Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΜορφές και τρόπος χορήγησης αντισυλληπτικών δισκίων

Μορφές και τρόπος χορήγησης αντισυλληπτικών δισκίων

Print Friendly, PDF & Email

Αντισυλληπτικά χάπια είναι φάρμακα, ή μεθόδους για την πρόληψη της εγκυμοσύνης

 

Δρουν είτε εμποδίζοντας τη γονιμοποίηση του θηλυκού ωαρίου από το αρσενικό σπερματοζωάριο ή εμποδίζοντας την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.

Μορφές και τρόπος χορήγησης αντισυλληπτικών δισκίων

1. Συνδυασμένη μέθοδος: Σε ένα χάπι βρίσκονται και τα δυο στερεοειδή. Η λήψη γίνεται την 5η και τελειώνει την 25η ημέρα του κύκλου. Η δόση του προγεστερεοειδούς ποικίλλει από 1,0-2,5 mg την ημέρα.

2. Διαδοχική χορήγηση: Στην αρχή, δηλαδή από την 5η έως την 16η ημέρα δίνεται μόνο οιστρογόνο σε δόση 0,8 mg και από την 19η-25η προστίθεται και προγεστερινοειδές. Το πλεονέκτημα της μεθόδου συνίσταται στην ελάττωση των ημερών λήψεως προγεστερονοειδούς. Μειονέκτημα είναι ότι δυνατόν να μην ανασταλλεί επιτυχώς η ωοθυλακιορρηξία σε όλες τις περιπτώσεις με συνέπεια ένα ποσοστό εγκυμοσύνης 3 περίπου σε 100 γυναίκες-χρόνια.

3. Μεμονωμένο προγεστερονοειδές: Μικρή δόση προγεστερονοειδούς δίνεται κάθε μέρα χωρίς διακοπή, με σκοπό να κάνει την τραχηλική βλέννα αδιπέραστη στα σπερματοζωάρια και να ελαττώσει την υποδεκτικότητα του ενδομητρίου. Πλεονεκτήματα είναι οι λίγες παρενέργειες κυρίως από τα θρομβοεμβολικά επεισόδια. Μειονέκτημα είναι το αυξημένο ποσοστό κυήσεων 4-6 σε 100 γυναίκες-χρόνια.

4. Προοδευτική αύξηση της δόσεως των οιστρογόνων: Τα οιστρογόνα χορηγούνται τις πρώτες ημέρες σε μικρή ποσότητα και με βραδεία αύξηση της δόσης και προσθήκη προγεστερονοειδούς τις τελευταίες ημέρες.

Τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν πολλές παρενέργειες…

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη γονιμότητα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη γονιμότητα

gonimotita

Διαβάστε, επίσης,

Τι πρέπει να κάνετε αν ξεχάσετε να πάρετε το αντισυλληπτικό χάπι

Για όσες δεν θέλουν να παίρνουν αντισυλληπτικά δισκία

Αντενδείξεις λήψης αντισυλληπτικών χαπιών

Είναι ασφαλή τα αντισυλληπτικά;

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΜονοκυττάρωση
Επόμενο άρθροΑπό τι υποφέρουν οι μουσικοί
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ