Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΟι ινκρετίνες στη θεραπεία του διαβήτη

Οι ινκρετίνες στη θεραπεία του διαβήτη

Print Friendly, PDF & Email

Τι είναι οι ινκρετίνες και πώς δρουν στους διαβητικούς

Οι ινκρετινικές αγωγές με τους αναστολείς DDP-4 και τους αγωνιστές GLP-1, αποτελούν νέα φάρμακα στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, εξασφαλίζοντας καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, μείωση των υπογλυκαιμιών και ελάττωση του σωματικού βάρους.

Τέτοιες είναι η βιλνταγλιπτίνη της Novartis, ενός αναστολέα DDP-4 σε μορφή χαπιού που μειώνει την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κατά 1,19%, βελτιώνοντας τη ρύθμιση των ασθενών.

Η αντιδιαβητική φαρέτρα βελτιώνεται με την λιξισενατίδη της Sanofi που είναι ένας ενέσιμος πειραματικός αγωνιστής GLP-1 που χορηγείται μία φορά την ημέρα μαζί με μια βασική ινσουλίνη, προσφέροντας καλύτερη ρύθμιση του μεταγευματικού σακχάρου.

Οι έρευνες συνεχίζονται…


Τι είναι οι ινκρετίνες

Ινκρετίνες είναι μια ομάδα των γαστρεντερικών ορμονών που διεγείρουν την μείωση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι ινκρετίνες δρουν προκαλώντας αύξηση στην ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται από τα βήτα κύτταρα των νησιδίων του Langerhans μετά το φαγητό, πριν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξηθούν. Μπορούν επίσης να επιβραδύνουν το ρυθμό της απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος με την μείωση της γαστρικής κένωσης και μπορεί να μειώσουν άμεσα την πρόσληψη τροφής. Όπως ήταν αναμενόμενο, μπορούν, επίσης, να αναστέλλουν την απελευθέρωση γλυκαγόνης από τα άλφα κύτταρα των νησιδίων του Langerhans .

Τα δύο κύρια υποψήφια μόρια που πληρούν τα κριτήρια είναι η γλυκαγόνη πεπτιδίου-1 (GLP-1) και το γαστρικό ανασταλτικό πεπτίδιο (επίσης γνωστό ως γλυκόζης ινσουλινοτρόπο πολυπεπτίδιο ή GIP). Τόσο το GLP-1 όσο και το GIP απενεργοποιούνται γρήγορα από το ένζυμο διπεπτιδυλπεπτιδάση-4 (DPP-4 ).

Το GLP-1 (7-36 ) αμίδιο δεν είναι πολύ χρήσιμο για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, δεδομένου ότι πρέπει να χορηγείται με συνεχή υποδόρια έγχυση. Πολλά ανάλογα μακράς διαρκείας που έχουν ινσουλινότροπο δραστηριότητα έχουν αναπτυχθεί, όπως η λιραγλουτίδη και η  λιξισενατίδη. Το κύριο μειονέκτημα αυτών των GLP – 1 αναλόγων είναι ότι πρέπει να χορηγούνται με υποδόρια ένεση.

Μία άλλη προσέγγιση είναι να αναστέλλουν το ένζυμο που αδρανοποιεί το GLP- 1 και GIP, το DPP- 4, όπως η βιλνταγλιπτίνη που μπορούν να ληφθούν από το στόμα ως ένα δισκίο.

 

Παραγγείλετε τα συμπληρώματα διατροφής για τη φυσική ρύθμιση του σακχάρου του αίματος:

 

 

 

Ρυθμίστε το σάκχαρο του αίματος σας με:

 

 

 

OMEGA-3 FISH OIL (ΜΟΡΙΑΚΩΣ ΑΠΕΣΤΑΓΜΕΝΑ ΩΜΕΓΑ-3) 910mg 120caps

 

 

 

ή

 

 

 

OMEGA-3 FISH OIL (ΜΟΡΙΑΚΩΣ ΑΠΕΣΤΑΓΜΕΝΑ ΩΜΕΓΑ-3) 910mg 240caps

 

 

 

και

 

 

 

GLUCOPROTECTIVE 90caps 

 

 

 

και

 

 

 

​SUPER L-CARNOSINE (ΚΑΡΝΟΣΙΝΗ) 600mg 90caps

 

Διαβάστε, επίσης

Λιραγλουτίδη

Νέα φάρμακα για τον διαβήτη

Που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα νανοσωματίδια

Γιατί η κανέλα είναι κατάλληλη για τον διαβήτη

Τρώτε καρύδια για πρόληψη του διαβήτη

Οι διαβητικοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούν σκιαγραφικά

Ινσουλίνη που αδυνατίζει για άτομα με διαβήτη

Γιατί όσοι έχουν διαβήτη δεν πρέπει να καπνίζουν

www.emedi.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ