Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Μυωπία

Η μυωπία είναι μία πολύ συχνή διαθλαστική ανωμαλία

Η μυωπία, ICD-10 H52.1 παρατηρείται στο 36% του γενικού πληθυσμού. Εκτός της φυλετικής προδιάθεσης, η μυωπία είναι συχνότερη σε άτομα υψηλότερων κοινωνικοοικονομικών τάξεων και ακαδημαϊκής μόρφωσης.

Στην μυωπία οι ακτίνες φωτός από το εξωτερικό περιβάλλον δεν εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή του ματιού, όπως συμβαίνει στα φυσιολογικά εμμετρωπικά μάτια, αλλά μπροστά από αυτόν με αποτέλεσμα να μην βλέπουμε καθαρά, ιδίως τα αντικείμενα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση.

Αυτό οφείλεται, είτε στο μεγάλο μέγεθος του βολβού, είτε στην αυξημένη διαθλαστική δύναμη του κερατοειδούς ή του φακού. 

Η μυωπία διακρίνεται σε:
– Ήπια μυωπία:  < -3.00 Διοπτρίες
– Μέτρια μυωπία:  -3.00  έως -6.00
 Διοπτρίες
– Μεγάλη μυωπία:  -6.00 έως – 9.00 Διοπτρίες
– Εξεσημασμένη (κακοήθης) μυωπία:  > -9.00 Διοπτρίες

Η μυωπία  εμφανίζεται συχνά στην παιδική ηλικία και συχνότερα στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Η άνοδος της φυσιολογικής μυωπίας σταματά στα 20-25 χρόνια.

Έλεγχος για μυωπία πρέπει να γίνεται στα παιδιά κατά την προσχολική ηλικία και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο εφόσον έχει διαγνωστεί αυτή η διαθλαστική πάθηση των οφθαλμών.


Συμπτώματα και σημεία μυωπίας

Το βασικό σύμπτωμα  είναι η θολή μακρινή όραση.

Ένας γονέας μπορεί να καταλάβει, εάν το παιδί του έχει μυωπία, όταν το βλέπει να παρακολουθεί τηλεόραση σε πολύ κοντινή απόσταση, όταν τρίβει συχνά τα μάτια ή τα ανοιγοκλείνει στην προσπάθεια του να προσηλώσει καλύτερα, όταν το παιδί παραπονιέται, ότι δεν βλέπει καθαρά στον πίνακα ή έχει συχνούς πονοκεφάλους, τότε αυτά είναι σημάδια που θα πρέπει να μας προβληματίσουν και να επισκεφτούμε τον οφθαλμίατρο μας για έναν οφθαλμολογικό έλεγχο.

Οι ενήλικες ασθενείς με διαθλαστικά προβλήματα, όπως η μυωπία, εκτός από κακή οπτική οξύτητα μπορεί να έχουν συχνούς πονοκεφάλους και κόπωση  κατά την οδήγηση και την άθληση.

-Πολύ συχνά ο μύωπας παραπονείται για «μυγάκια» ή μυοψίες που εμφανίζονται λόγω της συναίρεσης του υαλώδους σώματος. 

Η διάγνωση πρέπει να γίνεται από έναν εξειδικευμένο οφθαλμίατρο ο οποίος συνήθως  υποβάλλει τον ασθενή σε περισσότερες εξετάσεις πέρα από τον έλεγχο της διάθλασης, ώστε να αποκλειστούν άλλες οφθαλμικές παθήσεις που μπορεί να συνυπάρχουν με τη μυωπία.

Οι μύωπες έχουν 1/200 περίπου πιθανότητα να εμφανίσουν αποκόλληση αμφιβληστροειδούς κατά τη διάρκεια της ζωής του. Επιπλέον, στατιστικά οι ενήλικες εμφανίζουν σε μεγάλη ηλικία συχνότερα καταρράκτη και γλαύκωμα απ’ ότι οι «εμμετρωπικοί» οφθαλμοί, δηλαδή οι οφθαλμοί  που δεν έχουν μυωπία ή άλλη διαθλαστική ανωμαλία.


Πρόληψη μυωπίας

Η μυωπία σαν διαθλαστική ανωμαλία αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους. Εκτός απ’ την συμβατική διόρθωση με γυαλιά και φακούς επαφής, τα τελευταία χρόνια είναι δυνατή η αποκατάσταση της μυωπίας μέσω διαθλαστικής επέμβασης. Μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον έχει, επίσης, η προσπάθεια ανάσχεσης της αύξησης της παιδικής μυωπίας με φάρμακα, ειδικά γυαλιά, φακούς επαφής ή και παραχειρουργικές παρεμβάσεις (διασύνδεση κολλαγόνου –Crosslinking- για πρόληψη της αύξησης της μυωπίας) ή ακόμα και με τη χρήση ειδικών ημίσκληρων φακών επαφής -Ορθοκερατολογία).


Αντιμετώπιση μυωπίας

Η μυωπία αντιμετωπίζεται με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Με την χρήση γυαλιών ή και φακών επαφής
  • Μέσω κάποιας διαθλαστικής επέμβασης (με χρήση Excimer/ Femtosecond laser ή όχι)

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις διακρίνονται σε:

Εξωβολβικές επεμβάσεις που διενεργούνται, δηλαδή στην επιφάνεια ή μέσα στον κερατοειδή

  • Laser Επιφανειακή Φωτοδιαθλαστική Κερατεκτομή (PRK – photorefractive keratectomy, ASA – Advanced Surface Ablation, LASEK, Epi-LASIK, ΤransPRK). Η μέθοδος Laser PRK για μυωπία εμφανίζει πολλές παραλλαγές αλλά κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι η εφαρμογή του laser στην επιφάνεια του ματιού αμέσως κάτω από την «επιδερμίδα» του κερατοειδούς που λέγεται επιθήλιο.
  • Laser Lasik (laser in situ keratosmileusis). Με τη μέθοδο LASIK (Laser In Situ Keratomileusis) μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης δημιουργείται ένας λεπτός κρημνός (σαν μεμβράνη) στον κερατοειδή. Ακολουθεί η εφαρμογή του laser στο στρώμα του κερατοειδούς και στο τέλος επανατοποθετείται ο κρημνός στη θέση του.

Ενδοβολβικές επεμβάσεις

  • Επέμβαση ένθεσης έμφακου ενδοφακού. Η ένθεση έμφακου ενδοφακού στον πρόσθιο θάλαμο (Αlcon cachet), αγκιστρωμένου στην ίριδα (Opthtec Artisan, Artiflex, AMO-Verisyne, Veriflex) ή πίσω απ’ την ίριδα (Staar), έμπροσθεν δηλαδή του φυσιολογικού κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού, αποτελεί συχνά την πλέον ενδεδειγμένη επέμβαση διαθλαστικής διόρθωσης σε ορισμένους ασθενείς. Ο ιδανικός ασθενής είναι ο σχετικά νεαρός ενήλικας με ικανό εύρος προσαρμογής που η διόρθωση της μυωπίας του με Excimer laser δεν θεωρείται αρκετά ασφαλής σύμφωνα με τα διεθνή δεδεμένα.
  • Επέμβαση αντικατάστασης του κρυσταλλοειδούς φακού. Πολλές φορές για διαθλαστικούς λόγους ο χειρουργός οφθαλμίατρος προχωράει σε επέμβαση αντικατάστασης του κρυσταλλοειδούς φακού. Κατά την επέμβαση αυτή αφαιρείται ο κρυσταλλοειδής φακός του ασθενούς και στην θέση του τοποθετείται ενδοφακός ο οποίος μπορεί ν’ αντιρροπήσει όλα τα διαθλαστικά σφάλματα (εκτός από τον ανώμαλο αστιγματισμό) συμπεριλαμβανομένης και της πρεσβυωπίας.

Με μη συμβατικούς τρόπους. Μόνο δύο μόνο μέθοδοι παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον: η ορθοκερατολογία και η μέθοδος Revitalvision.

  •  Στην ορθοκερατολογία ο ασθενής φοράει ειδικούς αεροδιαπερατούς ημίσκληρους φακούς (cornea-shaping φακούς) το βράδυ, οπότε το πρωί ο κερατοειδής  έχει προσωρινά διαφορετικό σχήμα, άρα και θεωρητικά καλύτερη όραση χωρίς γυαλιά ή φακούς. Η εφαρμογή του φακού πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε βράδυ.
  • Η μέθοδος  Revitalvision (Neurovision) είναι μια εμπορική εφαρμογή της θεωρίας της  οπτικής εκπαίδευσης (visual training). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα οπτικής εκμάθησης σε υπολογιστή μέσω διαδικτύου που επιτρέπει τη μεγιστοποίηση της οπτικής οξύτητας και βελτίωση της ευαισθησίας αντίθεσης (contrast sensitivity) μέσω εκπαίδευσης του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η μέθοδος αυτή έχει κατορθώσει να πάρει κι αυτή έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) για βελτίωση της αμβλυωπίας και μάλιστα σε ενήλικες ασθενείς και σχετικά μεγάλα παιδιά (άνω των 9 ετών).

Παρακολουθήστε το βίντεο για τη μέθοδο Revitalvision…

Πώς το φως επηρεάζει την μυωπία

Μήπως βλέπετε μυγάκια και λάμψεις;

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς

www.emedi.gr

 

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/JI9zCbu0OmY” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΜωβ πατάτες
Επόμενο άρθροΒότανα για τους μώλωπες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ