Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟφθαλμολογίαΜήπως βλέπετε μυγάκια και λάμψεις;

Μήπως βλέπετε μυγάκια και λάμψεις;

Είναι ενοχλητικό αλλά μην ανησυχήσετε

 

Αν καθώς κοιτάτε έναν άσπρο φόντο, όπως έναν τοίχο ή έναν γαλάζιο ουρανό, βλέπετε ξαφνικά, σε τακτά χρονικά διαστήματα ή και μόνιμα, να αιωρούνται γκρίζα ή μαύρα πραγματάκια που μοιάζουν με μυγάκια, τότε σημαίνει ότι  το υαλοειδές σώμα, δηλαδή το υγρό που υπάρχει μέσα στο μάτι, αρχίζει να ρευστοποιείται, δηλαδή να γίνεται πιο νερουλό.

Οι μυιοψίες είναι στην πραγματικότητα μικρές συμπυκνώσεις του υαλοειδούς – το διαυγές υγρό που γεμίζει το πίσω μισό του εσωτερικού του ματιού. Παρά το γεγονός ότι οι μυιοψίες φαίνονται σαν να βρίσκονται μπροστά από το μάτι, στην πραγματικότητα αιωρούνται μέσα στο υαλοειδές υγρό στο εσωτερικό του οφθαλμού. Αυτό που βλέπετε είναι οι σκιές των συμπυκνώσεων αυτών επάνω στον αμφιβληστροειδή – ο οποίος είναι η στοιβάδα των νευρώνων στο εσωτερικό του οφθαλμού που απορροφά το φως και το μεταφέρει με το οπτικό νεύρο στον εγκέφαλο.

Οι μυιοψίες μπορούν να έχουν διαφορετικά σχήματα: μικρές κουκίδες, κύκλοι, γραμμές, σαν κινούμενη διαφανής μεμβράνη ή ιστός αράχνης.


Τι προκαλεί τις μυιοψίες;

Με την πάροδο της ηλικίας, το υαλοειδές σώμα μπορεί να αρχίσει να συρρικνώνεται – και να γίνεται αλλού πιο πηκτό και αλλού πιο αραιό – σχηματίζοντας συμπυκνώσεις.

Όταν το υαλοειδές σώμα ξεκολλάει από το οπίσθιο τοίχωμα του οφθαλμού, τότε λέγεται οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς. Αυτό είναι το πιο συχνό αίτιο μυιοψιών.

Η οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς είναι πιο συχνή σε ανθρώπους που έχουν:

•             ηλικία άνω των 40 ετών

•             μυωπία

•             κάνει εγχείρηση καταρράκτη

•             κάνει επέμβαση καψουλοτομής – δευτερογενούς καταρράκτη – με YAG λέιζερ στο μάτι

•             ιστορικό προηγούμενης φλεγμονής μέσα στο μάτι


Μπορούν οι μυιοψίες να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα;

Τα μυγάκια είναι συνήθως άνευ σημασίας και η αποκόλληση υαλοειδούς είναι κάτι που λίγο πολύ θα συμβεί σε όλους τους ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου.

Καλό θα ήταν να κάνετε μια καλή βυθοσκόπηση, για να γίνει εξέταση του υαλοειδούς, αλλά και του αμφιβληστροειδούς.

Όταν το συρρικνούμενο υαλοειδές σώμα αποκολληθεί από τον αμφιβληστροειδή, τότε μπορεί να δημιουργηθούν ρωγμές επάνω στον αμφιβληστροειδή.

Αυτό ορισμένες φορές μπορεί να προκαλέσει και μικρή αιμορραγία μέσα στον οφθαλμό που μπορεί να παρουσιαστεί με τη μορφή νέων μυιοψιών.

Η ρωγμή του αμφιβληστροειδούς αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε κάθε περίπτωση, επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να οδηγήσει σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Αν έχει δημιουργηθεί ρωγμή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως με λέιζερ.


Έτσι θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας το συντομότερο δυνατό εάν:

•             νέες μυιοψίες εμφανιστούν ξαφνικά

•             βλέπετε ξαφνικές λάμψεις φωτός (σαν σπίθα από αναπτήρα ή σαν αστραπή)

•             παρατηρήσετε άλλα συμπτώματα όπως απώλεια τμήματος της περιφερικής σας όρασης


Πώς μπορούν να αντιμετωπισθούν οι φωτοψίες και οι μυιοψίες;

Οι μυιοψίες μπορούν να προκαλέσουν θολή όραση πράγμα που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό, ειδικά όταν προσπαθείτε να διαβάσετε.

  • Μπορείτε να προσπαθήσετε να κινήσετε τους οφθαλμούς σας κοιτάζοντας πάνω και μετά κάτω για να μετακινήσετε τις μυιοψίες έξω από το κεντρικό οπτικό σας πεδίο.
  • Οι μυιοψίες από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν, δεν υπάρχει τρόπος να υποχωρήσουν τελείως αλλά παραμένουν ορατές, και απλά συνηθίζετε την παρουσία τους.
  • ΟΜΩΣ πολλές από αυτές θα γίνουν λιγότερο έντονες με το πέρασμα του χρόνου και συνεπώς λιγότερο ενοχλητικές. Ακόμα κι αν είχατε μερικές μυιοψίες για χρόνια, θα πρέπει να εξεταστείτε αμέσως εάν παρατηρήσετε την ξαφνική εμφάνιση νέων για να διαπιστωθεί εάν ο αμφιβληστροειδής έχει αποκολληθεί ή έχει δημιουργηθεί ρωγμή σε αυτόν.

Διαβάστε, επίσης,

Συγγενής αμαύρωση του Leber

Ranibizumab κατά της τύφλωσης

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Διόρθωση της πρεσβυωπίας

Ραγοειδίτιδα

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Γλαύκωμα

Έχουν καλή όραση οι γυναίκες;

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς

Εξετάστε μόνοι σας τα μάτια σας για αστιγματισμό

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Pancakes με πεκάν, μπανάνα και maple syrup

Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup. Με αλεύρι ολικής, νιφάδες βρώμης και μέλι. Νόστιμο και υγιεινό Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ