Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΟ πιο λεπτομερής αξονικός τομογράφος του κόσμου

Ο πιο λεπτομερής αξονικός τομογράφος του κόσμου

Prime160 slices CT scanner

 

Ο ταχύτερος και πιο λεπτομερής αξονικός τομογράφος του κόσμου, ο οποίος επιτρέπει στους ασθενείς να βλέπουν τηλεόραση, καθώς εξετάζονται, τοποθετήθηκε σε ένα βρετανικό νοσοκομείο.

Το προηγμένο αυτό μηχάνημα, που κοστίζει 600.000 λίρες (σχεδόν 780.000 ευρώ) μπορεί να εκτελεί έως 50 εξετάσεις την ημέρα, είναι ειδικά σχεδιασμένο για τους παχύσαρκους ασθενείς (αντέχει ανθρώπους βάρους έως 171 κιλών) και έχει ενσωματωμένη τηλεόραση, ώστε οι μικροί και οι μεγάλοι που νιώθουν νευρικότητα μέσα στον αξονικό, να απολαμβάνουν χαλαρωτικά βίντεο.

Ο νέος αξονικός τοποθετήθηκε στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Μπράντφορντ (BRI), στο Δυτικό Γιόρκσαϊρ.

Όπως δήλωσε ο κ. Νάιτζελ Λιούις, διευθυντής Κλινικών Υπηρεσιών του νοσοκομείου, είναι το πρώτο του είδους που τοποθετείται στον κόσμο και, από ιατρικής πλευράς, το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι πραγματοποιεί 160 τομές του προς εξέτασιν τμήματος του σώματος σε μόλις 0,35 δευτερόλεπτα.

Επιπλέον, χρησιμοποιεί πολύ χαμηλότερη δόση ακτινοβολίας απ’ ό,τι οι άλλοι αξονικοί.

Το Prime160 slices CT scanner, όπως λέγεται, επιτρέπει τον έλεγχο ολόκληρων οργάνων μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Την καρδιά, λ.χ., την απεικονίζει εξ ολοκλήρου μέσα σε λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα (ουσιαστικά, σε τέσσερις κτύπους της).

Παρέχει, επίσης, λεπτομερέστατες εικόνες μαλακών οργάνων, όπως οι πνεύμονες.

Τον νέο αξονικό σχεδίασε η εταιρεία Toshiba, η οποία όρισε το BRI ως παγκόσμιο κέντρο αναφοράς (αυτό σημαίνει ότι ακτινολόγοι απ’ όλο τον κόσμο θα εκπαιδευτούν στον νέο αξονικό στο συγκεκριμένο νοσοκομείο).

Διαβάστε, επίσης,

TomoTherapy

3D απεικόνιση στην ιατρική

Βιοψία κατευθυνόμενη υπό αξονικό τομογράφο

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΚαρκινικοί δείκτες
Επόμενο άρθροΙός SARS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ