Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤι είναι τα ξανθελάσματα

Τι είναι τα ξανθελάσματα

Print Friendly, PDF & Email

Είναι συχνά σε πολλές υπερλιπιδαιμικές καταστάσεις

Τα ξανθελάσματα, ICD-10 H02.6, είναι ένας τύπος επίπεδων ξανθωμάτων που εντοπίζονται στην περιοχή γύρω από από τους οφθαλμούς και είναι συχνά σε πολλές υπερλιπιδαιμικές καταστάσεις. Πάντως είναι δυνατόν να παρουσιάζονται και σε φαινόμενα φυσιολογικά, όσον αφορά τα λιπίδια, άτομα.

Μπορεί να οφείλονται σε ήπιες και λεπτές ατέλειες των λιποπρωτεϊνών.

Δεν είναι γνωστό αν οι ασθενείς αυτοί πράγματι παρουσιάζουν προδιάθεση για πρόωρη αθηρωμάτωση.

Τα επίπεδα ξανθώματα μπορεί να εμφανίζονται επίσης, στα πλαίσια νοσημάτων που προκαλούν χολόσταση. Κίτρινου χρώματος πλάκες μπορούν να αναπτυχθούν στα πόδια και στα χέρια, καθώς και σε άλλα σημεία. Κλινικά διαπιστώνονται  σε συνδυασμό με πρωτοπαθή χολική κίρρωση ή ατρησία του χοληδόχου πόρου. Οι ασθενείς δεν είναι ικανοί να διοχετεύουν την χοληστερίνη στη χολή, με αποτέλεσμα αυτή αθροιζόμενη στο πλάσμα να συνδέεται με την αλβουμίνη και τα φωσφολιπίδια (λιποπρωτεΪνη Χ). Τα επίπεδα χοληστερόλης συνήθως φτάνουν τα 500 mg/dl. Συνήθως, αυτοί οι ασθενείς παρουσιάζουν και άλλους τύπους ξανθωμάτων.

Υπάρχει, επίσης, ένας διάχυτος, συμμετρικός κλινικός τύπος επίπεδων ξανθωμάτων, που εντοπίζεται κυρίως στον κορμό και στα πλάγια του λαιμού σε άτομα με φυσιολογικές τιμές λιπιδίων. Αυτά τα άτομα όμως παρουσιάζουν συχνά παραπρωτεϊναιμία ή δυσφεριναιμία, πολλαπλούν μυέλωμα, μονοκλωνική γαμμαπάθεια, κρυοσφαιριναιμία, λευχαιμία, λέμφωμα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι ίδιες οι βλάβες είναι ανώδυνες και ακίνδυνες. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύονται από υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς με ξανθελάσματα είναι καλό να υποβάλλονται σε αναλύσεις αίματος προκειμένου να ελεγχθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.


Τι να προσέξετε αν έχετε ξανθελάσματα

Τη διατροφή σας. Τα ξανθώματα ή ξανθελάσματα περιέχουν άφθονα λιποκύτταρα και συχνά αυξάνουν σταδιακά σε μέγεθος με τα χρόνια. Η υπερβολική κατανάλωση λίπους και ζάχαρης συμβάλλει στην αύξηση των λιποκυττάρων σε όλο το σώμα.

Την υγεία σας. Εκτός από την απλή εναπόθεση λιποκυττάρων, τα ξανθώματα ή ξανθελάσματα μπορεί να συσχετίζονται με πρόβλημα μεταβολισμού των λιπιδίων.

Το στρες. Τα κέχρια οφείλονται, κυρίως, σε υπερέκκριση σμήγματος. Φροντίστε, λοιπόν, να αποφεύγετε το έντονο στρες, μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός πιθανόν να παράγει περισσότερο σμήγμα, προκαλώντας δερματικές βλάβες.


Εργαστηριακές εξετάσεις

Μόνο το 50% έχει πρόβλημα με τα λιπίδια και την χοληστερίνη. Απαιτείται έλεγχος χοληστερίνης, λιπιδίων και HDL, LDL λιποπρωτεινών. Πρέπει να γίνει ηλεκτροφόρηση λιποπρωτεϊνών και η ιστολογική εικόνα δείχνει διήθηση από κύτταρα ξανθώματος.


Φαρμακευτική Θεραπεία

Η διατροφή και η φαρμακευτική αντιμετώπιση των ασθενών με ξανθελάσματα και αυξημένες τιμές λιπιδίων, λιποπρωτεινών και χοληστερίνης δεν περιορίζει ούτε μικραίνει τα ξανθελάσματα.


Χειρουργική θεραπεία

Υπάρχουν πολλές επιλογές για την αφαίρεση των ξανθελασμάτων των βλεφάρων. Τέτοιες είναι η χειρουργική αφαίρεση με τις μεθόδους της πλαστικής χειρουργικής με την βοήθεια των laser CO2, χημικό πίλινγκ, κρυοθεραπεία.

Τα ξανθελάσματα έχουν την τάση να υποτροπιάζουν. Οι στατιστικές δείχνουν ποσοστά της τάξης του 40%. Οι υποτροπές συμβαίνουν στον 1ο χρόνο και μάλιστα στα άτομα με διαταραχές χοληστερίνης -λιπιδίων και περισσότερα σε αυτά που είχαν ξανθελάσματα και στα 4 βλέφαρα.

Διαβάστε, επίσης,

Πρωτοπαθής χολική κίρρωση

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

Λιπιδαιμικός έλεγχος

Φάτε όσα αυγά θέλετε

Οι βιταμίνες για την αθηροσκλήρωση

Αθηροσκλήρωση

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την χοληστερίνη

Μεταβολικό σύνδρομο

www.emedi.gr

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστός δακρυϊκός πόρος

Στους ενήλικες ένας κλειστός δακρυϊκός πόρος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, μόλυνση ή πιο σπάνια σε όγκο. Όταν έχετε κλειστό δακρυϊκό πόρο, τα δάκρυά σας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ