Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΔιαγνωστικές εξετάσειςΜοριακή ανάλυση στον καρκίνο εντέρου

Μοριακή ανάλυση στον καρκίνο εντέρου

Εξατομικευμένη θεραπεία στον καρκίνο εντέρου

Η ανίχνευση της Μικροδορυφορικής Αστάθειας MSI σε έναν όγκο μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στην κατάταξη ενός περιστατικού καρκίνου του παχέος εντέρου σε κληρονομούμενο ή σποραδικό, αλλά και στην επιλογή θεραπευτικής αγωγής και φυσικά στην περαιτέρω εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Στην πράξη, οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου II MSI θετικοί μπορούν να μην λάβουν χημειοθεραπεία, λόγω της μικρής μεταστατικής επιθετικότητας του όγκου και να παραμείνουν μόνο υπό παρακολούθηση. Επιπλέον όλοι οι ασθενείς με καρκίνο του εντέρου, με αυτή την εξέταση μπορούν να λάβουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, αποκλείοντας τα φάρμακα που δεν ωφελούν.

Η πιο κοινή Μικροδορυφορική Αστάθεια στους ανθρώπους είναι η επανάληψη του δινουκλεοτίδιου CA, η οποία συμβαίνει δεκάδες χιλιάδες φορές σε ολόκληρο το γονιδίωμα. Σε κύτταρα με μεταλλάξεις στα γονίδια επιδιόρθωσης του DNA, ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις ακολουθίες συσσωρεύονται. 

Μικροδορυφορική αστάθεια (MSI) είναι μια πάθηση που εκδηλώνεται με βλάβη του DNA λόγω ελαττωμάτων κατά τη συνήθη διαδικασία επιδιόρθωσης του DNA. Τμήματα του DNA που ονομάζονται μικροδορυφορικά, αποτελούνται από μια ακολουθία από επαναλαμβανόμενες μονάδες 1-6 ζευγών βάσεων στο μήκος και είναι ασταθείς.

Στον καρκίνο του παχέος εντέρου παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της μικροδορυφορικής γενετικής αστάθειας (MSI Microsatellite Instability). Πρόκειται για μικρές αλλαγές στην αλληλουχία του DNA που συμβαίνουν κατά την αντιγραφή, και είναι συνήθως προσθήκες ή απαλοιφές μίας ή δυο νουκλεοτιδικών βάσεων. Υπάρχουν περιοχές του ανθρώπινου γονιδιώματος στις οποίες λόγω της δομής τους το φαινόμενο αυτό είναι πιο συχνό. Αυτές οι περιοχές περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες DNA με μικρή μονάδα επανάληψης, από μία έως τέσσερις βάσεις και είναι γνωστές ως μικροδορυφορικές (Microsatellite) περιοχές του γονιδιώματος. Αυτού του τύπου η γενομική αστάθεια λέγεται μικροδορυφορική αστάθεια (MSI Microsatellite Instability) και χαρακτηρίζει το σύνδρομο HNPCC σε ποσοστό που φθάνει το 90%, ενώ συναντάται και στο 10%-15% των σποραδικών καρκίνων του παχέος εντέρου και του ορθού.


Οι όγκοι που παρουσιάζουν MSI διαχωρίζονται σε σχέση με τους υπολοίπους γιατί έχουν τα ακόλουθα χαρακτηρηστικά:

  1. Οι MSI όγκοι, σποραδικοί ή κληρονομούμενοι, είναι λιγότερο επιθετικοί από τους υπολοίπους.
  2. Σχετίζονται λιγότερο με μακρινές μεταστάσεις ή μεταστάσεις σε λεμφαδένες.
  3. Οι MSI όγκοι εμφανίζουν σε πολύ μικρότερο ποσοστό μεταλλαγές στα γονίδια K-Ras και p53.
  4. Έχουν διαφορετική ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία, είναι λιγότερο ευαίσθητοι σε αναστολείς της τοποϊσομεράσης και στη 5-FU.
  5. Οι MSI όγκοι παρουσιάζουν ελάχιστη ή καθόλου έκφραση της κυκλο-οξυγενάσης-2 (COX-2) η οποία καταλύει τη σύνθεση προσταγλαδινών από αραχιδονικό οξύ. Είναι ήδη γνωστό ότι αναστολείς της COX-2, όπως η ασπιρίνη και το sulindac λειτουργούν προστατευτικά εμποδίζοντας την ανάπτυξη αδενωμάτων και όγκων. Επομένως, η μειωμένη έκφραση της COX-2 στους MSI όγκους ίσως και να σημαίνει μειωμένη αντίδραση στη συγκεκριμένη χημειοπροφύλαξη. Επιπρόσθετα, επειδή είναι γνωστό ότι η COX-2 επάγει την αγγειογέννεση, είναι δυνατό η μειωμένη έκφρασή της στους MSI-H καρκίνους να εξηγεί, εν μέρει, το μειωμένο μεταστατικό τους δυναμικό.
  6. Οι MSI όγκοι προέρχονται όπως αναφέρθηκε παραπάνω κατά 90% από άτομα με HNPCC. Για το λόγο αυτό η ανίχνευση θετικών για MSI όγκων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης της αναγκαιότητας για πιο εξονυχιστική ανάλυση της οικογένειας για την παθογόνο μετάλλαξη στα γονίδια του HNPCC.

Υλικό/τρόπος λήψης:
Χρειάζεται ολόκληρος κύβος παραφίνης ή 8 τομές από τον αντίστοιχο κύβο παραφίνης των 10μm σε Eppendorf φιαλίδιο και ολικό περιφερικό αίμα σε αντιπηκτικό EDTA.

Διαβάστε, επίσης,

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης

Τρόφιμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου εντέρου

Ο καρκίνος παχέος και ορθού είναι μία νόσος

Βιταμίνες για τον καρκίνο παχέος εντέρου

Γιατί οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες στον καρκίνο παχέος εντέρου

Oncotype DX στον καρκίνο παχέος εντέρου

Η διατροφή στον καρκίνο του παχέος εντέρου

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιμορραγία από το αυτί

Αιμορραγία από το αυτί. Εάν το αυτί σας αρχίσει να αιμορραγεί, μπορεί να είναι ανησυχητικό. Εάν το αυτί σας αιμορραγεί, η αιμορραγία αυτή μπορεί να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ