Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΙατρικά θέματαGadgetsΙατρικά εμφυτεύματα για παρακολούθηση της υγείας

Ιατρικά εμφυτεύματα για παρακολούθηση της υγείας

Ο τρόπος και το σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας θα αλλάξει ριζικά τα επόμενα χρόνια

 

Φανταστείτε ότι στο μέλλον γιατρός και ασθενής θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν καθημερινά την πορεία της υγείας του ίδιου του ασθενή. Θα λαμβάνουν δεδομένα που θα προέρχονται μέσα από το σώμα του ασθενή τα οποία και θα συγκεντρώνονται σε μια φορητή συσκευή. 

Τα ιατρικά εμφυτεύματα αναμένεται να συμβάλλουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στην παρακολούθηση της υγείας των ασθενών. Όντως οι γιατροί θα έχουν τα μέσα και τα εργαλεία να συλλέγουν δεδομένα μέσα από το σώμα των ασθενών τους και να τα εμφανίζουν αυτόματα στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή, αλλά ακόμα και στο κινητό τους τηλέφωνο.

Η μεγάλη πρόκληση των ιατρικών εμφυτευμάτων είναι η πρόληψη. 

Η χρήση τους θα έχει ως αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση της υγείας του ασθενούς, μέσω των δεδομένων που θα συλλέγονται από το αίμα, τον εγκέφαλο και το στομάχι. Οι γιατροί, μάλιστα, ελπίζουν πως μία μέρα, ίσως, να αποφευχθούν και καρδιακά νοσήματα.

Μπορεί σήμερα στη σκέψη και μόνο ότι θα έχουμε μέσα στο σώμα μας μια μικροσυσκευή να μας προκαλεί τρόμο, εντούτοις τα εμφυτεύματα ανοίγουν νέους δρόμους στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των γιατρών σχετικά με πιθανούς κινδύνους που αναμένεται να επηρεάσουν την υγεία του ασθενή.  

Οι παρούσες εμφυτεύσεις έχουν βραχυπρόθεσμη χρήση. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιληπτική κρίση και τα ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στην επιφάνεια του εγκεφάλου για να εντοπιστεί η προέλευσή της.

Τα εμφυτεύματα θα παρακολουθούν την υγεία των ασθενών για περισσότερο από μία ή δύο βδομάδες. Τα εμφυτεύματα θα μπορούν να ενημερώνουν τα smartphones των διαβητικών ασθενών. Σήμερα τα άτομα με διαβήτη πρέπει να διαχειρίζονται τη διατροφή τους και να βασίζονται στην ινσουλίνη για να αποτρέψουν απειλητικές επιπλοκές για τη ζωή. Οι περισσότεροι άνθρωποι παρακολουθούν τα επίπεδα του σακχάρου με ένα τσίμπημα στο δάχτυλό τους και στη συνέχεια τοποθετούν μια σταγόνα αίματος στο μετρητή γλυκόζης. Μόλις ολοκληρωθεί το εμφύτευμα, κάτω απ’ το δέρμα των ασθενών, θα υπάρχει ένας ειδικός αισθητήρας που θα μετράει συνεχώς θα ποσοστά γλυκόζης και θα ενημερώνει αυτόματα το χρήστη, όταν επίπεδα αυξηθούν πάνω απ’ το φυσιολογικό.

Συν τοις άλλοις, το Ινστιτούτο Επιστημών Μεταβολισμού σε νοσοκομείο του Κέμπριτζ επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τεχνητού συστήματος για το πάγκρεας, το οποίο θα στέλνει τα δεδομένα σε συσκευή κινητού τηλεφώνου, αλλά θα διαρκεί πολύ περισσότερο από τους αισθητήρες.

Βιβλιογραφία

pmjournal.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΟ αυξητικός παράγοντας IGF-1
Επόμενο άρθροΑμινογλυκοσίδες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκιά

Συκιά. Τα οφέλη στην Υγεία από τη συκιά είναι πολλά και ποικίλα και πολύ σημαντικά. Η συκιά ή Συκή η καρική ή Συκή η κοινή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ