Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΦάρμακαΦάρμακο για την επιληψία

Φάρμακο για την επιληψία

Print Friendly, PDF & Email

Rampanel για τις εστιακές επιληπτικές κρίσεις

Tο Fycompa (perampanel) έχει εγκριθεί για τη θεραπεία εστιακών επιληπτικών κρίσεων σε ασθενείς με επιληψία ηλικίας 12 ετών και άνω.

Το perampanel είναι ένα αντιεπιληπτικό φάρμακο που δρα ως εκλεκτικός μη ανταγωνιστικός ανταγωνιστής υποδοχέων ΑΜΡΑ,  που είναι ο κύριος υπότυπος των ιονοτροπικών γλουταμικών υποδοχέων.  Η ελάχιστη αποτελεσματική δόση είναι 4 mg μία φορά την ημέρα. Δόσεις των 8 mg και 12 mg ημερησίως, προκαλούν μεγαλύτερο θεραπευτικό όφελος με αντίστοιχη αύξηση στις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Έχει υψηλή δραστικότητα  και ένα παρατεταμένο τελικό χρόνο ημιζωής περίπου 70 ώρες. Το φάρμακο μεταφέρεται κατά 95% με τις πρωτεΐνες του πλάσματος. Κύρια οδός μεταβολισμού του είναι το CYP3A4. Δεν επάγει ή αναστέλλει τα ένζυμα του P450. Περίπου 70% της δόσης απεκκρίνεται στα κόπρανα και 30% στα ούρα. Λιγότερο από 2% της δόσης απεκκρίνεται αμετάβλητο στα ούρα.

Οι εστιακές επιληπτικές κρίσεις είναι ο πιο κοινός τύπος σε άτομα με επιληψία. Η επιληψία είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου στην οποία υπάρχει ανώμαλη ή υπερβολική δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.

Οι εστιακές επιληπτικές κρίσεις επηρεάζουν μόνο μια περιορισμένη ή εντοπισμένη περιοχή του εγκεφάλου, αλλά μπορεί να εξαπλωθούν και σε άλλα μέρη του εγκεφάλου. Οι εστιακές επιληπτικές κρίσεις μπορεί να εκδηλώνονται ως επαναλαμβανόμενες κινήσεις των άκρων (σπασμοί), ασυνήθιστη συμπεριφορά, καθώς και γενικευμένους σπασμούς με απώλεια της συνείδησης.

Μερικοί άνθρωποι με επιληψία δεν επιτυγχάνουν ικανοποιητικό έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων με τις υπάρχουσες θεραπείες.

Τα αποτελέσματα από τρεις κλινικές δοκιμές έδειξαν βελτίωση στον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων σε ασθενείς που πήραν Fycompa σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν ένα ανενεργό χάπι (placebo).

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν από τους ασθενείς που πήραν το Fycompa στις κλινικές δοκιμές περιλαμβάνουν: ζάλη, υπνηλία, κόπωση, ευερεθιστότητα, πτώσεις, λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, αύξηση βάρους, ίλιγγος, απώλεια συντονισμού των μυών (αταξία), διαταραχές της βάδισης, διαταραχή ισορροπίας, άγχος, θολή όραση, τραύλισμα (δυσαρθρία), αδυναμία (εξασθένιση), επιθετικότητα, και υπνηλία.

Άλλες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν τα νευροψυχιατρικά συμβάματα, όπως ευερεθιστότητα, επιθετικότητα, οργή, άγχος, παράνοια, ευφορία, διέγερση, και μεταβολές της διανοητικής κατάστασης. Μερικά από αυτά τα περιστατικά αναφέρθηκαν ως σοβαρή και απειλητικά για τη ζωή. Βίαιες σκέψεις ή απειλητική συμπεριφορά παρατηρήθηκε επίσης σε μερικούς ασθενείς.

Διαβάστε, επίσης,

Θεραπεία για την δύσκολη επιληψία

Επιληψία του κροταφικού λοβού

Κροταφική επιληψία

Επιληπτικές κρίσεις στον ύπνο

Εμφυτεύματα εγκεφάλου για την θεραπεία της επιληψίας

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΚεταμίνη για την κατάθλιψη
Επόμενο άρθροΚαρκινικοί δείκτες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες

Τραγανά συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες Νόστιμα συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα συκώτια είναι φορτωμένα με πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιοτίνη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ