Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤα συμπληρώματα ασβεστίου επιδεινώνουν τη νεφρολιθίαση;

Τα συμπληρώματα ασβεστίου επιδεινώνουν τη νεφρολιθίαση;

Print Friendly, PDF & Email

Νεφρολιθίαση και ασβέστιο

Κάνει να παίρνουν ασβέστιο όσοι έχουν πέτρες στα νεφρά;

Οι γιατροί σε περίπτωση νεφρολιθίασης από ασβέστιο προτείνουν να μην λαμβάνονται πάνω από 1.000 mg ασβεστίου (περίπου τρία γαλακτοκομικά προϊόντα) την ημέρα. 

Επίσης, συνιστάται η αυξημένη κατανάλωση νερού,  περίπου ένα ποτήρι την ώρα, ώστε να παράγονται συνολικά ούρα 1,5 – 2 λίτρα καθημερινά.

Προτείνουν, επίσης, την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος.

Η αύξηση της λιθίασης στις νεότερες ηλικίες κατά τις τελευταίες δεκαετίες αποδίδεται στη σύγχρονη διατροφή. Ρόλο επίσης στη λιθίαση παίζουν το οικογενειακό ιστορικό και το πολύ ζεστό εξωτερικό περιβάλλον.

Πάντως, οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων ασβεστίου σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα λίθων στα νεφρά.

Η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές είναι ότι το ασβέστιο εμποδίζει την απορρόφηση των οξαλικών αλάτων από το έντερο, τα οποία ευθύνονται για τους συχνότερους νεφρικούς λίθους που δημιουργούνται.

Διαβάστε, επίσης,

Νεφρολιθίαση

Αυξημένος κίνδυνος νεφρολιθίασης σε γαστρικό bypass

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες

Τραγανά συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες Νόστιμα συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα συκώτια είναι φορτωμένα με πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιοτίνη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ