Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΦάρμακαΈντονη ανησυχία για το Fentanyl

Έντονη ανησυχία για το Fentanyl

Επικίνδυνο το παυσίπονο Fentanyl

Το ισχυρό παυσίπονο Fentanyl, έχει προκαλέσει το θάνατο σε 136 ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνα του Αυστραλιανού Εθνικού Κέντρου Έρευνας για τα Ναρκωτικά και το Αλκοόλ, κατά τα τελευταία 12 χρόνια.
Το Fentanyl χρησιμοποιείται, κυρίως, σε πάσχοντες από καρκίνο, και χορηγείται μόνο με συνταγή γιατρού, αν και στα δύο τρίτα των περιπτώσεων το παυσίπονο δεν χορηγήθηκε από γιατρό. Το άλλο ανησυχητικό στοιχείο που αποκαλύπτει η έρευνα του Κέντρου είναι ότι το 50% των θυμάτων που βρήκαν το Fentanyl, με παράνομο τρόπο, ήταν χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.
Το Fentanyl, μπήκε στον κατάλογο φαρμάκων της Αυστραλίας το 1997 ως παυσίπονο για την ανακούφιση πόνου σε καρκινοπαθείς. Το 2006 όμως, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας επέτρεψε τη χορηγία του και σε άτομα που έπασχαν από χρόνιο πόνο, λόγω άλλων ασθενειών. Από τότε αυξήθηκε και η χορήγηση του φαρμάκου, κυρίως σε άτομα άνω των 80 ετών.
Το Κέντρο Έρευνας για τα Ναρκωτικά και το Αλκοόλ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, ιδιαίτερα λόγω του γεγονότος ότι ενώ η πλειοψηφία των συνταγών για το Fentanyl έχουν εκδοθεί για ηλικιωμένους άνω των 80 ετών, τα περισσότερα «θύματα» είναι σαραντάρηδες.
Βιβλιογραφία

ndarc.med.unsw.edu.au

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροFISH
Επόμενο άρθροΕχινoκοκκίαση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό. Διευκολύνετε και βοηθήστε τα άτομα με τα άτομα με Αυτισμό Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι οι δυσκολίες σε άτομα τα οποία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ