Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Στείρωση

Print Friendly, PDF & Email

Μη βιαστείτε να κάνετε στείρωση

Η στείρωση έχει μόνιμο χαρακτήρα και όποια γυναίκα ή άντρας την αποφασίσει θα πρέπει να σκεφτεί το μέλλον και τι του επιφυλάσσει. Η προσπάθεια για αναστροφή της στείρωσης, συνήθως, δεν έχει αποτέλεσμα και υπάρχει συνάμα και ο κίνδυνος της έκτοπης κύησης.

Για μια γυναίκα που δεν είναι σίγουρη υπάρχουν και οι προσωρινές μέθοδοι στείρωσης:

  • Αντισυλληπτικά (χάπι, αυτοκόλλητο, ένεση)
  • Ενδομήτριο σπιράλ
  • Προφυλακτικό, σπερματοκτόνα, διάφραγμα, τραχηλική καλύπτρα
  • Οικογενειακός προγραμματισμός και περιοδική αποχή από το σεξ
  • Μόνιμη γυναικεία στείρωση

Σε μια επέμβαση στείρωσης και οι δύο σάλπιγγες κόβονται, δένονται ή φράσσονται.

Η απολίνωση σαλπίγγων γίνεται λαπαροσκοπικά, με μικρολαπαροτομία και υστεροσκοπικά. Αν η γυναίκα γεννήσει με καισαρική τομή η στείρωση μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τη γέννα. Η αναισθησία είναι απαραίτητη αλλά το εξιτήριο μπορεί να γίνει αυθημερόν. Μετά την επέμβαση και σε διάστημα 3 μηνών πρέπει να γίνει έλεγχος για το αν έχουν κλείσει οι σάλπιγγες. Η απολίνωση των σαλπίγγων δεν προκαλεί αλλαγές στην έμμηνο ρύση.


Στείρωση για άνδρες

Γίνεται με εκτομή  ή δέσιμο ή φράξιμο των σπερματικών πόρων που μεταφέρουν τα σπερματοζωάρια στην ουρήθρα κι έτσι το σπέρμα δεν φτάνει στο ωάριο για να το γονιμοποιήσει. Η επέμβαση είναι πολύ μικρή και ο άνδρας παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα. Αντί για νυστέρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό εργαλείο που εισάγεται με παρακέντηση και ο πόνος και η ανάρρωση είναι μικρότερα. Μετά την επέμβαση απαιτείται ανάπαυση, παγοκύστεις όσχεου και ειδικό εσώρουχο. Η εκτομή σπερματικού πόρου δεν είναι άμεσα αποτελεσματική και γι’ αυτό χρειάζεται τους 3 πρώτους μήνες συμπληρωματικά αντισύλληψη. Η στύση και η εκσπερμάτιση δεν επηρεάζεται.

Επιπλοκές των χειρουργικών μεθόδων στείρωσης και για τα δύο φύλα είναι οι λοιμώξεις, ο τραυματισμός του εντέρου, η αιμορραγία και τα εγκαύματα. Η πιθανότητα σύλληψης μετά από στείρωση είναι κάτω του 1% και σε περίπτωση εγκυμοσύνης η πιθανότητα έκτοπης κύησης είναι 50%.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη γονιμότητα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη γονιμότητα

Διαβάστε, επίσης,

Άντρες χωρίς όρχεις

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωινή ναυτία

Εάν έχετε πρωινή ναυτία αποφύγετε τις έντονες οσμές, την υπερβολική κούραση, τα πικάντικα τρόφιμα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η πρωινή ναυτία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ