Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΠου μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα νανοσωματίδια

Που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα νανοσωματίδια

Τα νανοσωματίδια στην ιατρική

Με την χρήση «έξυπνων» νανοϋλικών θα μπορούν μελλοντικά να αντιμετωπίζονται οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο διαβήτης, ο καρκίνος, οι νευροεκφυλιστικές και άλλες παθήσεις, χάρη στις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην ιατρική.


Νανοσωματίδια στην καρδιολογία

Οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην καρδιολογία αναμένεται σε μία 10ετία να οδηγήσουν στην κατάργηση των stend και στην μείωση του μεγέθους ή ακόμη και στην εξάλειψη της αθηρωματικής πλάκας με μία ενδοφλέβια ένεση. Πειράματα που έγιναν στην Αμερική με τη χρήση νανοσωματιδίων τα οποία περιείχαν το φάρμακο fumagillin (το οποίο διακόπτει τη ροή αίματος στην αθηρωματική πλάκα), έδειξαν μείωση της αθηρωματικής πλάκας κατά 60-80%.

Τα stend είναι μεταλλικά πλέγματα τοποθετούνται προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτό ένα αγγείο στην περίπτωση της αθηροσκλήρωσης. Τα τελευταίας γενιάς stend  εκλύουν φάρμακο προκειμένου να μη δημιουργηθεί επαναστένωση στο αγγείο, αλλά μπορεί μετά από ένα χρόνο να προκαλέσουν θρόμβωση. Η θρόμβωση οφείλεται στα πολυμερή από τα οποία είναι φτιαγμένα τα stend και τα οποία δημιουργούν δεξαμενές για να αποθηκεύεται το φάρμακο. Με τη νανοτεχνολογία κατασκευάζονται επικαλύψεις ατομικές, δηλαδή νανοεπικαλύψεις που έχουν μέγεθος 100 νανόμετρων, που δεν θα θρομβώνουν και επικαλύπτουν την επιφάνεια του stend, όπως η δημιουργία βιοαποικοδομήσιμων πολυεπίπεδων πολυμερών τα οποία έχουνε φάρμακο και το εκλύουν με ελεγχόμενο τρόπο. Αυτά τα πολυμερή έχουν την ιδιότητα να διασπώνται όταν μπαίνουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Επομένως, δε θα μένει στο αγγείο το πολυμερές που δημιουργεί τη βλάβη στο τοίχωμα και προκαλεί τη θρόμβωση και την επαναστένωση.


Μαγνητικά νανοσωματίδια για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Μαγνητικά νανοσωματίδια με χημειοθεραπευτικά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη στοχευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου, χωρίς να πλήττονται τα υγιή κύτταρα. Ήδη στη Γερμανία έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα με μαγνητικά νανοσωματίδια που πηγαίνουν στον καρκίνο του εγκεφάλου. Στη συνέχεια καταστρέφονται τοπικά τα καρκινικά κύτταρα με υπερθερμία (αύξηση της θερμοκρασίας περίπου στους 41 βαθμούς Κελσίου). Υπάρχει μια ποικιλία νανοσωματιδίων, πχ ανόργανα μαγνητικά σωματίδια στα οποία μπορούμε να βάλουμε ένα χημειοθεραπευτικό ή στοχευμένο φάρμακο. Πχ αν ο ασθενής έχει καρκίνο στον πνεύμονα μπορούν να χορηγηθούν ενδοφλέβια μαγνητικά νανοσωματίδια, αφού τοποθετηθεί ένας εξωτερικός μαγνήτης στην περιοχή του πνεύμονα. Έτσι λόγω της διαφοράς του μαγνητικού πεδίου τα νανοσωματίδια με το φάρμακο οδηγούνται μόνο στη περιοχή του πνεύμονα. Επομένως, δεν χρειάζεται ο καρκινοπαθής να παίρνει τη γενικευμένη χημειοθεραπεία που έχει όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες.


Με ένα χάπι η χορήγηση ινσουλίνης

Με ένα χάπι θα χορηγείται μελλοντικά η ινσουλίνη και θα απαλλάξει τους διαβητικούς από τις ενέσεις. Η ινσουλίνη είναι πρωτεΐνη η οποία, όταν την παίρνουμε από το στόμα, καταστρέφεται από το γαστρικό υγρό. Γι αυτό οι περισσότεροι διαβητικοί ασθενείς χρησιμοποιούν υποδόρια ένεση ινσουλίνης. Έχει διαπιστωθεί ότι αν τοποθετηθεί η ινσουλίνη σε νανοσωματίδια με χυτοσίνη, ένα πολυμερές που περιβάλλει το νανοσωματίδιο, αυτή προστατεύεται από το γαστρικό υγρό. Από την άλλη λόγω της χυτοσίνης η ινσουλίνη απορροφάται καλύτερα από το έντερο. Άρα ουσιαστικά η ινσουλίνη μπορεί να μεταφερθεί με ένα χάπι που έχει πάρα πολλά νανοσωματίδια.

Τα νανοσωματίδια που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς είναι τόσο μικρά ώστε μπορούν να διεισδύσουν μέσα στο κύτταρο και να επιδράσουν στο DNA, γι’ αυτό πρέπει να χορηγούνται με τρόπο, ώστε να είναι ασφαλής η χρήση τους.

Διαβάστε, επίσης,

Μαγνητικά βλαστοκύτταρα για αναγέννηση οστών

Στοχευμένες τοπικές θεραπείες στον καρκίνο

Νανοσωματίδια από τσάι κατά του καρκίνου του προστάτη

Πολύμορφο γλοιοβλάστωμα

Μπορεί η υπερθερμία να θεραπεύσει τον καρκίνο;

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ