Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΔιάγνωση καρκίνου θυρεοειδούς

Διάγνωση καρκίνου θυρεοειδούς

Print Friendly, PDF & Email

Μια μοριακή υπογραφή 9 γονιδίων ενισχύει τη διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς σε οζώδη βρογχοκήλη

 

Μολονότι το FNA θεωρείται σήμερα ότι είναι το καλύτερο αρχικό διαγνωστικό τεστ για την αξιολόγηση οζιδίου του θυρεοειδούς δεν μπορεί πάντα να διακρίνει τους καλοήθεις από τους κακοήθεις όγκους.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό ελληνική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Σωτήρη Νικολόπουλο Μοριακό Ογκολόγο ανέπτυξε  μια μοριακή δοκιμασία για FNA  θυρεοειδούς που δοκιμάζει τόσο την έκφραση των γονιδίων σε καρκινικούς ιστούς του θυρεοειδούς, καθώς και την  παρουσία της τυχόν μετάλλαξης BRAF V600E.

Η ερευνητική ομάδα του Δρ Σωτήρη Νικολόπουλου χρησιμοποίησε  μια ομάδα  102 ασθενών με 105 οζίδια συνολικά, 88 γυναίκες και 14 άνδρες, ηλικίας 46,6 + / – 15 ετών, που έπασχαν από οζώδη ή πολυοζώδη, μη τοξική βρογχοκήλη. Σε αυτούς τους ασθενείς έγινε FNA καθοδηγούμενο με υπερηχογράφημα. Ιστός που πάρθηκε με τη βελόνα με 2 παρακεντήσεις  χρησιμοποιήθηκε για κυτταρολογική εξέταση. Μια τρίτη αναρρόφηση μεταφέρθηκε σε σωλήνα που περιέχει νουκλεϊκά οξέα  ως ρυθμιστικό σταθεροποίησης. Έγινε έλεγχος μοριακής υπογραφής για  9 γονίδια που κωδικοποιούν 8 υποδοχείς της κυτταρικής επιφάνειας και έλεγχος για τυχόν παρουσία της μετάλλαξης BRAF V600E, με ποσοτική PCR πραγματικού χρόνου.

Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά…

Μια θετική μοριακή υπογραφή των  9-γονιδίων  παρουσιάστηκε σε 20 περιπτώσεις (19%). Συμφωνία μεταξύ της υπογραφής των γονιδίων και της κυτταρολογικής εκτιμήσεως βρέθηκε σε 102 από 105 οζίδια (97%). Τρεις περιπτώσεις (15,7% του συνόλου των θετικών περιπτώσεων) ήταν θετικά για κακοήθεια με την υπογραφή γονιδίων και αρνητικά με τα κυτταρολογικά κριτήρια. Ωστόσο,  3 περιπτώσεις βρέθηκαν θετικές  για κακοήθεια μετά την επέμβαση και αυτό  δείχνει την αξία της  μοριακής εκτίμησης. Έχει επικυρωθεί αυτή η μοριακή υπογραφή των γονιδίων με χειρουργικά δείγματα από 29 θυρεοειδεκτομές. Η BRAF V600E μετάλλαξη ήταν απούσα μόνο σε μία περίπτωση θετικής βιοψίας.

Το Συμπέρασμα…

Η μοριακή υπογραφή είναι ένα εργαλείο απαραίτητο για τον ακριβή προσδιορισμό της παρουσίας  ή της  απουσίας της κακοήθειας σε FNA  θυρεοειδούς. Η μεθοδολογία αυτή θα ενισχύσει την διάγνωση σε οζίδια του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα σε εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες είναι απαραίτητο να επιλυθούν αβεβαιότητες.

Η παρούσα πρωτοποριακή και χρήσιμη για την εξατομικευμένη θεραπεία σε οζώδη βρογχοκήλη παρουσιάστηκε στο 82ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας θυρεοειδικών παθήσεων.

Διαβάστε, επίσης,

Θυρεοειδικές παθήσεις

www.emedi.gr

Βιβλιογραφία

Tsoumalis G., Kalimani E., Sarantopoulou C., Moraitis D., and Nikolopoulos SN. Center for Molecular Analysis and Research SA, Agrinio, Greece “A 9-gene molecular signature enhances diagnosis of thyroid nodular goiter”, 82ND ANNUAL MEETING OF THE ATA, 19-23 SEP. 2012

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομίχλη εγκεφάλου

Η ομίχλη εγκεφάλου ή ο χήμειο-εγκέφαλος περιγράφεται ως μια ομιχλώδη σκέψη, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη εστίασης και αδυναμία συγκέντρωσης. Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ