Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΑλλάξτε στάση απέναντι στη ζωή

Αλλάξτε στάση απέναντι στη ζωή

Print Friendly, PDF & Email

Μέθοδος αυτοβελτίωσης

Αλλαγή  στάσης  απέναντι στη ζωή 

Ένα παράδειγμα που λίγο πολύ σε όλους μας έχει συμβεί θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι σημαίνει ότι όταν θέλουμε πραγματικά κάτι στη ζωή μας θα το δούμε να γίνεται,  μόλις καταφέρουμε ν’ αλλάξουμε στάση απέναντι στη ζωή.

Σε πόσους λοιπόν από εμάς δεν συνέβη να θέλουμε κάτι πολύ σε μια δεδομένη στιγμή ή και για πολύ καιρό να το αναζητάμε και μόλις σχεδόν απογοητευμένοι εγκαταλείψουμε την μανία μας γι’ αυτό που ποθούσαμε με ένα περίεργο τρόπο εμφανίζεται αβίαστα μπροστά μας.

Κάποιος θα το έλεγε τύχη, είναι όμως αυτό η συμβαίνει κάτι πιο δυνατό ;

Αν στην καθημερινότητα μας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την διαδικασία της σκέψης μας, αφιερώνοντας όλο και περισσότερο χρόνο σε αυτά που αληθινά θέλουμε να επεκτείνουμε στη ζωή μας και να χρησιμοποιούμε όλο και λιγότερη ενέργεια σε αυτά που μας λείπουν θα δούμε να αναπτύσσεται μια συνήθεια για όλη μας τη ζωή. Ας αναλάβουμε σήμερα κιόλας να κάνουμε αυτό που μας αρέσει και να μας αρέσει αυτό που κάνουμε.

Είναι σημαντικό προκειμένου να βιώσουμε την αφθονία να ακολουθήσουμε την στρατηγική του να κάνουμε αυτό που αγαπάμε πραγματικά. Είναι αδύνατο η αφθονία να αντικαταστήσει την στέρηση αν εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε αυθεντικοί και δεν αγαπάμε το εαυτό μας.  Οι αλλαγές δεν γίνονται από την μια στιγμή στην άλλη οπότε. Ας προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε ψάχνοντας να βρούμε τη θετική και χαρούμενη πλευρά σε ότι κάνουμε ακόμα και αν δεν είναι αυτό που πραγματικά αγαπάμε να κάνουμε.

Τα προβλήματα σε μια σχέση ξεκινάνε  από την στιγμή που ο καθένας συγκεντρώνεται σε αυτό που λείπει στον άλλον. Αν μεταστρέψουμε την σκέψη μας σε κάτι πάνω σε αυτό το άτομο που αληθινά αγαπάμε, ύστερα επιτρέψουμε στο άτομο να γίνει αυτό που αγαπάμε και καλύτερα αν του επιτρέψουμε να γίνει κάτι που είναι δύσκολο σε μας να αποδεχτούμε, αυτή η συγκέντρωση θα ωριμάσει μέσα στη σχέση.

Ας προσπαθήσουμε να μην είμαστε ενάντια  σε τίποτα. Να προσπαθούμε να δηλώσουμε το καθετί με θετικό τρόπο, όχι με αρνητικό. Π.χ αντί να προσπαθούμε να χάσουμε βάρος να προσπαθούμε να είμαστε υπέρ της εικόνας του εαυτού μας που έχουμε στο μυαλό μας ή αντί να επιχειρούμε να κόψουμε το τσιγάρο να προσπαθούμε να είμαστε υπέρ της εικόνας του εαυτού μας που είναι απαλλαγμένος από αυτή την συνήθεια.

Οι προσκολλήσεις μας σε εξωτερικά πράγματα είναι ατελείωτες. 

Επτά από τα πιο συνηθισμένα είδη προσκολλήσεων που ανοίγουν το δρόμο για τα βάσανα μας είναι:

1)      Η προσκόλληση στα υλικά, που απομακρύνει το ανθρώπινο βλέμμα από τα μάτια και τις καρδιές εκείνων που συναναστρεφόμαστε και το μεταφέρει στο πορτοφόλι  και στα υλικά υπάρχοντα. Από την στιγμή που τα νήματα κινούνται από πράγματα έξω από τον εαυτό μας γινόμαστε σκλάβοι των εξωτερικών πραγμάτων αφήνοντας στα βάσανα τη μοναδική διέξοδο προς τον εαυτό μας.

2)      Η προσκόλληση σε άλλους ανθρώπους, αυτή είναι μια από τις πιο ισχυρές προσκολλήσεις η οποία δημιουργεί παρά πολλά βάσανα. Το να αγαπάμε κάποιον, να αξιολογούμε την παρουσία ενός άλλου ανθρώπου στη ζωή μας και να γιορτάζουμε τον σύνδεσμό μας μαζί του, είναι τα θετικά σημεία μιας σχέσης αγάπης δίχως όρους στη ζωή. Όμως η ανάγκη  να κατέχουμε τον άλλον και να νιώθουμε άχρηστοι, ακινητοποιημένοι και πληγωμένοι αν αυτός ο άλλος δεν είναι  τμήμα της ζωής μας με τον τρόπο που εμείς επιθυμούμε προσφέρουμε εξουσία στον άλλον επάνω μας και είναι ο δρόμος για μεγάλα βάσανα. Η από-προσκόλληση από τους άλλους σημαίνει να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας ώστε να μην νιώθουμε απειλή όταν οι άλλοι δεν καταφέρνουν να ζήσουν σύμφωνα με τις δικές μας προσδοκίες.

Η μη ταύτιση στις ανθρώπινες σχέσεις δεν σημαίνει απουσία φροντίδας. Προσφέρουμε την συμβουλή μας όταν αυτή μας ζητηθεί , αν όχι στέλνουμε την δίχως όρους αγάπη μας. Νοιαζόμαστε τους άλλους και τους αντιμετωπίζουμε από μια θέση αγάπης παρά από την προσπάθεια να τους ελέγχουμε η να τους κρίνουμε. Η ταύτιση κουβαλά μια επιπλοκή που αφήνει να εννοήσουμε ότι πρέπει κάποιος να μας φανεί ευχάριστος με σκοπό να τον αγαπήσουμε. Όταν καταφέρουμε να αφήσουμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους να είναι αυτό που είναι και να τους αγαπάμε γι αυτό που επιλέγουν να είναι τότε είμαστε ξέγνοιαστοι και κατά περίεργο τρόπο όσο λιγότερο προσπαθούμε να κατέχουμε και να ελέγχουμε κάποιον, τόσο πιο κοντινός μας γίνεται.

Η αγάπη είναι να δίνουμε όχι να παίρνουμε! αυτό είναι το αληθινό νόημα της μη ταύτισης σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις.

3)      Προσκόλληση στο παρελθόν. Μπορούμε να σεβόμαστε και να αξιολογούμε το παρελθόν και τον τρόπο σκέψης και ζωής των προγόνων μας, μπορούμε να τους αγαπάμε επειδή διάλεξαν αυτό τον δικό τους τρόπο. Αλλά το να μένουμε προσκολλημένοι έτσι ώστε να ζούμε και να σκεφτόμαστε με τον τρόπο των άλλων πριν από εμάς επειδή μας ανέθρεψαν να μοιάζουμε με αυτούς είναι σαν να αρνιόμαστε τον διαφωτισμό μας. Είναι εύκολο να το δούμε αυτό σε κάποιες χώρες και να μας γίνει παράδειγμα ώστε να ευαισθητοποιηθούμε. 

4)      Προσκόλληση στην μορφή μας. Η από-ταύτιση, η ξεγνοιασιά σε σχέση με το σώμα μας δεν σημαίνει αδιαφορία η παραμέληση της μορφής ως προς τη τελειότητα της. Στην πραγματικότητα αυτή η ξεγνοιασιά  καταλήγει στο να δείχνουμε μεγαλύτερη φροντίδα σε αυτό το περιτύλιγμα της ψυχής μας. Η από-ταύτιση από την μορφή μας με συνέπεια το λιγότερο άγχος για την εξωτερική μας εμφάνιση, μας βοηθάει στο να το φροντίζουμε περισσότερο  διατηρώντας ένα πιο υγιεινό βάρος, εξασκώντας το, ξεκουράζοντας το όσο χρειάζεται, τρώγοντας όλο και λιγότερο  μη θρεπτικές τροφές.

5)      Προσκόλληση στις ιδέες και στο «σωστό». Για να μην ταυτιζόμαστε πρέπει να μάθουμε ότι αυτές οι διχοτομήσεις «σωστού και λάθους» είναι ανθρώπινες επινοήσεις.  Το σύμπαν είναι έτσι όπως είναι και μπορεί να διέπεται από αρχές που εμείς έχουμε καθορίσει αλλά πάντα λειτουργεί ανεξάρτητα από την δική μας γνώμη. Το να έχουμε ισχυρές απόψεις για κάθε τι που επιλέγουμε είναι καλό αλλά η προσκόλληση σε αυτές αφήνει έξω την δυνατότητα να ακούσουμε την άποψη κάποιου άλλου.

6)      Προσκόλληση στο χρήμα. Το χρήμα είναι πολύ καλό και το να εργαζόμαστε για να βγάλουμε χρήματα επίσης, όμως η προσκόλληση στο χρήμα γίνεται ένας παράγοντας που φτάνει να ελέγχει τη ζωή μας. Το να από-προσκολληθεί κάποιος από την απόκτηση χρήματος είναι πολύ δύσκολο κατόρθωμα. Όταν νιώθουμε ότι πρέπει να έχουμε χρήματα για να είμαστε ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι τότε σημαίνει ότι είμαστε προσκολλημένοι στο χρήμα. Π.χ. ας υποθέσουμε ότι πεινάμε και αφού φάμε να εξακολουθούμε να νιώθουμε  πεινασμένοι. Πιστεύοντας ότι η τροφή είναι η λύση δημιουργείται μία προσκόλληση στην τροφή που δεν μπορεί όμως να ικανοποιήσει την πείνα μας. Το ίδιο λοιπόν και με το χρήμα η προσκόλληση σε αυτό με αυτή την μορφή  δεν θα μπορέσει να  ικανοποιήσει την επιθυμία μας.

7)      Προσκόλληση στο να νικούμε Η νίκη αρέσει σε όλους μας και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κάποιο άθλημα. Η ανάγκη, ο εθισμός, η προσκόλληση στην νίκη φέρνει συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα. Με έναν περίεργο τρόπο όσο λιγότερο ταυτισμένοι είμαστε με την νίκη τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να νικήσουμε. Η γλώσσα του ανταγωνισμού είναι όμοια με αυτή του πολέμου. Όταν το μυαλό μας είναι συγκεντρωμένο στο να κινηθούμε με κάθε θυσία το επίπεδο απόδοσης αποδυναμώνεται. Όταν σταματήσουμε να θεωρούμε το παιχνίδι της νίκης σημαντικό  τότε θα είμαστε πραγματικά οι μεγάλοι νικητές.

Όσο πιο πολύ αφηνόμαστε από την ταύτιση σε ανθρώπους και πράγματα τόσο λιγότερα εμπόδια θα έχουμε μέσα στο ταξίδι της ζωής μας.

Τα εργαλεία που χρειαζόμαστε σε αυτό το ταξίδι είναι να μάθουμε να προσφέρουμε, να αγαπάμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας ακόμα και αν εκείνοι μας πολεμούν, μέσα από την δική μας συμπεριφορά θα νιώσουν ότι ο πόλεμος δεν θα τους βγάλει πουθενά.

Και μην ξεχνάτε το σύμπαν συνωμοτεί με την θετική μας σκέψη και  την αγάπη μας  και ότι σκαφτόμαστε με αγάπη θα φανερώνεται μπροστά μας αβίαστα.   

Διαβάστε, επίσης,

Αλάξτε τη συμπεριφορά σας τώρα που υπάρχει κρίση

Μέθοδος για να καλμάρετε τα νεύρα σας

Χωρίς χέρια γίνεται;

Τσακωμοί ζευγαριών

Κάπου, κάπως, κάποτε στο μέλλον…

Βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας

Δίκτυο αγάπης

Πώς να μετατρέπετε το αρνητικό σε θετικό

Ξυπνήστε το παιδί μέσα σας

Μια συγκλονιστική ιστορία

Είμαστε καλά;

Προγραμματιστείτε θετικά

Δεν σκέφτομαι, άρα δεν υπάρχω

www.emedi.gr

Βιβλιογραφία

Πιστεψέ το και θα το δεις, Γουαίην Ντύερ (ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής), Εκδόσεις Γλάρος

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστός δακρυϊκός πόρος

Στους ενήλικες ένας κλειστός δακρυϊκός πόρος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, μόλυνση ή πιο σπάνια σε όγκο. Όταν έχετε κλειστό δακρυϊκό πόρο, τα δάκρυά σας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ