Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022

Η θεραπευτική αγκαλιά

Μέθοδος Καγκουρό-Kangaroo Care για τα πρόωρα μωρά

 

Η μέθοδος Καγκουρό είναι ένας τρόπος δερματικής επαφής της μητέρας με το πρόωρο μωρό της που επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση του γυμνού μικρού πάνω στο στήθος της.

Έτσι δημιουργείται ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον για το μωρό που εκτός από τη ζεστασιά που του παρέχει η φυσική επαφή με την μητέρα του, ακούει τη φωνή της και τους χτύπους της καρδις της.

Η μέθοδος Καγκουρό είναι ασφαλής και ωφέλιμη για το πρόωρο, όταν αυτό είναι σταθεροποιημένο αναπνευστικά, δεν χορηγείται O2, δεν χρειάζεται ενδοφλέβια υγρά και όταν το ΒΣ είναι >1500gr.

Η αγκαλιά της μητέρας και η επαφή του μωρού με το δέρμα της μπορούν να βοηθήσουν τα μεν πρόωρα να αναρρώνουν γρηγορότερα, να κερδίζουν βάρος καλύτερα, να θηλάζουν νωρίτερα, να έχουν ικανοποιητική ψυχοκινητική ανάπτυξη, τη δε μητέρα να αυξάνει την παραγωγή του γάλακτος, να ενισχύει την προσπάθειά της, αλλά και να τονώνει το ψυχικό της κόσμο που το έχει μεγάλη ανάγκη, αφού τα άγχη της, η αγωνία και οι φόβοι της, την ακολουθούν και την εγκλωβίζουν πολλές φορές σε σκέψεις, που οδηγούν σε αρνητισμό και απαισιοδοξία.

Ως τώρα, τα μωρά που γεννιούνταν πρόωρα ήταν αναγκασμένα να παραμένουν επί εβδομάδες σε θερμοκοιτίδα, απομονωμένα από τους γονείς τους που υποχρεούνταν να τα κοιτάζουν από μακριά, ώσπου να φθάσουν στο επιθυμητό βάρος. Σύμφωνα, όμως, με τη νέα μεγάλη ιταλική μελέτη, που διενεργήθηκε σε οκτώ χώρες σε τέσσερις ηπείρους, υπάρχει μια ιδιαίτερα ευεργετική εναλλακτική, και δεν είναι άλλη από την αγκαλιά της μαμάς.

Η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να διαρκέσει ως και τέσσερις ώρες την ημέρα. Αρκεί η μητέρα, καθισμένη σε επικλινή πολυθρόνα, να κρατάει το μωρό της ντυμένο μόνο με την πάνα του στο γυμνό της στέρνο, σκεπασμένο με μια μαλακή κουβέρτα. Τα οφέλη για μητέρα και παιδί είναι πολυάριθμα. Το μωρό ηρεμεί, σταματάει να κλαίει, αναπνέει με κανονικότερο ρυθμό ελαχιστοποιώντας τις περιπτώσεις άπνοιας, αυξάνει γρηγορότερα το βάρος του, ενώ μέσω της σωματικής επαφής η θερμοκρασία του συντονίζεται με εκείνη της μητέρας του.

Επίσης, το νεογέννητο συνηθίζει την επαφή με το σώμα της μητέρας του, διευκολύνοντας έτσι τον θηλασμό, αλλά παράλληλα μέσω της αφής και της όσφρησης λαμβάνει όλα εκείνα τα ερεθίσματα που του είναι απαραίτητα κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του.

Το ρόλο της «μαμάς-καγκουρό» μπορεί να αναλάβει και ο μπαμπάς.

Η μέθοδος της «μαμάς-καγκουρό», όπως ονομάζεται, αφορά νεογνά που έχουν γεννηθεί πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης, ακόμη και εκείνα που ζυγίζουν λιγότερο από ένα κιλό, αλλά οπωσδήποτε εκείνα των οποίων η κατάσταση της υγείας θεωρείται σταθερή και είναι σε θέση να βγουν προσωρινά από τη θερμοκοιτίδα.

Όπως επισημαίνουν οι νεογνολόγοι, η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε νεογνά τα οποία είναι διασωληνωμένα και δεν αναπνέουν ακόμη αυτόνομα, με αξιόλογα αποτελέσματα. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλά πρόωρα μωρά αναπνέουν μόνα τους ακουμπισμένα πάνω στο στήθος της μητέρας τους, αλλά έχουν ανάγκη από διασωλήνωση αμέσως μόλις ξαναμπαίνουν στη θερμοκοιτίδα.

Η ιδέα για τη συγκεκριμένη πρακτική γεννήθηκε στην Μπογκοτά της Κολομβίας το 1978, σε μια προσπάθεια να αναπληρωθεί η έλλειψη θερμοκοιτίδων για τα πρόωρα νεογνά, κερδίζει όμως ολοένα περισσότερο έδαφος σε πολλές χώρες. Ηδη οι μονάδες εντατικής νεογνών μεγάλων νοσοκομείων δίνουν στους γονείς το δικαίωμα να επισκέπτονται όσο συχνά επιθυμούν τα μωρά τους και να τους παρέχουν μια θεραπευτική αγκαλιά.

Διαβάστε, επίσης,

Βρογχοπνευμονική δυσπλασία σε πρόωρα νεογνά

Πολλές πρόωρες γεννήσεις στην Ελλάδα

Γάλα γαϊδούρας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Λόγοι που μυρίζει άσχημα το σπίτι σας

Λόγοι που μυρίζει άσχημα το σπίτι σας. Υπάρχουν μυρωδιές στο σπίτι σας που μπορεί να μην γνωρίζετε καν αν δεν ξεκινήσετε τη διαδικασία καθαρισμού....

ΔΗΜΟΦΙΛΗ