Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΦάρμακαΗ καπεσιταμπίνη σβήνει τα δακτυλικά αποτυπώματα

Η καπεσιταμπίνη σβήνει τα δακτυλικά αποτυπώματα

Οι ασθενείς που παίρνουν καπεσιταμπίνη και ταξιδεύουν πρέπει να έχουν ιατρικό σημείωμα μαζί τους

Οι αμερικανικές αρχές κράτησαν για 4 ώρες έναν καρκινοπαθή από τη Σιγκαπούρη, πριν του επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα, διότι τα δακτυλικά του αποτυπώματα είχαν χαθεί εξαιτίας ενός φαρμάκου που έπαιρνε για τη νόσο του.

Ο ογκολόγος του συμβουλεύει τώρα όλους τους καρκινοπαθείς που λαμβάνουν το ευρέως χρησιμοποιούμενο αντικαρκινικό φάρμακο καπεσιταμπίνη να έχουν μαζί τους ιατρικό σημείωμα αν θέλουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Πολλοί καρκινοπαθείς έχουν αναφέρει απώλεια των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων και ορισμένοι από αυτούς έχουν δηλώσει παρόμοια προβλήματα με την είσοδο στις ΗΠΑ.

Η καπεσιταμπίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά για πολλούς τύπους καρκίνου. Μία από τις ανεπιθύμητες ενέργειές του είναι μια χρόνια φλεγμονή στις παλάμες ή τα πέλματα (σύνδρομο χεριών και ποδιών), με ανάπτυξη έλκους που με τον καιρό μπορεί να οδηγήσει σε εξαφάνιση των δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Οι αμερικανικές αρχές ζητούν συχνά τα δακτυλικά αποτυπώματα ταξιδιωτών από ξένες χώρες στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, για λόγους ασφαλείας. Συγκρίνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα με ένα αρχείο, προκειμένου να ελέγξουν αν έχει εκδοθεί ξανά βίζα με άλλο όνομα για το ίδιο άτομο ή αν τα δακτυλικά αποτυπώματα ταιριάζουν με αυτά κάποιου καταζητούμενου.

Ο συγκεκριμένος 62χρονος ασθενής είχε αναπτύξει ήπια μορφή του συνδρόμου και λάμβανε χαμηλή δόση του φαρμάκου για περισσότερα από τρία χρόνια. Η κατάσταση αυτή δεν επηρέαζε την καθημερινή του ζωή και ο ασθενής πήγαινε στις ΗΠΑ για να επισκεφτεί συγγενείς του. Εκεί κρατήθηκε για τέσσερις ώρες στο αεροδρόμιο έως ότου πείσει τις αρχές ότι δεν αποτελούσε κίνδυνο για τη χώρα. Του έγιναν συστάσεις να ταξιδεύει με σημείωμα από τον γιατρό του που να εξηγεί την κατάσταση, ώστε να μην αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

Διαβάστε, επίσης,

Υπάρχει ανάγκη για θεραπείες που δεν ρίχνουν τα μαλλιά στον καρκίνο

Capecitabine

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ