Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΆσκηση και σπορΧρήσιμες πληροφορίες για την καρνιτίνη

Χρήσιμες πληροφορίες για την καρνιτίνη

Χρήσιμες πληροφορίες για την καρνιτίνη. Οι νεφροί παίζουν σημαντικό ρόλο στην σταθερή ποσότητα καρνιτίνης στο σώμα.

L-Carnitine- L- Tartrate ή L-καρνιτίνη- L-τρυγική

Ποιοι πρέπει να παίρνουν καρνιτίνη

Η L-καρνιτίνη tartate είναι η σταθερή μορφή της L-καρνιτίνης με τρυγικό οξύ.

Η L-καρνιτίνη ανήκει στις ουσίες που δρουν στον οργανισμό για την ομαλή εξέλιξη των φυσιολογικών λειτουργιών και κυρίως, του διαμέσου μεταβολισμού, παρουσιάζει δηλαδή βιταμινοειδική δράση. Η L-καρνιτίνη είναι ο μόνος φορέας που χρησιμοποιούν τα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας για να διαπεράσουν τη μεμβράνη των μιτοχονδρίων. Ελέγχει τη μεταφορά της ενέργειας που παράγεται στα μιτοχόνδρια, στο κυτόπλασμα, κυρίως, των σκελετικών μυών και του μυοκαρδίου. Είναι πολύ διαλυτή στο νερό και απόλυτα ασφαλής, οι δε έρευνες έχουν καταδείξει μια αυξημένη βιοδιαθεσιμότητά της σε σχέση με τις άλλες μορφές της καρνιτίνης.

L-καρνιτίνη σχηματίζεται στο ήπαρ και τα νεφρά από τα αμινοξέα λυσίνη και μεθειονίνη. Ωστόσο, αποθηκεύεται σε άλλο σημείο του σώματος, κυρίως, σε μυς (συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς), στον εγκέφαλο, και ακόμη και στο σπέρμα. Στη διατροφή, προέρχεται, κυρίως, από κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα.

Όσοι ενήλικες τρώνε μικτές δίαιτες που περιλαμβάνουν κόκκινο κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα μπορούν να προσλάβουν περίπου 60-180 mg ανά ημέρα καρνιτίνης.

Οι Vegans προσλαμβάνουν σημαντικά λιγότερο (περίπου 10-12 mg, δεδομένου ότι αποφεύγουν τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης).

Οι νεφροί παίζουν σημαντικό ρόλο στην σταθερή ποσότητα – συγκέντρωση καρνιτίνης στο σώμα, φροντίζοντας να αποβάλλεται η περίσσεια και έτσι ποτέ σχεδόν δεν έχει καταγραφεί υπερδοσολογία.

Καρνιτίνη και μεταβολισμός λίπους
• Είναι η μορφή της καρνιτίνης που, κυρίως, έχει να κάνει με την μεταφορά πληροφορίας για καύση λίπους
• Βελτιώνει την αναλογία λίπους και μυών στο σώμα
• Προστατεύει το συκώτι από την συσσώρευση λιπώδους ιστού

Καρνιτίνη και παραγωγή ενέργειας
• Αυξάνει την παραγωγή ενέργειας ακριβώς λόγω της βελτίωσης της καύσης λιπαρών κυττάρων
• Έχει αποδειχθεί ότι ευνοεί την μυϊκή αποκατάσταση μετά από καταπόνηση

Καρνιτίνη και καρδιά
•Η καρνιτίνη συστήνεται σαν βασικό βοήθημα για την προστασία του καρδιακού μυ

• Προστατεύει την καρδιά

• Μειώνει τους καρδιακούς παλμούς σε κατάσταση έντονου στρες

• Βελτιώνει την καρδιακή παροχή, σημαντικό, σε καταστάσεις ανεπάρκειας

Στο μυ της καρδιάς και στους σκελετικούς μύες περιέχονται άφθονες ποσότητες της L-καρνιτίνης που είναι απαραίτητη για να πληρούνται και να καλύπτονται οι απαιτήσεις ενέργειας του ιστού με τη μεταφορά λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια. Η φυσιολογικά ενδογενής παραγωγή της L-καρνιτίνης σε πολλές περιπτώσεις είναι ανεπαρκής σε άτομα με υπερλιπιδαιμίες και καρδιακά προβλήματα, απαιτώντας, έτσι, συμπληρώματα.

Ο καρδιακός μυς χρησιμοποιεί το λίπος ως κύρια πηγή ενέργειας. Η καρνιτίνη είναι ένας παράγοντας μεταφοράς λίπους για παραγωγή ενέργειας που είναι απολύτως απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία και αντοχή της καρδιάς.

Καρνιτίνη και στηθάγχη

Τα συμπληρώματα διατροφής με L-καρνιτίνη εμποδίζουν, επίσης, την εξέλιξη της βλάβης καρδιακού μυ σε άτομα με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και βελτιώνουν την αντοχή στην άσκηση σε άτομα που αναπτύσσουν πόνο στο στήθος (στηθάγχη).

Η καρνιτίνη αυξάνει, επίσης, τις συγκεντρώσεις του μονοξειδίου του αζώτου που βοηθούν τα ενδοθηλιακά κύτταρα να χαλαρώσουν και με τον τρόπο αυτό να να αυξηθεί η ροή του αίματος.

Σε έμφραγμα ομαλοποιεί την καρδιακή συχνότητα και την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει το προφίλ λιπιδίων στο αίμα και μειώνει τη θνησιμότητα.

Καρνιτίνη και ο ρόλος της στην γονιμότητα

Οι άνδρες, συχνά, έχουν πρόβλημα με τον αριθμό, την κινητικότητα ή το σχήμα του σπέρματός τους, περίπου σε ποσοστό 40%. Η L-Καρνιτίνη παρέχει πολύτιμη υποστήριξη για το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Στο σπέρμα, η υψηλή συγκέντρωση της L-καρνιτίνης παίζει ένα ρόλο στο μεταβολισμό της ενέργειας και το πιο σημαντικό, μπορεί να υποστηρίξει την ποιότητα του σπέρματος.  Η L-καρνιτίνη σε υπογόνιμους άνδρες αυξάνει τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων στο σπερματικό υγρό, την κινητικότητα του σπέρματος και εξασφαλίζει την ποσοστιαία αύξηση των σπερματοζωαρίων με ισχύ έναντι των αδύναμων.

Καρνιτίνη και ανοσοποιητικό
• Αυξάνει την δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος κάτω από την πίεση
• Επιβραδύνει την φθορά και τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων
• Οι ειδικοί συστήνουν L-καρνιτίνη για χειρουργικές επεμβάσεις που μπορεί να συνοδεύονται από απώλεια αίματος, διότι προωθεί το σχηματισμό των ερυθρών κυττάρων του αίματος

Καρνιτίνη και έλεγχος σακχάρου

Η Καρνιτίνη επιτελεί ένα σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των λιπιδίων.
Δεδομένου, ότι η καρνιτίνη συμπεριφέρεται σαν ένα λεωφορείο για τις ακετυλομάδες από μέσα προς τα έξω από τη μιτοχονδριακή μεμβράνη, καλύπτει, επίσης, έναν καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Μια μείωση του ρυθμού μεταφοράς των λιπαρών οξέων στο εσωτερικό των μιτοχονδρίων έχει σαν αποτελέσματα την συσσώρευση τριγλυκεριδίων στο κυτοσολικό σώμα, συσσώρευση η οποία εμπλέκεται στην παθογένεση της αντίστασης στην ινσουλίνη.
Μπορούν να προβληθούν δύο πιθανοί μηχανισμοί στη μεταβολική δράση της καρνιτίνης και των παραγώγων της: η πρώτη είναι μια ρύθμιση της ακετυλο και της ακυλο–κυτταρικής διακίνησης για τη σωστή αντιμετώπιση της ενεργειακής ζήτησης, ενώ η δεύτερη είναι μια δράση ελέγχου στη σύνθεση των βασικών γλυκολυτικών και γλυκονεογενεσικών ενζύμων. Το αμινοξύ L-καρνιτίνη μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη στη θεραπεία του διαβήτη, όταν λαμβάνεται ως διαιτητικό συμπλήρωμα. Εκτός από τη μεταφορά του λίπους και την πληροφορία της καύσης λιπαρών για παραγωγή ενέργειας η L-καρνιτίνη βελτιώνει, επίσης, τις δράσεις της ινσουλίνης στα μυϊκά κύτταρα. Απλά, αυτό σημαίνει είναι ότι η L-καρνιτίνη μπορεί να βοηθήσει το σώμα να κρατήσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα χαμηλά, ακόμη και μετά από ένα πλούσιο σε υδατάνθρακες γεύμα, ενώ παράλληλα βοηθά στην αναπλήρωση γλυκογόνου.

Καρνιτίνη και αντιγήρανση
Μια σημαντική αιτία της γήρανσης είναι η μείωση της λειτουργίας των μιτοχονδρίων, των μικροσκοπικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που ενεργοποιούν τα κύτταρα μας.
Οι περισσότερες χρόνιες ασθένειες της γήρανσης αντανακλούν την απώλεια μιτοχονδριακής λειτουργίας και του αριθμού τους, περιορίζοντας την διαθέσιμη ενέργεια στα κύτταρα, καθώς, γερνάμε.
Η μείωση στην μιτοχονδριακή δραστηριότητα, η οποία είναι αυξανόμενη με την ηλικία, είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για ένα μεγάλο αριθμό από καρδιαγγειακές και νευρολογικές διαταραχές, καθώς και για τη παχυσαρκία και για τον διαβήτη τύπου II.

Το αμινοξύ καρνιτίνη μπορεί να προλάβει, ακόμη και να αναστρέψει πολλούς γνωστούς παράγοντες της γήρανσης του πληθυσμού.

Με την πάροδο της ηλικίας, τα επίπεδα της καρνιτίνης μειώνονται σε όλους τους ιστούς του σώματος, και κυρίως, στην καρδιά και στον εγκέφαλο, διαδικασία, η οποία εξηγεί το πρόβλημα γήρανσης στα μιτοχόνδρια, τα οποία καθίστανται πεινασμένα για ενέργεια και γεμίζουν με κυτταρικά απόβλητα.

Με απλά λόγια, η έλλειψη καρνιτίνης οδηγεί στην αποδυνάμωση – καταστροφή των μιτοχονδρίων μας αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Και, τελικά, αυτή η διαταραχή μιτοχονδριακής λειτουργίας είναι πιθανό να επιταχύνει τη φθορά του οργανισμού.

Τα κακώς λειτουργούντα μιτοχόνδρια επιβάλλουν, επίσης, τεράστιο οξειδωτικό στρες για τα κύτταρα στα οποία βρίσκονται και αυτό σημαίνει στην ουσία, περαιτέρω επιτάχυνση της γήρανσης και συντόμευση της ζωής.

Η L-καρνιτίνη, ένα φυσικό μόριο με διάφορες συναφείς μορφές, παρέχει μιτοχόνδρια τόσο με την ενέργεια που χρειάζονται και την αντιοξειδωτική προστασία που πρέπει να έχουν για να διατηρήσουν τη νεανική λειτουργία τους.

Δυναμικό βοήθημα για τη θεραπεία της τριχόπτωσης

Η L-Carnitne-Τartate είναι απαραίτητη για την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών. Η L-καρνιτίνη με τη συγκεκριμένη της μορφή διεγείρει ταχύτερα την ανάπτυξη των μαλλιών του τριχωτού της κεφαλής του ανθρώπου με την παροχή ενέργειας στα θυλάκια τρίχας.

Ισχυρός και αποτελεσματικός ρυθμιστής των αντρικών ορμονών

Πρόσληψη της L-carnitne-Τartate από υγιείς άνδρες σε ποσότητα των 2 γρ/ημέρα αυξάνει την πυκνότητα των ανδρογονικών υποδοχέων στα μυϊκά κύτταρα σε περίοδο 21 ημερών, χωρίς, όμως, παράλληλη αύξηση της τεστοστερόνης.

Κατάλληλη για τη νεφρική ανεπάρκεια

Στη νεφρική δυσλειτουργία η L-Καρνιτίνη αυξάνει αποδεδειγμένα τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.

Η καρνιτίνη έχει προταθεί ως συμπλήρωμα για τη θεραπεία της καρδιακής προσβολής, της καρδιακής ανεπάρκειας, της στηθάγχης, και της διαβητικής νευροπάθειας και για βελτίωση της απόδοσης της άσκησης.

H L -καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ (ένα δομικό στοιχείο για τις πρωτεΐνες), που παράγεται φυσιολογικά στο σώμα.

Τα συμπληρώματα L -καρνιτίνης χρησιμοποιούνται για την αύξηση της L -καρνιτίνης σε άτομα των οποίων τα επίπεδα της L-καρνιτίνης είναι πολύ χαμηλά, επειδή έχουν μια γενετική διαταραχή ή λόγω της λήψης ορισμένων φαρμάκων (βαλπροϊκό οξύ για επιληπτικές κρίσεις), είτε επειδή υποβάλλονται σε μια ιατρική διαδικασία (αιμοκάθαρση για νεφρική νόσο) και το σώμα χρησιμοποιεί την L – καρνιτίνη. Επίσης, χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα σε αυστηρά χορτοφάγους, σε δίαιτες ή σε πρόωρα βρέφη.

Μερικοί χρησιμοποιούν την L – καρνιτίνη για διαταραχές των μυών που σχετίζονται με ορισμένα φάρμακα του AIDS, σε δυσκολία να αποκτήσουν παιδί (ανδρική στειρότητα), σε μια διαταραχή στην ανάπτυξη του εγκεφάλου που ονομάζεται σύνδρομο Rett (εγκεφαλοατροφική υπεραμμωνιαιμία που είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου), σε ανορεξία, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, σε διαβήτη, υπερδραστήριο θυρεοειδή, σε σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), έλκη ποδιών, στη νόσο του Lyme, αλλά, όπως και προαναφέρθηκε και για να βελτιώσουν την αθλητική απόδοση και την αντοχή.

Το σώμα μπορεί να μετατρέψει την L-καρνιτίνη σε άλλα αμινοξέα την ακετυλο- L-καρνιτίνη και την προπιονυλ – L-καρνιτίνη. 

Πώς λειτουργεί η καρνιτίνη;

Η L – καρνιτίνη βοηθά το σώμα να παράγει ενέργεια για την λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου, την κίνηση των μυών, και πολλές άλλες διεργασίες του σώματος.

Η καρνιτίνη βοηθάει στην αύξηση των επιδόσεων και τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Είναι συνένζυμο και εμπλέκεται στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια και στην παραγωγή ενέργειας.

Λιπαρά οξέα + οξυγόνο + Καρνιτίνη = Ενέργεια.

Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του καρδιακού μυ.

Έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

Η καρνιτίνη προάγει την χρήση της γλυκόζης και προστατεύει την οξείδωσή της, βοηθώντας έτσι στο διαβήτη.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής με καρνιτίνη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής με L-Carnitine

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Βότανα για τόνωση και ενέργεια στις γυναίκες

Το ελληνικό φαρμακείο της φύσης σας προσφέρει μια υπερτροφή

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης

Ο καφές κάνει καλό στην υγεία

Φρέσκοι χυμοί ανάλογα με τις ανάγκες σας

Σύνδρoμo Burn Out

Πίνουμε το πρωί ζεστό νερό με λεμόνι

Eπαγγελματική εξουθένωση στο χώρο της υγείας

Κάθε χυμός βοηθά διαφορετικά τον οργανισμό μας

Κόπωση και φυτά

Προστατέψτε τον οργανισμό σας ορθομοριακά

Ορθομοριακή διατροφή για όσους κάνουν άσκηση

Ορθομοριακή αποτοξίνωση του γαστρεντερικού συστήματος

Κόλπα για να μη νιώθετε εξάντληση

Είναι απαραίτητο το πρωινό για τον οργανισμό σας;

Το ελληνικό φαρμακείο της φύσης σας προσφέρει μια υπερτροφή

Η θεραπευτική δύναμη του χορού

Υγεία από το φαρμακείο της φύσης

Όλοι πρέπει να έχουν ένα αποχυμωτή στο σπίτι τους

Συνταγές από ροφήματα για όλες τις ασθένειες

Σιταρόχορτο

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θαλασσοθεραπεία πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση

Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση. Η ψωρίαση θεραπεύεται με φυσικούς τρόπους που είναι πιο αποτελεσματικοί Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για τη θεραπεία της...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ