Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤεστοστερόνη αίματος

Τεστοστερόνη αίματος

Print Friendly, PDF & Email

Γιατί πρέπει να ελέγχετε την τεστοστερόνη αίματος

Η τεστοστερόνη είναι το κυριότερο ανδρογόνο και παράγεται, κυρίως, από τους όρχεις, αλλά και από τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια.

Πριν την εφηβεία οι φυσιολογικές τιμές είναι 10 – 20 ng/dL και για τα δύο φύλα, ενώ μετά στους άνδρες είναι 250-750 ng/dL και στις γυναίκες 11- 80 ng/dL.

Χαμηλές τιμές στους άνδρες ανευρίσκονται σε υπολειτουργία των όρχεων με υπογονιμότητα και σε ανικανότητα.

Αν οι τιμές της τεστοστερόνης είναι πάνω από 200 ng/dL στις γυναίκες, τότε ψάχνουμε για όγκο στην ωοθήκη.

Η τεστοστερόνη είναι μια στεροειδής ορμόνη που ανήκει στην ομάδα των ανδρογόνων. Είναι η κύρια αρσενική φυλετική ορμόνη και χρησιμοποιείται και σαν στεροειδές αναβολικό.

Ο χημικός τύπος της τεστοστερόνης είναι C19H28O2 και το μοριακό της βάρος 288.43.

Και στα δυο φύλα η τεστοστερόνη παίζει βασικό ρόλο σε ορισμένα θέματα υγείας και σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνη για την ενίσχυση της λίμπιντο, για αυξημένη ενέργεια και παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Κατά μέσο όρο, ο ανδρικός οργανισμός παράγει περίπου σαράντα με εξήντα φορές περισσότερη τεστοστερόνη από τον γυναικείο. Ωστόσο, οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στην ορμόνη απ’ ότι οι άνδρες.

Στους άνδρες εκκρίνεται από τα κύτταρα Leydig που βρίσκονται στους όρχεις, υπό την επίδραση της ωχρινοτρόπου ορμόνης. Η συγκέντρωση της τεστοστερόνης στο αίμα είναι χαμηλή κατά την παιδική ηλικία, όμως με την έλευση της ήβης αυξάνεται ραγδαία στους άντρες. Η τεστοστερόνη ελέγχει τον σχηματισμό των αντρικών χαρακτηριστικών του φύλου και την ανάπτυξή τους.


Λειτουργίες τεστοστερόνης

Γενικά, τα ανδρογόνα προάγουν την πρωτεϊνοσύνθεση και την ανάπτυξη των ιστών με υποδοχείς ανδρογόνων.

Οι ιδιότητες της τεστοστερόνης μπορούν να ταξινομηθούν σε ανδρογονικές και αναβολικές, αν και η διάκριση αυτή είναι κάπως τεχνητή, καθώς, πολλές από τις ιδιότητες μπορούν να θεωρηθούν και τα δύο. Η τεστοστερόνη είναι αναβολική, που σημαίνει ότι αναπτύσσει τα οστά και τη μυϊκή μάζα.

Οι αναβολικές ιδιότητες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και της δύναμης, την αυξημένη οστική πυκνότητα και αντοχή και την διέγερση της γραμμικής ανάπτυξης και ωρίμανσης των οστών.

Οι ανδρογονικές ιδιότητες περιλαμβάνουν την ωρίμανση των γεννητικών οργάνων, ιδίως του πέους και το σχηματισμό των όρχεων στο έμβρυο, ενώ μετά τη γέννηση (συνήθως στην εφηβεία), περιλαμβάνουν την βάθυνση της φωνής, την αύξηση των τριχών του προσώπου και της μασχάλης. Πολλές από αυτές τις ιδιότητες εμπίπτουν στην κατηγορία των δευτερευόντων χαρακτηριστικών του αρσενικού φύλου.

Οι ιδιότητες της τεστοστερόνης χαρακτηρίζονται, επίσης, από την ηλικία που συνήθως εκδηλώνονται. Όσον αφορά στις μετά τη γέννηση ιδιότητες σε άνδρες και γυναίκες, αυτές ως επί το πλείστον εξαρτώνται από τα επίπεδα και τη διάρκεια κυκλοφορίας της ελεύθερης τεστοστερόνης στο αίμα.

Οι προγεννητικές ιδιότητες των ανδρογόνων εκδηλώνονται μεταξύ της 4ης και της 6ης εβδομάδας της κύησης. Περιλαμβάνουν τη γενετική αρρενοποίηση (σχηματισμός φαλλικής ουρήθρας, λέπτυνση του οσχέου, ανάπτυξη φαλλού κ.ά.) αν και ο ρόλος της τεστοστερόνης σε αυτές τις διαδικασίες είναι πολύ μικρότερος από αυτόν της διϋδροτεστοστερόνης. Οι προγεννητικές ιδιότητες περιλαμβάνουν, επίσης, την ανάπτυξη του προστάτη και των σπερματοδόχων κύστεων.

Στην πτώση των επιπέδων της (αλλά και των επιπέδων της αυξητικής ορμόνης) οφείλονται η μείωση της μυϊκής μάζας και της πυκνότητας των οστών, η αύξηση του σωματικού λίπους, ενώ τα χαμηλά επίπεδά της συχνά συνδέονται και με άλλα συμπτώματα, όπως δυσκολία συγκέντρωσης, κούραση και αλλαγές στα επίπεδα της χοληστερίνης. Παρουσιάζεται, επίσης, μείωση της αντοχής, της δύναμης, της τριχοφυΐας στο σώμα, και της σεξουαλικής επιθυμίας, ενώ διαταράσσεται η στυτική λειτουργία.

Ταυτόχρονα, αλλάζει η κατανομή του λίπους στο σώμα τους και γίνεται ανάλογη με αυτήν των γυναικών.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα. Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ουσιών (ναρκωτικά, στεροειδή, ηρεμιστικά), η παχυσαρκία, η σωματική εξάντληση, το στρες. Αντίθετα, κάποιοι άλλοι είναι μη αναστρέψιμοι, όπως η φυσική πτώση των επιπέδων της, που ξεκινά σταδιακά στους άνδρες μετά την ηλικία των 40 ετών. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδά της είναι πχ η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων σιδήρου στον οργανισμό, κάποιος τραυματισμός ή μόλυνση στους όρχεις, τα χρόνια νοσήματα (πχ. Νεφρική ανεπάρκεια), αλλά και η λήψη φαρμάκων, όπως της κορτιζόνης και πολλών κατηγοριών αντιυπερτασικών.

Διαβάστε, επίσης,

Ντοπαμίνη

Διαγνωστική προσέγγιση γυναικομαστίας

Πώς προτιμούν το πέος οι γυναίκες

Λυγαριά

Κρυψορχία

Οι βιταμίνες για την ανδρική ανικανότητα

Εσάς σας αρέσει να αρέσετε;

Πώς οι άντρες μπορούν να ενισχύσουν την σεξουαλικότητά τους

Αντιμυλλέριος ορμόνη

Το κινητό μειώνει την παραγωγή σπερματοζωαρίων

Τσιρότα οιστρογόνων για τον καρκίνο προστάτη

Έλεγχος γονιμότητας ανδρών

Θεραπείες φαλάκρας

Αναβολικά Ανδρογόνα Στεροειδή

Η επιστήμη του πρώτου φιλιού

Όταν ένας άνδρας δεν έχει πέος

Ακμή

Η φιναστερίδη κατά του αλκοολισμού

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη

Άντρες χωρίς όρχεις

Epimedium για έντονη ερωτική επιθυμία

Το χάπι που θα απογειώσει σεξουαλικά τις γυναίκες

Cordyceps Sinensis

Μήπως αναζητάτε τη χαμένη σας λίμπιντο;

Νανδρολόνη

Τριχόπτωση

Καρκίνος προστάτη

Γυναικομαστία

Βιολογικές αλλαγές των ανδρών στα 50

Άνδρες, μήπως το ηθικό είναι πεσμένο;

Αφροδισιακή διατροφή

Ευρυαγγείες προσώπου και κάτω άκρων

www.emedi.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ