Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Οι επίλεκτοι

Print Friendly, PDF & Email

Υπάρχει μια ομάδα επίλεκτων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, διαφορετική από τις άλλες

Οι άνθρωποι που σπάζουν το φράγμα των 90 ετών αποτελούν μια επίλεκτη ομάδα, διαφορετική από αυτή, που αποτελείται από ηλικιωμένους που πεθαίνουν σε μικρότερη ηλικία.

Η επίλεκτη αυτή ομάδα των ανθρώπων, που ζουν και  σπάζουν το φράγμα των 90,  αντί να γίνονται ανήμποροι, τα επιπλέον τους χρόνια είναι υγιείς.

Οι επίλεκτοι έχουν μια αξιοσημείωτη ικανότητα να επιβιώνουν και να ξεφεύγουν από ένα κάρο αρρώστιες που σκοτώνουν τους συνομήλικούς τους.

Είναι σαν να διαθέτουν κάποιο γενετικό ενισχυτικό μηχανισμό.

Αυτό ακούγεται καλό γιατί πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να φθάσουν σε πιο προχωρημένα και υγιέστατα γηρατειά, χωρίς να είναι ανίκανοι.


Ποιά είναι όμως η αιτία θανάτου στις προχωρημένες ηλικίες;

Μα φυσικά η προχωρημένη ηλικία.

Συνήθως οι αιωνόβιοι πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, από μοναξιά, αγγειακή άνοια, γιατί η νόσος Alzheimer είναι σπάνια σε αυτούς.

Επίσης, οι γηραιότεροι των γηραιών παρουσιάζουν πολύ χαμηλά ποσοστά χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Η τάση αυτή είναι πολύ εμφανής στον καρκίνο. Οι πιθανότητες ανάπτυξής του αυξάνονται έντονα καθώς γερνάμε. Αρχίζουν όμως να λιγοστεύουν από τα 84 και μετά και πέφτουν κατακόρυφα μετά τα 90.

Μόνο 4% των αιωνόβιων πεθαίνουν από καρκίνο σε σχέση με το 40% αυτών,  που πεθαίνουν από αυτόν στα 50 ή τα 60.

Άλλη μια σημαντική διαπίστωση είναι ότι οι αιωνόβιοι αποφεύγουν τις ασθένειες ακόμη κι αν έχουν ζήσει επί μακρόν εκτεθειμένοι σε υψηλούς κινδύνους.

Στην μελέτη αιωνόβιων της Νέας Αγγλίας πολλοί έζησαν έναν αιώνα χωρίς καρκίνους και καρδιοπάθειες και κάπνιζαν για 50 χρόνια, 60 τσιγάρα την ημέρα. Οι μισοί υπεραιωνόβιοι καπνίζουν και το 1/3 είναι τακτικοί πότες.

Άρα,  οι άνθρωποι αυτοί προστατεύονται από κάποια γονίδια.

Και από τι πεθαίνουν οι άνθρωποι αυτοί; Μα φυσικά από την κατάρρευση των συστημάτων που έχουν φθαρεί από τα χρόνια.

Ο κύριος υπεύθυνος είναι η πνευμονία ακολουθούμενη από άλλες λοιμώξεις αναπνευστικού, τα ατυχήματα και τα εντερικά προβλήματα.

Λέει μια σοφή φράση του λαού. Ο γέρος ή από πέσιμο θα πάει ή από χέσιμο.

Σημειώνεται ότι οι γυναίκες υπερτερούν στις τάξεις των αιωνόβιων, γιατί είναι πιο ανθεκτικές στις ασθένειες και φροντίζουν περισσότερο τον εαυτό τους.

Γονίδιο που σχετίζεται με την αιωνιότητα είναι το FOX03A και όποιοι έχουν δύο αντίγραφα μιας συγκεκριμένης μορφής αυτού του γονιδίου έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να φθάσουν τα 100 και να έχουν μάλιστα καλή υγεία. Το γονίδιο FOX03A ενδέχεται να προστατεύει και από τον καρκίνο ενθαρρύνοντας την απόπτωση, δηλαδή την αυτοκτονία των καρκινικών κυττάρων.

Μερικοί τυχεροί κερδίζουν το γενετικό λαχείο της μακροζωίας, όπως  ο κος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που παραμένει ένας από τους μακροβιότερους Έλληνες πολιτικούς. Γεννημένος στις 18 Οκτωβρίου 1918 στα Χανιά…

Και ο Εμμανούλ Κριαράς, φιλόλογος, ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γεννημένος στις 28 Νοεμβρίου του 1906 στον Πειραιά.

Οι υπόλοιποι που δεν είναι τυχεροί και δεν έχουν γονίδια μακροζωίας θα πρέπει να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής (lifestyle) ή να κάνουν κάποιες θεραπευτικές παρεμβάσεις για να παρατείνουν την ζωή τους και να παραμείνουν υγιείς και ανεξάρτητοι,  όσο το δυνατόν περισσότερο.

Διαβάστε, επίσης,

Τα μυστικά της μακροζωϊας υγιεινά και μη

Γιατί οι Κρητικοί ζουν περισσότερο

Κριαράς Εμμανουήλ

Βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας

Οδηγίες για να τα βγάζετε πέρα με τους ηλικιωμένους

Το κόκκινο κρασί χαρίζει μακροζωία

Αλόη Βέρα

Βασιλικός πολτός

Προστατέψτε την υγεία σας με το κόκκινα τρόφιμα

Κεφίρ

Ζέα

Πρόληψη ασθενειών με γανόδερμα

Το καλύτερο γιαούρτι είναι ελληνικό

Γύρη

Γάλα γαϊδούρας

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ