Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΚεταμίνη για την κατάθλιψη

Κεταμίνη για την κατάθλιψη

Η κεταμίνη πολύ καλό φάρμακο για τη μείζονα κατάθλιψη

 

Ένα φάρμακο που χορηγείται χρόνια τώρα για την επίτευξη αναισθησίας, ανακουφίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχιατρικής.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής «Icahn» στη Νέα Υόρκη διαπίστωσαν ότι η κεταμίνη μπορεί να βελτιώσει τη μείζονα κατάθλιψη.

Η κεταμίνη είναι αναισθητική ουσία που χρησιμοποιούν οι κτηνίατροι σε ζώα. Στους ανθρώπους, η κεταμίνη ή «Special K» είναι γνωστό δημοφιλές ναρκωτικό που έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις, καθώς και την αίσθηση ότι βγαίνεις εκτός του σώματος σου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλες έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η κεταμίνη μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης σχεδόν άμεσα. Αλλά ήταν μικρές σε μέγεθος και οι επιδράσεις της ουσίας καθιστούσαν δύσκολη την διενέργεια ενός «τυφλού» τεστ, όπου οι ασθενείς δεν θα γνώριζαν αν παίρνουν κεταμίνη ή εικονικό σκεύασμα. Και έτσι υπήρχε πάντα η πιθανότητα τα συμπτώματα να βελτιώνονται λόγω του «φαινομένου placebo», δηλαδή της αίσθησης ότι παίρνεις κάτι που σου κάνει καλό.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 72 άτομα που υπέφεραν από μείζονα κατάθλιψη και δεν ανταποκρίνονταν στην θεραπεία τους. Οι μισοί πήραν κεταμίνη, και οι άλλοι μισοί μιδαζολάμη, επίσης μια αναισθητική ουσία η οποία όμως δεν έχει σχετιστεί με τη βελτίωση της κατάθλιψης.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους ασθενείς να βαθμολογήσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης την 1η, 2η, 3η, και 7η ημέρα μετά την θεραπεία. Την ημέρα μετά τη λήψη του φαρμάκου, πάνω από τα δύο τρίτα των ασθενών εμφάνισαν βελτίωση των συμπτωμάτων, συγκριτικά με το ένα τρίτο της ομάδας ελέγχου. Μάλιστα η βελτίωση διαρκούσε περίπου μια εβδομάδα.

Αν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πως η κεταμίνη ανακουφίζει τη συμπτωματολογία της κατάθλιψης, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι καταστέλλει την ανάπτυξη των συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. 

Διαβάστε, επίσης,

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μπανάνας

Τα καλύτερα ροφήματα για την κατάθλιψη

Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη της ανεργίας

Η κατάθλιψη είναι κολλητική

Θεραπεία της κατάθλιψης με μανιτάρια

Θεραπευτική γιόγκα για την κατάθλιψη

www.emedi.gr

Βιβλιογραφία

livescience.com

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΡιζότο με μανιτάρια
Επόμενο άρθροΦάρμακο για την επιληψία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών. Ένας από τους πιο δύσκολους ρόλους ενός Ογκολόγου είναι η ενημέρωσή τους για την ασθένειά τους Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ