Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠαιδιατρικήMωρά απαλλαγμένα από το BRCA-1

Mωρά απαλλαγμένα από το BRCA-1

Κι αν σβήνουν λάθος;…..
Με την οδό της τεχνητής γονιμοποίησης, μπορούν να δημιουργηθούν έμβρυα που  ελέγχονται από γιατρούς για το γονίδιο BRCA-1 που ευθύνεται για την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες κατά 50% – 85%.
Όταν στην οικογένεια υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κληρονομήσει το μωρό τέτοια γονίδια μέσω της προεμφυτευτικής διάγνωσης,  ανιχνεύονται ελαττωματικά γονίδια στα έμβρυα που δημιουργούνται με εξωσωματική πριν αυτά εμφυτευτούν στην μήτρα. 
Ο προεμφυτευτικός έλεγχος ξεκινά με τη λήψη ενός κυττάρου από το έμβρυο, περίπου τρεις ημέρες μετά τη δημιουργία του στο δοκιμαστικό σωλήνα, για να διευκρινιστεί αν φέρει κάποια γενετική πάθηση. Αν αυτό συμβαίνει, το έμβρυο αποκλείεται προς όφελος κάποιου άλλου.
Σήμερα, πολλές γυναίκες που διαπιστώνουν ότι φέρουν το επίμαχο γονίδιο υποβάλλονται σε μαστεκτομή για να προλάβουν την ασθένεια. 
Πέραν του καρκίνου του μαστού, οι γυναίκες αυτές αντιμετωπίζουν και υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, ενώ οι άνδρες φορείς κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.
www.emedi.gr
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλες οι χρήσεις του Botox

Όλες οι χρήσεις του Botox: Καλλυντικές και ιατρικές χρήσεις της τοξίνης Botulinum Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD Το Botox ή Μπότοξ είναι ένα φάρμακο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ