Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΜυστικά για το κρασί

Μυστικά για το κρασί

Print Friendly, PDF & Email

Μυστικά για το κρασί και την υγεία μας

 

Τα μυστικά για να είναι ”γλυκόπιοτο” ένα κρασί:

Το κρασί που βαράει είναι αυτό που ο παραγωγός του κάνει αλόγιστη χρήση θειωδών ουσιών. Το καλό κρασί δεν πρέπει να ”βαράει”.

Ο πονοκέφαλος έπειτα από μια σεβαστή κατανάλωση κρασιού, οφείλεται στις φαινόλες που περιέχονται στο κρασί και προκαλούν , μεταξύ των άλλων διαστολή των αγγείων στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα πονοκέφαλο. Τα κόκκινα κρασιά περιέχουν 1.200 mg φαινολών στο κάθε λίτρο, ενώ τα λευκά κρασιά 200 mg φαινολών στο κάθε λίτρο, άρα τα κόκκινα κρασιά φέρνουν συχνότερα τον πονοκέφαλο.

Η απορρόφηση του κρασιού γίνεται αργά από το στομάχι και γρήγορα από το λεπτό έντερο. Καθώς το αίμα περνάει στο συκώτι από το στομάχι προτού πάει στην καρδιά, παρασύρει το αλκοόλ που βλάπτει τα κύτταρα του ήπατος (συκωτιού) και προκαλεί λιπώδη διήθηση.

Μερικοί άνθρωποι, μόλις πιουν κρασί εμφανίζουν αλλεργική αντίδραση, που εκδηλώνεται με κοκκίνισμα σε όλο το πρόσωπο. Σε αυτά τα άτομα δεν λειτουργεί το ένζυμο οξείδωσης της ακεταλδεϋδης που υπάρχει στο κρασί, ως προϊόν ζύμωσης με τον Saccharomyces cerevisiae και το κάνει οξικό οξύ.

Η ακεταλδεϋδη δεν διασπάται και συσσωρεύεται στα επιφανειακά αγγεία, όπως στο πρόσωπο, διεγείρει την παραγωγή της ισταμίνης από τον οργανισμό και αυτή με τη σειρά της προκαλεί αγγειοδιαστολή και το αίμα αυξάνεται σε αυτή την περιοχή.

Το 50% των κατοίκων της Ανατολικής Ασίας παρουσιάζει αυτή τη δυσανεξία στο αλκοόλ, αλλά και άλλοι άνθρωποι σποραδικά και οδηγεί σε αποχή από το αλκοόλ, ως κατάλοιπο της άμυνας του οργανισμού, όταν κάποτε στην περιοχή υπήρχαν πολλά κρούσματα ηπατίτιδας Β που είναι μια ασθένεια που επιβαρύνει το συκώτι.

Διαβάστε, επίσης,

Το κόκκινο κρασί χαρίζει μακροζωία

Που οφελεί το κόκκινο κρασί

Η δίαιτα του κρασιού

Αν έχετε πιει πολύ και ξυπνάτε χάλια

Η επόμενη μέρα του ποτού

Οι απαραίτητες βιταμίνες για όσους πίνουν αλκοόλ

Aκεταλδεΰδη

Πρέπει να πίνετε αλκοόλ όταν είστε σε δίαιτα;

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωινή ναυτία

Εάν έχετε πρωινή ναυτία αποφύγετε τις έντονες οσμές, την υπερβολική κούραση, τα πικάντικα τρόφιμα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η πρωινή ναυτία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ