Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΔιάγνωση ασθενειών από το μητρικό γάλα

Διάγνωση ασθενειών από το μητρικό γάλα

Το διαγνωστικό τεστ στο μητρικό γάλα

Ανοσοκύτταρα που εντοπίζονται στο μητρικό γάλα μπορούν να αποτελέσουν δείκτη της υγείας της μητέρας αλλά και του βρέφους της.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι κάποια ημέρα το μητρικό γάλα θα μπορεί να προσφέρει ένα εύκολο, φθηνό, μη παρεμβατικό τεστ για τη διάγνωση λοιμώξεων τόσο της θηλάζουσας γυναίκας όσο και του μωρού της!

Το μητρικό γάλα αποτελεί έναν φυσικό «θησαυρό» του οποίου η αξία αποδεικνύεται επιστημονικώς ημέρα με την ημέρα.
Η Ερευνητική Ομάδα Χάρτμαν για τον Ανθρώπινο Θηλασμό από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας ασχολήθηκε με τις πολυδύναμες ιδιότητες των βλαστικών κυττάρων του μητρικού γάλακτος. Τα κύτταρα αυτά δείχνουν να ξεπερνούν τους σημαντικούς «σκοπέλους» της ογκογένεσης με τους οποίους συνδέονται τα κατά τ’ άλλα άκρως «εύπλαστα» εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα. Τα βλαστικά κύτταρα του μαστού είναι ενήλικα και φαίνεται ότι έχουν υποστεί αλλαγές κατά την ανάπτυξή τους οι οποίες τα κάνουν πολυδύναμα, χωρίς όμως την ίδια στιγμή να τους “χαρίζουν” την ικανότητα να προκαλούν όγκους, όπως συμβαίνει με τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Όπως όλα μέχρι στιγμής δείχνουν, η εισαγωγή εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων σε ενήλικα όργανα προκαλεί όγκους, η εισαγωγή όμως ενηλίκων βλαστοκυττάρων σε ενήλικα όργανα δεν συνδέεται με τέτοιους είδους προβλήματα.
Το πρωτόγαλα (το αραιό, κίτρινο και άκρως πλούσιο σε αντισώματα υγρό που παράγουν οι μαστοί κατά τις τρεις πρώτες ημέρες μετά τη γέννα), αλλά και το ώριμο μητρικό γάλα μπορεί να εξεταστούν για λοιμώξεις.
Σε περίπτωση λοίμωξης τα λευκά αιμοσφαίρια εκτοξεύονται σε επίπεδα που φθάνουν ως και στο 94% επί του συνόλου των κυττάρων του γάλακτος. Τα επίπεδά τους κάθε φορά εξαρτώνται από το είδος της λοίμωξης: για παράδειγμα, τα υψηλότερα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων καταγράφονται σε περιπτώσεις μαστίτιδας της μητέρας. Όταν η λοίμωξη περνάει τα ανοσοκύτταρα επανέρχονται στα προηγούμενα χαμηλά τους επίπεδα.

Το διαγνωστικό τεστ

Ο μαστός κατά τη διάρκεια της γαλουχίας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μεταβολικά όργανα – είναι χαρακτηριστικό ότι το 25% της ενέργειας της θηλάζουσας μητέρας «επενδύεται» στη δημιουργία γάλακτος.

Στην εγκυμοσύνη οι μαστοί της γυναίκας αρχίζουν να υφίστανται αλλαγές, οι οποίες συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του θηλασμού. Σε όλη αυτή την περίοδο εμφανίζεται αύξηση των πολυδύναμων κυττάρων του μαστού. Όταν η γυναίκα δεν είναι έγκυος, τα βλαστικά κύτταρα είναι λιγότερα από 1%, όταν θηλάζει όμως στο γάλα εντοπίζονται ποσοστά που μπορεί να φθάνουν ως και το 30%.

Τα κύτταρα αυτά πρέπει να παίζουν σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική ανάπτυξη του βρέφους. Συγχρόνως μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες στο να κατανοήσουν καλύτερα τη βιολογία του μαστού και πιθανώς να χρησιμοποιηθούν για θεραπείες ασθενειών.

Τα μέχρι στιγμής πρώιμα πειράματα δείχνουν ότι μετατρέπονται σε διαφορετικούς κυτταρικούς τύπους: ινσουλινοπαραγωγά β-κύτταρα του παγκρέατος, ηπατοκύτταρα, νευρώνες και γλοιακά κύτταρα του εγκεφάλου, κύτταρα των οστών και του χόνδρου, λιποκύτταρα, καρδιακά κύτταρα. 

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το θηλασμό

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το θηλασμό

thilasmos

Διαβάστε, επίσης,

Η μαστίτιδα κατά τον θηλασμό

Άσκηση και θηλασμός

www.emedi.gr

Βιβλιογραφία

tovima.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΜηροκήλη
Επόμενο άρθροΤι είναι καλύτερα γάμος ή φυλακή;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ