Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΓονίδιο υπεύθυνο για τον καρκίνο μαστού

Γονίδιο υπεύθυνο για τον καρκίνο μαστού

Print Friendly, PDF & Email

Γονίδιο για σποραδικούς, μη κληρονομούμενους καρκίνους του μαστού

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου μαστού

Η έκφρασή του NF1 μας δίνει πληροφορίες για την παρουσία ενός συγκεκριμένου μηχανισμού ανάπτυξης και επομένως την ιδανική στοχευμένη θεραπεία (Ras inhibitors) στις ασθενείς με  καρκίνο μαστού που απουσιάζει η έκφρασή του.


Τι είναι το NF1 γονίδιο

Το NF1 είναι ένα μεγάλο γονίδιο (350 kb, 60 εξόνια) το οποίο κωδικοποιεί την νευροϊνωμίνη, μια πρωτεΐνη που εκφράζεται ευρέως σε όλους σχεδόν τους ιστούς παρουσιάζοντας υψηλότερα επίπεδα έκφρασης, κυρίως, στον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και το περιφερικό νευρικό σύστημα. Η νευροϊνωμίνη θεωρείται ότι ρυθμίζει πολλές ενδοκυττάριες διαδικασίες στις οποίες περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση της GTPάσης Ras, ελέγχοντας έτσι τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και έχει ογκοκατασταλτική δράση.

Έχουν ταυτοποιηθεί περισσότερες από 500 μεταλλάξεις του γονιδίου NF1.

Οι περισσότερες είναι μοναδικές για κάθε μια οικογένεια. Οι κλινικές εκδηλώσεις οφείλονται σε απώλεια λειτουργίας της πρωτεΐνης που κωδικοποιείται από το γονίδιο. Ποσοστό από 80% των μεταλλάξεων προκαλεί μείωση του μεγέθους του μορίου της πρωτεΐνης. Η μετάλλαξη που προκαλεί τη νόσο ταυτοποιείται σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 95% των ατόμων με NF1.

Η νευροϊνωμάτωση χαρακτηρίζεται από μεγάλη κλινική ποικιλότητα η οποία παρατηρείται και μεταξύ των διαφόρων οικογενειών πασχόντων, αλλά και μεταξύ ασθενών – μελών της ίδιας οικογένειας. Αυτή η ποικιλότητα είναι πιθανόν να προκύπτει από το συνδυασμό γενετικών, μη – γενετικών και τυχαίων παραγόντων. Δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ γονοτύπου και φαινοτύπου. Πάντως, σε ασθενείς με νευροαναπτυξιακές βλάβες, είναι πιο συχνά τα μεγάλα χρωμοσωματικά ελλείμματα.

Οι καρκινικοί όγκοι περιέχουν εκατοντάδες μεταλλάξεις. Όσο δύσκολη και αν είναι η ανεύρεση συγκεκριμένων μεταλλάξεων μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Cornell, του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, και το Memorial Sloan-Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης αναγνώρισε μια μετάλλαξη για έναν τύπο καρκίνου του μαστού.

Σε μια έκθεση που παρουσιάζεται στο περιοδικό Genetics, ερευνητές δείχνουν ότι μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο που ονομάζεται NF1 παρουσιάζονται σε περισσότερο από ένα-τέταρτο των ασθενών με μη κληρονομούμενο ή σποραδικό καρκίνο μαστού.

Σε ποντικούς, οι NF1 μεταλλάξεις σχετίζονται με υπερενεργοποίηση μιας γνωστής πρωτεΐνης στον  καρκίνο που ονομάζεται Ras. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει εδώ και καιρό ότι ο NF1 παίζει σημαντικό ρόλο σε άλλους τύπους καρκίνου, αλλά φαίνεται από την μελέτη ότι παίζει ρόλο και στον καρκίνο του μαστού. Αυτό υποδηλώνει ότι τα φάρμακα που αναστέλλουν το Ras μονοπάτι μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού με μεταλλάξεις NF1.


Καθώς εισερχόμαστε στην εποχή της εξατομικευμένης ιατρικής, η γονιδιωματική τεχνολογία θα είναι σε θέση να προσδιορίσει τις μοριακές αιτίες του καρκίνου του μαστού.

Τα αποτελέσματά δείχνουν ότι η προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην NF1 κατάσταση σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού και ότι η φαρμακευτική θεραπεία πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα και να αποφεύγονται οι λιγότερο αποτελεσματικές θεραπείες.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν το γονιδίωμα των όγκων του μαστού σε ένα στέλεχος ποντικιού επιρρεπές σε γενετική αστάθεια – η δραστηριότητα του οποίου μοιάζει πολύ με τη δραστηριότητα σε ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του μαστού. Το γονίδιο NF1 έλειπε σε 59 από τους 60 όγκους και στους περισσότερους έλειπαν και τα δύο αντίγραφα.

Ο NF1 είναι ένας καταστολέας του Ras ογκογονιδίου και η δραστηροποίηση του μονοπατιού καρκινογένεσης Ras ήταν εξαιρετικά αυξημένη σε αυτούς τους όγκους, λόγω της απώλειας του NF1 γονιδίου.

Οι ερευνητές εξέτασαν στη συνέχεια τα δεδομένα του The Cancer Genome Atlas (TCGA) και διαπίστωσαν ότι το NF1 έλειπε σε περισσότερο από 25 τοις εκατό όλων των ασθενών με καρκίνο μαστού  και αυτό συνδέθηκε με την ελάττωση του NF1 γονιδίου που αυξάνει την Ras ενεργότητα του Ras μονοπατιού.

Αυτή η έρευνα είναι συναρπαστική, επειδή βοηθά να κατανοήσουμε γιατί ορισμένοι καρκίνοι του μαστού είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν μόνον σε ορισμένα είδη θεραπείας.

Τα ευρήματα που αναφέρθηκαν σε αυτό το άρθρο μπορούν να καθοδηγήσουν τους κλινικούς γιατρούς για καλύτερες και εξειδικευμένες θεραπείες ειδικές για τις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Απαιτούνται ριζικές αλλαγές στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού!!!

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο μαστού

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο μαστού

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Η νανοϊατρική στον καρκίνο του μαστού

Πρωτογενής πρόληψη καρκίνου του μαστού

Αντιμυλλέριος ορμόνη

Θεραπεία του καρκίνου εξατομικευμένα

Έχει σχέση ο καρκίνος μαστού με τον καρκίνο ωοθηκών;

Γονιδιακή θεραπεία

Ο ρόλος του p53 στον καρκίνο του μαστού

Mωρά απαλλαγμένα από το BRCA-1

Μοριακές αλλαγές στον Her2-θετικό καρκίνο μαστού

Εξατομικευμένες θεραπείες για τους καρκινοπαθείς

Γενετικό τεστ για BRCA 1 και BRCA 2

Που μπορεί να εφαρμοστεί το μοριακό προφίλ

Η λύση για τη θεραπεία του καρκίνου

Αλλάζει η θεραπεία στον καρκίνο του μαστού

Η Εξέλιξη της Ογκολογίας

Εξατομικευμένη θεραπεία για τον καρκίνο μαστού

Μοριακό προφίλ του όγκου

Εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο

Νευροϊνωμάτωση

www.emedi.gr

Βιβλιογραφία

Marsha D. Wallace, Adam D. Pfefferle, Lishuang Shen, Adrian J. McNairn, Ethan G. Cerami, Barbara L. FallonVera D. Rinaldi, Teresa L. Southard, Charles M. Perou, John C. Schimenti, Comparative Oncogenomics Implicates the Neurofibromin 1 Gene (NF1) as a Breast Cancer, Genetics October 1, 2012 vol. 192no. 2 385-396

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες

Τραγανά συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες Νόστιμα συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα συκώτια είναι φορτωμένα με πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιοτίνη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ