Ιατρικές συνταγές με ψύλλιο

Χρήσιμες συμβουλές για τα λαχανικά

Εκκολπωματική νόσος

Ορθομοριακή αποτοξίνωση του γαστρεντερικού συστήματος

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ελιά

Συμπληρώματα διατροφής για τις παθήσεις του πεπτικού

Βιοανάδραση ορθού

Ραγάδα δακτυλίου

Μήπως έχετε φούσκωμα μετά το φαγητό;

Προϊόντα ολικής αλέσεως

Δυσκοιλιότητα και ομοιοπαθητική

Ο καφές κάνει καλό στην υγεία

Οι αιμορροΐδες

Αλόη Βέρα

Βασιλικός πολτός

Τα οφέλη από τις βραστές σαλάτες

Δαμάσκηνα

Δίαιτα κατά της δυσκοιλιότητας

Άφθονα υγρά για τη δυσκοιλιότητα

Πίνουμε το πρωί ζεστό νερό με λεμόνι

Η λίστα με τα φιλικά βακτήρια

Δυσκοιλιότητα

Μήπως έχετε πολλά αέρια;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν τον εγκέφαλο και προλαμβάνουν και θεραπεύουν την άνοια Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ