Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΟ υπερπληθυσμός

Ο υπερπληθυσμός

Ένα από τα 8 θανάσιμα αμαρτήματα του πολιτισμού μας

Όλα τα δώρα που απέκτησε ο άνθρωπος, χάρη στην όλο και βαθύτερη γνώση του για τη φύση του περιβάλλοντός του, οι πρόοδοι της τεχνολογίας, της χημείας, της ιατρικής, όλα αυτά που ελαττώνουν τις ανθρώπινες ταλαιπωρίες, τείνουν, κατά ένα τρομακτικό και παράδοξο τρόπο, να οδηγήσουν την ανθρωπότητα στην καταστροφή της.

Η μεγάλη δημογραφική πυκνότητα έχει τα μειονεκτήματά της.

Καταρχήν δεν υπάρχει αγάπη για τον πλησίον. Οι άνθρωποι δεν είναι φιλόξενοι και πρόσφοροι, δεν συμπονούν και δεν συνδράμουν τον συνάνθρωπό τους.

Ο συνωστισμός των ανθρώπινων μαζών στις σύγχρονες πόλεις είναι υπεύθυνος για το ότι έχουμε γίνει απρόσωποι. Η αγάπη για τους άλλους έχει αδυνατίσει και περιορίζεται σε έναν μικρό αριθμό φίλων.

Οι άνθρωποι κρατάνε αποστάσεις, δεν μπλέκουν συναισθηματικά και  είναι αδιάφοροι.

Γι’ αυτό σήμερα οι ένοπλες επιθέσεις, οι φόνοι και οι βιασμοί μπορούν να συμβαίνουν μέρα μεσημέρι, στην καρδιά των μεγάλων πόλεων και κανένας ”περαστικός” δε επεμβαίνει.

Η συγκέντρωση πολλών ανθρώπων σε περιορισμένο χώρο οδηγεί σε απάνθρωπες πράξεις που προκαλούνται από την εξάντληση και την προοδευτική εξαφάνιση των επαφών και αποτελεί την άμεση αιτία της επιθετικής συμπεριφοράς.

Γιατί ο συνωστισμός αυξάνει την επιθετικότητα και η υπερπληθώρα των κοινωνικών επαφών οδηγεί σε αυτοαπομόνωση.

Διαβάστε, επίσης,

Γενετικός μαρασμός

Αισθητηριακή εντροπία

Υπάρχω γιατί υπάρχουμε

Αλλάξτε τον τρόπο που σκέφτεστε

Βιβλιογραφία

Τα 8 θανάσιμα αμαρτήματα του πολιτισμού μας, Κόνραντ Λόρεντς, Εκδ. Θυμάρι

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΥδροκέφαλος
Επόμενο άρθροΟ υποθάλαμος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ