Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΠώς το φως επηρεάζει την μυωπία
Array

Πώς το φως επηρεάζει την μυωπία

Το φως της ημέρας επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της όρασης

 

Πρόσφατη έρευνα από επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Guangzhou, στην Κίνα αναφέρει ότι το φως της ημέρας επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της όρασης.

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 200 παιδιά με μυωπία ηλικίας 8-14 ετών στη Δανία, όπου η ημέρα διαρκεί μόνο 7 ώρες το χειμώνα και 18 ώρες  το καλοκαίρι. Από την μετά-ανάλυση των στοιχείων της έρευνας φάνηκε ότι το φως της ημέρας επηρεάζει τόσο την ικανότητα όρασης όσο και το σχήμα των ματιών των παιδιών. 

Κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών όπου το φως της ημέρας ήταν ελάχιστο, η μυωπία των παιδιών αυξήθηκε, κατά μέσο όρο, 0.32 διοπτρίες (μονάδα μέτρησης της οπτικής ικανότητας του φακού), ενώ η μυωπία των παιδιών κατά την διάρκεια του καλοκαιριού αυξήθηκε κατά 0.28 διοπτρίες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς το μήκος του βολβού αυξάνει από τα εμπρός προς τα πίσω, η μυωπία χειροτερεύει. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το μήκος των ματιών στους συμμετέχοντες στη μελέτη αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 0,18 χιλιοστά το χειμώνα, σε σύγκριση με 0,14 χιλιοστά  το καλοκαίρι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Ophthalmology.

Οι ώρες που το μάτι εκτίθεται στο φως της ημέρας επηρεάζουν την μυωπία. 

Ακόμα και όταν έχει συννεφιά το φως του ήλιου είναι πιο δυνατό από το φως μέσα σε ένα δωμάτιο. Η μυωπία εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και επιδεινώνεται, καθώς το μάτι μεγαλώνει και αλλάζει συνεχώς σχήμα μέχρι την ηλικία των 20. Μερικές φορές το μάτι είναι πολύ μεγάλο, ή ο κερατοειδής χιτώνας είναι πάρα πολύ κυρτός και τα μακρινά αντικείμενα φαίνονται θολά.

Προηγούμενες έρευνες για τη μυωπία διαπίστωσαν, ότι η κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο κατά τους έξι μήνες της σχολικής χρονιάς και λιγότερο κατά τη διάρκεια των έξι μηνών το καλοκαίρι. Ωστόσο, μια άλλη μελέτη στη Σιγκαπούρη, όπου οι μέρες έχουν περίπου το ίδιο μήκος όλο το χρόνο, δεν βρήκε καμία εποχιακή διαφορά στην εξέλιξη της μυωπίας.

Η ιδέα ότι το φως μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά από την επιδείνωση της μυωπίας είναι μια σχετικά νέα θεωρία. Μελέτες σε θηλαστικά και πτηνά έχουν διαπιστώσει ότι η έκθεση στο φως παίζει ένα ρόλο στην ανάπτυξη του οφθαλμού, και ότι τα ζώα που εκτρέφονται από νεαρή ηλικία με συχνή έκθεση σε υψηλή ένταση φωτός μπορεί να προστατεύονται από την μυωπία. Δεν έχει παρατηρηθεί παρόμοιο αποτέλεσμα με την έκθεση στο φως κατά την ενήλικη ζωή.

Οι γονείς θα πρέπει να επωφεληθούν από τις  ηλιόλουστες εποχές και να στείλουν τα παιδιά τους έξω στον ήλιο για να παίξουν. Οι χειμώνες της Βόρειας Ευρώπης δεν προσφέρουν πολύ ήλιο για τα παιδιά. Καλό θα είναι οι γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους, όταν πάσχουν από μυωπία, να παίζουν έξω από το σπίτι κατά την διάρκεια της ημέρας, πράγμα που θα έχει θετική επίδραση στην όρασή τους.

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΜυστικά του ανθρώπινου σώματος
Επόμενο άρθροΜωβ πατάτες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών

Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια υπερβολική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ