Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Bλεφαρόπτωση

Όταν τα βλέφαρα βρίσκονται χαμηλά

Η βλεφαρόπτωση, ICD-10 H02.4, Q10.0 είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία, το ένα ή και τα δύο βλέφαρα, βρίσκονται πιο χαμηλά από την σωστή τους θέση, κάποιες φορές περιορίζοντας την όραση. Μπορεί να είναι εκ γενετής ή επίκτητη.


 Αίτια

 Οι αιτίες μπορούν να είναι πολλές, νευρολογικές, μυϊκές, μετατραυματικές, μηχανικές ή και ηλικιακές. Ανάλογα με την αιτία και το εύρος της πτώσης, υπάρχουν πολλές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της. 


Διάγνωση

Για να γίνει ακριβής διάγνωση, απαραίτητο είναι το ακριβές και λεπτομερές ιστορικό

·                 Χρόνος εμφάνισης και προόδος

·                 Οικογενειακό ιστορικό

·                 Τραύμα

Και η σωστή κλινική εξέταση

·                 Μέτρηση της βλεφαρόπτωσης σε χιλιοστά (mm)

·                 Λειτουργία ανελκτήρα μυός (φυσιολογικές τιμές  12 – 15 mm)

·                 Κούραση βλεφάρου (όταν κοιτά επάνω, σε μυασθένια)

·                 Jaw – winking φαινόμενο (κίνηση της σiαγώνας στην αντίθετη πλευρά, διορθώνει τη βλεφαρόπτωση)

·                 Φαινόμενο Bell


Αντιμετώπιση

Είναι σημαντική η αξιολόγηση των αιτιών της βλεφαρόπτωσης.
Εάν διαπιστωθεί νευρογενής αιτία, χρειάζεται θεραπεία και υπο συνεχή νευρολογική παρακολούθηση και ακολούθως γίνεται χειρουργική διόρθωση.
Οι περισσότερες περιπτώσεις βλεφαρόπτωσης διορθώνονται χειρουργικά. Πρόκειται για μία λεπτή επέμβαση που έχει πολύ καλό αποτέλεσμα στα χέρια έμπειρου πλαστικού χειρουργού.

H απονευρωτική και συγγενής βλεφαρόπτωση μπορεί να απαιτούν χειρουργική διόρθωση, εάν αρκετά σοβαρές ώστε να επηρεάσουν την όραση ή αν πρόκειται για αισθητικούς λόγους. Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο της πτώσης και γίνεται συνήθως από ένα Πλαστικό και Επανορθωτικό χειρουργό ή έναν οφθαλμίατρο που ειδικεύεται σε ασθένειες και προβλήματα του βλεφάρου.


Χειρουργικές διαδικασίες:
1.    ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης, ο πλαστικός χειρουργός κάνει μία τομή στο άνω βλέφαρο, στο σημείο ακριβώς που διπλώνει και από εκεί αφαιρεί την περίσσια του δέρματος. Κατόπιν εισχωρεί βαθύτερα για να αφαιρέσει την περίσσια του λίπους. Στο κάτω βλέφαρο, η τομή γίνεται ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες και κατόπιν, αφού αποκολληθεί το δέρμα μαζί με το μυ, αφαιρούνται οι σακούλες, οι οποίες είναι τμήματα λίπους. Αφού αφαιρεθεί η περίσσια του δέρματος και στο κάτω βλέφαρο, γίνεται συρραφή. Όταν επουλωθούν οι τομές, τα σημάδια που μένουν είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα και πολλές φορές θα έλεγε κανείς, αόρατα. Αυτό συμβαίνει διότι το δέρμα των βλεφάρων έχει πολύ καλή επούλωση. Τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως μετά από 4-5 ημέρες.

2.    TRANS CONJUNCTIVAL ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: Αυτή αφορά στο κάτω βλέφαρο, όπου ο πλαστικός χειρουργός δεν κάνει εξωτερική τομή, αλλά αφαιρεί ή να τοποθετεί σε σωστότερη θέση το λίπος από το μέσα μέρος του βλεφάρου, αυτό δηλαδή που έρχεται σε επαφή με το μάτι. Οι τομές φυσικά εκεί είναι αόρατες. Το είδος αυτής της βλεφαροπλαστικής αφορά κυρίως άτομα που έχουν σακούλες, αλλά χωρίς ιδιαίτερη χαλάρωση στο δέρμα του βλεφάρου.

3.    ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕ LASER: Ο πλαστικός χειρουργός ξεκινάει κάνοντας την trans conjunctival βλεφαροπλαστική, όπως περιγράφεται παραπάνω και μετά το τέλος της διαδικασίας αυτής κάνει λείανση με laser στο δέρμα του κάτω βλεφάρου. Το δέρμα εκτός του ότι λειαίνεται από τις λεπτές ρυτίδες, κάνει και ένα βαθμό σύσφιξης, οπότε εάν υπάρχει ένας μικρός βαθμός χαλάρωσης, διορθώνεται. Σίγουρα δεν απευθύνεται σε άτομα που έχουν μεγάλο βαθμό χαλάρωσης.

4.    ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΚΑΝΘΟΠΛΑΣΙΚΗ H ΚΑΝΘΟΠΗΞΙΑ: Η διαδικασία αυτή, εκτός του ότι βοηθάει στη διόρθωση της γήρανσης των βλεφάρων, βοηθάει και στην αλλαγή του σχήματος των ματιών. Όταν λέμε κανθοπηξία, εννοούμε τη στήριξη της έξω γωνίας του ματιού. Αυτή χρησιμεύει όταν το κάτω βλέφαρο τείνει να χαλαρώσει τόσο ώστε να φαίνεται το λευκό του ματιού κάτω από την κόρη. Σε αυτή την περίπτωση, ο πλαστικός χειρουργός τοποθετεί ράμμα στη γωνία του ματιού, το οποίο το στηρίζει σε κάποιο σταθερό σημείο, που συνήθως είναι το οστό. Με τον όρο κανθοπλαστική εννοούμε την αλλαγή θέσης της έξω γωνίας του ματιού. Κυρίως χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που η γωνία είναι σε αρκετά χαμηλή θέση, ώστε τα μάτια φαίνονται λυπημένα. Γενικά, αισθητικά ωραία θεωρούνται τα μάτια, όταν η έξω γωνία είναι πιο ψηλά από την έσω γωνία. Όταν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, δηλαδή όταν η έξω γωνία είναι πιο χαμηλά από την έσω, τότε με τη διαδικασία της κανθοπλαστικής, μπορεί να διορθωθεί, να αλλάξει δηλαδή θέση. Ο πλαστικός χειρουργός κόβει τελείως τη στήριξη της έξω γωνίας και κάνει μία νέα στήριξη σε μία υψηλότερη θέση σε σταθερό σημείο, που συνήθως και πάλι είναι το οστό.

5.    ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ: Πρόκειται για μία αρκετά καινούρια τεχνική, στην οποία το λίπος από τις σακούλες δεν αφαιρείται, αλλά κατανέμεται ομοιόμορφα στην περιοχή του βλεφάρου έτσι ώστε να μην υπάρχει “άδειασμα” στην περιοχή αυτή. Το “άδειασμα”, φαίνεται άσχημο ακόμα και αν έχουν διορθωθεί οι σακούλες και η χαλάρωση.


Μη χειρουργικοί τρόποι όπως η χρήση ειδικών γυαλιών  ή ειδικών σκληρών φακών επαφής για τη στήριξη του βλεφάρου.

Η Βλεφαρόπτωση που προκαλείται από μια ασθένεια, θα βελτιωθεί αν η ασθένεια αντιμετωπιστεί με επιτυχία.


Για καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα η βλεφαροπλαστική μπορεί να συνδυαστεί άριστα με διάφορες άλλες θεραπείες, όπως ανανέωση του προσώπουμε  ένεση βοτουλινικής τοξίνης (Botox) και εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος (hyaluronic acid derma fillers), καθώς και με άλλες μείζονες πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις (face lift, brow lift).

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΒιταμίνη Α
Επόμενο άρθροΝόσος Prion
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφή για παιδιά

Διατροφή για παιδιά. Κάντε τη διατροφή των παιδιών υγιεινή μέσω της ψυχαγωγίας κι εξασφαλίστε τους μια καλή υγεία Fun Food για τα παιδιά με υγιεινές...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ