Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Ιός SARS

Print Friendly, PDF & Email

Ο ιός SARS εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2002 στην Κίνα

 

Ο ιός SARS  υπήρξε η αιτία να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 800 άτομα παγκοσμίως.

SARS σημαίνει Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο και είναι ασθένεια του αναπνευστικού.

Η ασθένεια προκαλείται από έναν ιό που ονομάζεται κοροναϊός.

Ορισμένοι τύποι κοροναϊού μπορούν να προκαλέσουν απλό κρυολόγημα, ωστόσο ο ιός που προκαλείτο SARS αποκαλείται SARS-CoV.

Η πρώτη γνωστή περίπτωση SARS παρουσιάστηκε το 2002 στην Κίνα. Εν συνεχεία, εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 26 χώρες μέσα σε λίγους μήνες. Συνολικά, 8.098 προσβλήθηκαν  και 774 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Ο ιός τέθηκε υπό έλεγχο επιτυχώς και έχει χαρακτηριστεί, επισήμως, ως «εκριζωμένος».

Θεωρείται ότι ο ιός SARS αποτελούσε αρχικά ζωικό ιό που έσπασε το φράγμα των ειδών και κατάφερε να μολύνει ανθρώπους. Το ζώο από το οποίο θεωρείται ότι προήλθε ο ιός είναι η μοσχογαλή, ή αλλιώς σιβέτ. Η μοσχογαλή είναι ένα μικρό αιλουροειδές, με μακριά μύτη, συχνά σουβλερή, όπως η βίδρα. Οι μοσχογαλές και άλλα παρόμοια ζώα καταναλώνονται, συνήθως, σε εστιατόρια τα οποία προσφέρουν κρέας άγριων ζώων και σφάζονται σε αγορές ζωντανών ζώων στη νότια Κίνα. Αμέσως μετά τον καθορισμό της σύνδεσης αυτής το 2004, περίπου 10.000 μοσχογαλές, αλλά και άλλα ζώα που θεωρούνταν ύποπτα ότι είναι φορείς του ΣΟΑΣ (SARS), όπως ασβοί, νυχτερίδες και ρακούν, θανατώθηκαν. Οι ειδήμονες δεν έχουν καταλήξει στο αίτιο του ξεσπάσματος του ΣΟΑΣ (SARS) το 2004, ωστόσο πιθανολογείται ότι ο ιός υπήρχε σε ορισμένα ζώα για χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια χρόνια.

Οι αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά, όπως οι αλλαγές στη χρήση της γης, ίσως να είχαν ως αποτέλεσμα τα ζώα αυτά να έρθουν σε επαφή με άλλα είδη, επιτρέποντας στον ιό να μεταπηδήσει από είδος σε είδος, και στην πορεία να τροποποιηθεί.

Το ΣΟΑΣ (SARS) μεταδίδεται κυρίως με στενή προσωπική επαφή. Ο ιός που προκαλεί το ΣΟΑΣ θεωρείται ότι μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα από τα σταγονίδια που δημιουργούνται όταν κάποιο μολυσμένο άτομο βήχει ή φταρνίζεται. Ο ιός μεταδίδεται επίσης, όταν κάποιο άτομο αγγίζει μία επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει επιμολυνθεί με λοιμώδη σταγονίδια και στη συνέχεια αγγίζει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του. Υπάρχει ακόμα πιθανότητα ο ιός του ΣΟΑΣ να μεταδίδεται γενικά με τον αέρα.

Τα περισσότερα κρούσματα ΣΟΑΣ (SARS) παρατηρήθηκαν σε ενήλικες.

Τα παιδιά προσβάλλονται σε μικρότερη κλίμακα και η ασθένεια τους είναι ηπιότερη.

Τα αρχικά συμπτώματα συνήθως προκύπτουν 2–10 ημέρες μετά την έκθεση κάποιου ατόμου στον ιό του ΣΟΑΣ (SARS), αν και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να καθυστερήσουν λίγο παραπάνω.

1η Εβδομάδα:

• Πυρετός >38ºC

• Μυϊκός πόνος

• Λήθαργος (αίσθηση νωθρότητας και υπνηλίας)

2η Εβδομάδα:

• Βήχας

• Πονόλαιμος

• Γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως διάρροια

Προς το παρόν, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για το ΣΟΑΣ. Ορισμένες φορές χορηγούνται αντιβιοτικά για τη θεραπεία της πνευμονίας.

Χρησιμοποιήθηκαν επίσης, φάρμακα κατά των ιών. Για τον περιορισμό της φλεγμονής των πνευμόνων, στους  ασθενείς χορηγήθηκαν μεγάλες δόσεις στεροειδών.

Σε μερικές περιπτώσεις, χορηγήθηκε σε ασθενείς ορός αίματος από άτομα που είχαν ήδη αναρρώσει από το ΣΟΑΣ (SARS).

Κάποιες φορές χρειάζεται άλλου είδους υποστηρικτική φροντίδα, όπως το συμπληρωματικό οξυγόνο, η φυσιοθεραπεία πνευμόνων ή ο μηχανικός αερισμός.

Μετά την επιτυχή εκρίζωση του πρώτου ξεσπάσματος του ΣΟΑΣ (SARS), σημειώθηκαν μόνο τέσσερα κρούσματα της ασθένειας, τα οποία προκλήθηκαν, όλα, από προβλήματα βιοασφάλειας σε εργαστήρια που μελετούν την ασθένεια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά κάθε κράτος να μεριμνήσει για την τήρηση των σωστών διαδικασιών βιοασφάλειας σε όλα τα εργαστήρια που εργάζονται με τον κοροναϊό SARS-CoV.

Για τον πολύ κόσμο, το ΣΟΑΣ δεν αποτελεί πλέον πηγή ανησυχίας.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Κορονοϊοί

Οξυγονοθεραπεία

Αναπνευστική ανεπάρκεια

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ