Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Η νόσος του Meniere

Print Friendly, PDF & Email

Η νόσος του Meniere είναι μια διαταραχή του έσω αυτιού

Η νόσος του Meniere, ICD-10 H81.0, είναι μια διαταραχή του έσω αυτιού που μπορεί να επηρεάσει την ακοή και την ισορροπία σε διαφορετικό βαθμό. Στη νόσο του Meniere παρατηρούνται διαταραχές στα υγρά του λαβυρίνθου με αποτέλεσμα να προκαλούνται σημαντικές βλάβες στο όργανο ακοής και ισορροπίας. Η πορεία της νόσου είναι μακροχρόνια, με υφέσεις και εξάρσεις.


Αιτιολογία της νόσου Meniere

Σαν αιτιολογικοί παράγοντες θεωρούνται διάφορες φλεγμονές, όπως ιώσεις και σύφιλη, αγγειοκινητικές διαταραχές της αγγειώδους ταινίας (αγγειοσύσπαση, αγγειοδιαστολή), αλλεργικές καταστάσεις, ενδοκρινικές καταστάσεις όπως το μυξοίδημα, αβιταμινώσεις, ψυχοσωματικές διαταραχές κ.α. και το τραύμα στο κεφάλι, μάλιστα ακόμη και 15 χρόνια μετά.

Η παθοφυσιολογία της νόσου αποδίδεται σε διάταση του υμενώδους λαβυρίνθου λόγω αυξημένης ποσότητας ενδολέμφου, που μπορεί να προκαλέσει ρήξη της διαχωριστικής μεμβράνης του Reissner με αποτέλεσμα μείξη ενδολέμφου, περιλέμφου.

Η αύξηση της έσω λέμφου κατ’ άλλους οφείλεται σε υπερπαραγωγή και κατ’ άλλους σε ελαττωματική παροχέτευση από τον ενδολεμφικό πόρο και σάκκο. Παρατηρείται πιο συχνά σε άνδρες ηλικίας 40-50 ετών και πολύ σπάνια στα παιδιά και η εντόπιση είναι μονόπλευρη.

 


Κλινική εικόνα Meniere

Χαρακτηριστικό στοιχείο για τη διάγνωση είναι η ύπαρξη της τριάδας συμπτωμάτων βαρηκοΐα, βουητά και ίλιγγος. Ο ασθενής πολλές φορές νιώθει, αισθάνεται, ότι θα του έλθει κρίση της νόσου (το φαινόμενο αυτό το ονομάζουμε αύρα).

  • Ίλιγγος: Είναι, συνήθως, περιστροφικός. Αρχίζει ξαφνικά  και μπορεί να συμβεί και όταν ο άρρωστος κοιμάται. Διαρκεί από λίγα λεπτά μέχρι λίγες ώρες, σπάνια ένα 24ωρο και συχνά ακολουθείται από μία περίοδο ύπνου. Μεταξύ των επεισοδίων του ιλίγγου μεσολαβούν διαστήματα ηρεμίας, χωρίς συμπτώματα, στα οποία μπορεί να παρουσιάζονται συμπτώματα αστάθειας
  • Βαρηκοΐα: Είναι νευροαισθητήρια και ενώ αρχικά είναι σε χαμηλές συχνότητες, αργότερα επεκτείνεται και στις υψηλές. Υπάρχει το αίσθημα ότι το αυτί βουλώνει και ο ασθενής ακούει τον ήχο με διαφορετική χροιά από το κάθε αυτί (διπλακουσία). Το χαρακτηριστικό της βαρυκοϊας είναι ότι παρουσιάζει διακυμάνσεις. Βαθμιαία εγκαθίσταται μόνμη βαρηκοϊα που αφορά όλες τις συχνότητες.
  • Εμβοές: Είναι συνεχείς ή διαλείπουσες και αυξάνουν τα επεισόδια του ιλίγγου.

Άλλα συνοδά συμπτώματα της κλασσικής τριάδας είναι η ναυτία, ο έμετος, η εφίδρωση, η ωχρότητα, η βαρυκοϊα, τα κοιλιακά άλγη, η διάρροια και η πτώση της αρτηριακής πίεσης που οφείλονται σε ερεθισμό του πνευμονογαστρικού και φυτικού νευρικού συστήματος.

Στη νόσο Meniere τα συμπτώματα εκδηλώνονται επεισοδιακά και μεταξύ των επεισοδίων παρεμβάλλονται διαστήματα λίγων ημερών ή αρκετών ετών. Η βαρυκοϊα μπορεί να είναι σταθερή, να επιδεινώνεται βραδέως ή επεισοδιακά, τελικά σταθεροποιείται στα 75 db οπότε τα επεισόδια του ηλίγγου ελαττώνονται ή εξαφανίζονται.


Διάγνωση

Tα συμπτώματα θα κατευθύνουν το γιατρό προς τη διάγνωση της νόσου του Meniere.

  • Ακοόγραμμα: Έχει χαρακτηριστική μορφή. Σε αρχικά στάδια παρατηρείται πτώση στις χαμηλές συχνότητες. Εφόσον οι κρίσεις συνεχίζονται, υπάρχει πτώση και στις ψηλές συχνότητες. Επίσης, παρατηρείται μικρή μείωση της ικανότητας διάκρισης ομιλίας  και ακοόγραμμα κατά Bekesy τύπου II (δυσλειτουργία στις χαμηλές συχνότητες).
  • Περαιτέρω εξετάσεις που μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθούν περιλαμβάνουν τον έλεγχο της ακοής και μια εξέταση που ονομάζεται ηλεκτρονυσταγμογραφία. Σε αυτήν γίνεται έκπλυση του αυτιού με δροσερό ή ζεστό νερό ή αέρα. Αυτό προκαλεί γρήγορες κινήσεις των οφθαλμών από τη μία άκρη στην άλλη. Οι κινήσεις στο ερέθισμα κάθε αυτιού καταγράφονται και συγκρίνονται μεταξύ τους και με τις φυσιολογικές αντιδράσεις για να εξακριβωθεί αν το σύστημα ισορροπίας λειτουργεί σωστά.

Θεραπεία της νόσου Μeniere

Η θεραπεία της Νόσου Μeniere είναι κατά κανόνα συντηρητική.

Η θεραπεία συνίσταται

  • Στην ελάττωση της ενδολέμφου με δίαιτα πτωχή σε αλάτι, περιορισμό λύψης υγρών, κορτικοστερεοειδή και χορήγηση διουρητικών.
  • Στη βελτίωση της κατάστασης του λαβύρινθου με χορήγηση αγγειοδιασταλτικών, όπως το νικοτινικό οξύ 100 mg τρεις φορές την ημέρα.
  • Στη συμπτωματική θεραπεία του ιλίγγου με κατασταλτικά  του λαβυρίνθου με δραμαμίνη.
  • Στην περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν ανακουφίσει τον ασθενή, επιχειρείται η κατάργηση της αιθουσαίας λειτουργίας με ενδοτυμπανική έγχυση Γενταμυκίνης.
  • Το επόμενο βήμα είναι η εφαρμογή χειρουργικών επεμβάσεων του έσω ωτός, όπως η αποσυμπίεση του ενδολεμφικού σάκου, η αιθουσαία νευροτομή και η καταστροφή του λαβυρίνθου με λαβυρινθεκτομή, με ένεση στρεπτομυκίνης, με υπερήχους ή οινόπνευμα, όταν με την εξέταση του οπίσθιου λαβύρινθου διαπιστωθεί ότι έπαψε να λειτουργεί, τα οποία όλα οδηγούν σε κώφωση.

-Τα αντιισταμινικά όπως μεκλοζίνη ή διμενυδρινάτη, trimethobenzamide και άλλα αντιεμετικά, βηταϊστίνη, διαζεπάμη ή ρίζα τζίντζερ, είναι φάρμακα για την πρόληψη συμπτωμάτων που οφείλονται σε αγγειοδιαστολή του επίδραση στο εσωτερικό αυτί.

-Το φάρμακο κατά του του ιού του έρπη ακυκλοβίρη έχει χρησιμοποιηθεί με κάποια επιτυχία για τη θεραπεία της νόσου του Meniere. Η πιθανότητα της αποτελεσματικότητας της θεραπείας βρέθηκε να μειώνεται με την αύξηση της διάρκειας της νόσου, πιθανώς επειδή η καταστολή του ιού δεν αντιστρέφει τη βλάβη. Η μακροχρόνια θεραπεία με acyclovir (μεγαλύτερη από έξι μήνες) έχει σημαντική επίδραση στα συμπτώματα.

-Οι πάσχοντες τείνουν να έχουν υψηλή πίεση και άγχος που οφείλεται στην απρόβλεπτη φύση της νόσου. Υγιείς τρόποι για την καταπολέμηση του στρες μπορούν να περιλαμβάνουν αρωματοθεραπεία, γιόγκα, Τάι Τσι και διαλογισμό.

Χειρουργική

Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται με την τυπική θεραπεία, γίνεται χειρουργική επέμβαση, αλλά δεν εγγυάται η απώλεια ακοής. Στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργίας του αυτιού.

Οι ενδολεμφικές στεροειδείς θεραπείες περιλαμβάνουν την έγχυση στεροειδών (δεξαμεθαζόνη συνήθως) στο μέσο αυτί για να μειώσουν τη φλεγμονή και να αλλάξουν την κυκλοφορία στο εσωτερικό αυτί.

Η χειρουργική επέμβαση για να αποσυμπιέσει το σάκο ενδολεμφατικά έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική για την προσωρινή ανακούφιση από τα συμπτώματα. Οι περισσότεροι ασθενείς βλέπουν μια μείωση της εμφάνισης ιλίγγου, ενώ η ακοή τους μπορεί να μην επηρεαστεί. Η θεραπεία αυτή, ωστόσο, δεν επιδρά στη μακροχρόνια πορεία του ιλίγγου στη νόσο του Meniere.

Το εσωτερικό αυτί μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά μέσω λαβυρινθεκτομής και η ακοή χάνεται στο προσβεβλημένο αυτή.

Εναλλακτικά, γίνεται χημική λαβυρινθεκτομή, στην οποία ένα φάρμακο (όπως γενταμικίνη) καταστρέφει την αιθουσαία συσκευή και μπορεί να επιτύχει τα ίδια αποτελέσματα διατηρώντας την ακοή.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί ο χειρουργός να κόψει το νεύρο ισορροπίας του έσω ωτός με αιθουσιαία νευροτομή. Η ακοή, συχνά, διατηρείται ως επί το πλείστον, ωστόσο, η χειρουργική αυτή επέμβαση περιλαμβάνει άνοιγμα μέσα στην επένδυση του εγκεφάλου, και η παραμονή στο νοσοκομείο για λίγες ημέρες για παρακολούθηση απαιτείται.

Φυσιοθεραπεία

Σε αιθουσαία αποκατάσταση, οι φυσιοθεραπευτές χρησιμοποιούν παρεμβάσεις με στόχο τη σταθεροποίηση του βλέμματος, μειώνοντας τη ζάλη και διορθώνοντας την ισορροπία στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής.


Πρόγνωση

Η νόσος του Meniere ξεκινά συνήθως, στο ένα αυτί, αλλά επεκτείνεται και στα δύο αυτιά την πάροδο του χρόνου. Ο αριθμός των ασθενών που καταλήγουν με διμερή νόσο του Meniere κυμαίνεται από 17% έως 75%.

Η απώλεια της ακοής θεραπεύεται με τα βοηθήματα ακοής και τα κοχλιακά εμφυτεύματα.

Μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι οι ασθενείς με βλάβη στο δεξί αυτί έχουν χειρότερη απόδοση στις γνωστικές λειτουργίες.

Η Μέριλιν Μονρόε, ο Κάρολος Δαρβίνος, ο Μαρτίνος Λούθηρος, ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ λέγεται ότι έπασχαν από τη νόσο Meniere,

Διαβάστε, επίσης,

Nόσος Meniere πιο περιληπτικά

Τι είναι ο βελονισμός;

Ενδείξεις βελονισμού

Βουίζουν τ’ αυτιά σας;

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ