Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΕσείς παραμιλάτε στον ύπνο σας;

Εσείς παραμιλάτε στον ύπνο σας;

Print Friendly, PDF & Email

Η υπνολαλία ανήκει στις διαταραχές του ύπνου

H υπνολαλία, είναι μια διαταραχή του ύπνου, όταν κάποιος μιλάει κατά τη διάρκεια του ύπνου, χωρίς να το γνωρίζει αυτό. Μπορεί κάποιος να κάνει περίπλοκους διαλόγους ή μονολόγους,  ή να μουρμουρίζει ή να λέει ασυναρτησίες.

Τα καλά νέα είναι ότι για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μικρής διάρκειας και δεν είναι παθολογική. Ο καθένας μπορεί να παραμιλάει στον ύπνο του, αλλά η κατάσταση είναι πιο συχνή στους άνδρες και τα παιδιά.

Αυτοί που παραμιλάνε στον ύπνο τους δεν έχουν, συνήθως, επίγνωση της συμπεριφοράς τους.

Η υπνολαλία μπορεί να προκαλείται από  άγχος,  κατάθλιψη, πυρετό, στέρηση ύπνου, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και το αλκοόλ. Σε πολλές περιπτώσεις, η υπνολαλία παρατηρείται σε άτομα της ίδιας οικογένειας, αν και εξωτερικοί και εσωτερικοί παράγοντες φαίνεται να προδιαθέτουν σε αυτήν την συμπεριφορά, όπως διαταραχές του ύπνου, τρόμος, σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, και διαταραχή REM του ύπνου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η υπνολαλία συνδέεται με ψυχικές διαταραχές ή νυχτερινές επιληπτικές κρίσεις, συχνότερα, σε άτομα ηλικίας άνω των 25 ετών.

Αν και δεν είναι σωματικά επιβλαβής, η υπνολαλία μπορεί να προκαλέσει αμηχανία και να ενοχλήσει τον ή την σύντροφο στο κρεβάτι, τον ή την συγκάτοικο, γι’ αυτό όσοι παραμιλάνε στον ύπνο τους μερικές φορές φοβούναι να κοιμηθούν μακριά από το σπίτι ή πάσχουν από αϋπνία αν κοιμηθούν κάπου αλλού.


Συμπτώματα υπνολαλίας

Η υπνολαλία μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο του ύπνου. Πιο κατανοητή η ομιλία αυτού που παραμιλάει είναι στα στάδια 1 και 2, ενώ στα στάδια 3 και 4, η ομιλία μπορεί να περιορίζεται σε στεναγμούς και ασυναρτησίες. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν σε σοβαρότητα και διάρκεια.

Κριτήρια Σοβαρότητας Υπνολαλίας

Ήπια: Επεισόδια συμβαίνουν λιγότερο από εβδομαδιαία

Μέτρια: Επεισόδια συμβαίνουν περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, αλλά όχι κάθε βράδυ και προκαλούν ήπια ενόχληση στον σύντροφο στο κρεβάτι

Σοβαρή: Επεισόδια συμβαίνουν κάθε βράδυ και μπορεί να προκαλέσουν διακοπή του ύπνου του συντρόφου στο κρεβάτι

Κριτήρια Διάρκειας Υπνολαλίας

Οξεία: 1 μήνα ή λιγότερο

Υποξεία: Πάνω από 1 μήνα αλλά λιγότερο από 1 έτος

Χρόνια: 1 χρόνο ή περισσότερο

Εκτός από την ομιλία κατά τη διάρκεια του ύπνου, άλλα συμπτώματα της υπνολαλίας είναι:

  • Νυχτερινοί τρόμοι
  • Υπνοβασία
  • Συγχυτικές αφυπνίσεις
  • Σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας
  • Διαταραχή REM του ύπνου
  • Ψυχιατρικές διαταραχές
  • Νυχτερινή ενούρηση

Θεραπεία υπνολαλίας

  • Σε γενικές γραμμές, καμία αγωγή δεν είναι απαραίτητη. Αν είναι σοβαρή ή επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να γίνει διερεύνηση για διαταραχή του ύπνου, ή εξουθενωτικό άγχος ή στρες.
  • Ορισμένα μέτρα μπορούν να ληφθούν για να μειωθεί η πιθανότητα να παραμιλάει κάποιος στον ύπνο του. Μετά από ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου, κοιμάται κατά διαστήματα, καθώς με την άσκηση ύπνου μειώνεται η συχνότητα και η σοβαρότητα της υπνολαλίας. Επίσης, η αποχή από το αλκοόλ, από τα βαριά γεύματα, και το υπερβολικό άγχος βοηθούν.
  • Όσο για τον σύντροφο ή την σύντροφο στο κρεβάτι, οι ωτοασπίδες είναι η καλύτερη λύση.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις διαταραχές ύπνου

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις διαταραχές ύπνου

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Είναι καλύτερα ένα ζευγάρι να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι ή σε χωριστά;

Κόλπα για να κοιμηθείτε εύκολα

Επιληπτικές κρίσεις στον ύπνο

Οι διαταραχές ύπνου στους καπνιστές

Βοηθάει το αλκοόλ στον ύπνο;

Το απόλυτο κόλπο για να κοιμηθείτε

Η νυκτουρία διαταράσσει τον ύπνο των ηλικιωμένων

Εσείς μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ;

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΜικροσκοπική κολίτιδα
Επόμενο άρθροΜίνι ή μάξι;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ