Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΗ πρόληψη του καρκίνου είναι καλύτερη από τη θεραπεία

Η πρόληψη του καρκίνου είναι καλύτερη από τη θεραπεία

Print Friendly, PDF & Email

Ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τον καρκίνο που όμως δεν είναι αρκετό

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Μια νέα έκθεση από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου δείχνει ότι τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο έχουν μειωθεί από το 1999, όπως και ο  κίνδυνος θανάτου από καρκίνο κατά 1% στους άνδρες και στις γυναίκες.

Αυτό είναι ελπιδοφόρο, αλλά όχι αρκετό. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη  και για την αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου, φαίνεται ότι μέχρι και 200.000 ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί το 2008, αν όλα τα γνωστά μέτρα είχαν ληφθεί. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί από τους θανάτους αυτούς δεν θα είχαν συμβεί εάν περισσότεροι άνθρωποι είχαν κόψει το κάπνισμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών. Αυτό συμβαίνει γιατί πρέπει να περάσουν περίπου 20 με 30 χρόνια από την έναρξη του καπνίσματος για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα.

Εκτός από τον καπνό, η παχυσαρκία, η υψηλή πρόσληψη θερμίδων και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι οι αιτίες για τα υψηλά ποσοστά καρκίνου σε όλο τον κόσμο.

Οι καρκίνοι του παγκρέατος, του ήπατος και του οισοφάγου βρέθηκαν να είναι σε άνοδο και συνδέονται με την παχυσαρκία. Η Ηπατίτιδα B και C, μεταδίδεται σεξουαλικά και μέσω ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών και μπορεί, επίσης, να οδηγήσουν σε καρκίνο του ήπατος.

Η έκθεση σημείωσε, επίσης, αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του θυρεοειδούς, η οποία θα μπορούσε να υφίσταται  λόγω των βελτιωμένων μεθόδων διάγνωσης, καθώς και αύξηση των ποσοστών του καρκίνου του φάρυγγα, η οποία θα μπορούσε να συνδέεται με την εξάπλωση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων κατά τη σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του 1960 και ’70. 

Το εμβόλιο κατά του HPV, διατίθεται για τους νέους άνδρες και γυναίκες ηλικίας 11 έως 26 και μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη των περιπτώσεων καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, εκτός από το ρόλο του στην καταπολέμηση του καρκίνου του τραχήλου στις γυναίκες και των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων σε άνδρες.

Περισσότερα, επίσης, απαιτείται  να γίνουν για την καταπολέμηση του καρκίνου από τις περιβαλλοντικές αιτίες, όπως οι ρύποι του αέρα και από τις χημικές ουσίες στα πλαστικά.

Η πρόσβαση στην περίθαλψη είναι ένα άλλο σημαντικό θέμα για την αποφυγή θανάτων από καρκίνο. Μια σημαντική μειοψηφία των ασθενών με καρκίνο δεν παίρνουν τη θεραπεία που πρέπει και χρειάζονται, πολλές φορές λόγω της έλλειψης ασφαλιστικής κάλυψης ή της μη παροχής των καινοτόμων παροχών από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Απαιτούνται ριζικές αλλαγές στη θεραπεία του καρκίνου!!!

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Εκστρατεία ενημέρωσης για τον HPV

Μόλυνση του περιβάλλοντος και διατροφή

Πρωτογενής πρόληψη καρκίνου του μαστού

Οι καλύτερες αντικαρκινικές τροφές

Παίζει ρόλο η κοινωνική θέση για την ανάπτυξη καρκίνου;

Χημειοπροφύλαξη στον καρκίνο του πνεύμονα

Πρωτογενής πρόληψη καρκίνου του μαστού

Διάγνωση καρκίνου του δέρματος με το κινητό τηλέφωνο

Τρόφιμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

H διατροφή για την πρόληψη καρκίνου του στόματος

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου εντέρου

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου μήτρας

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

www.emedi.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ