Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΣυμπληρώματα ΔιατροφήςΕίναι κατάλληλες οι κετόνες βατόμουρων για το αδυνάτισμα;

Είναι κατάλληλες οι κετόνες βατόμουρων για το αδυνάτισμα;

Οι κετόνες βατόμουρων και το αδυνάτισμα

Οι κετόνες βατόμουρων είναι εξαιρετικά γνωστές στο εξωτερικό σαν συμπλήρωμα διατροφής για αδυνάτισμα.

Τα βατόμουρα είναι ένα νόστιμο φρούτο από την άγρια φύση, αλλά καλλιεργούνται σε κάποια μέρη σε μεγάλες εκτάσεις.

Το φρούτο είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, φυλλικού οξέως, βιταμίνης С, μαγνησίου και καλίου. Τα βατόμουρα περιέχουν και κετόνες που είναι φαινολικες ενώσεις με τη δυνατότητα να συντελέσουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Οι κετόνες των βατόμουρων επιταχύνουν την απελευθέρωση της ορμόνης νορεπινεφρίνης, που η βασική της λειτουργία είναι η διάσπαση τους λίπους κατά την οποία τα λίπη στο σώμα αναλύονται σε απλούστερα προϊόντα, όπως τα λιπαρά οξέα και η γλυκερίνη για την παραγωγή ενέργειας.

Επιπρόσθετα, τα βατόμουρα αυξάνουν την έκκριση της αδιπονεκτίνης που είναιορμόνη η οποία ελέγχει τις περισσότερες διαδικασίες του μεταβολισμού, όπως τα επίπεδα της γλυκόζης και την κατανομή των λιποκυττάρων. Η παρουσία της ορμόνης είναι αντίθετα συνδεδεμένη  με το ποσοστό σωματικού λίπους. Όσο πιο χαμηλό είναι το λίπος τόσο περισσότερη αδιπονεκτίνη υπάρχει στο αίμα. Οι κετόνες είναι ουσίες, οι οποίες δίνουν τη γλυκιά μυρωδιά του βατόμουρου και καταστέλλουν την όρεξη, ενώ η περιεκτικότητα τους σε φυσικά πεπτικά ένζυμα βοηθά στην καλύτερη πέψη.

Τέλος η μοριακή δομή των κετόνων του βατόμουρου μοιάζει πολύ με αυτή της καψαϊκίνης και της συνεφρίνης. Αυτά τα συστατικά έχουν ρόλο κλειδί στην θερμογένεση, η οποία οδηγεί όλο το σώμα να χρησιμοποιεί λιπώδη κύτταρα για την παραγωγή θερμότητας. Αυτός είναι ένας ακόμα τρόπος κατά τον οποίο οι κετόνες βατόμουρου σας βοηθούν να χάσετε τα περιττά κιλά!

Οι κετόνες βιοσυντίθενται από την coumaroyl-CoA. Η εξαγωγή  καθαρής κετόνης σμέουρων είναι συνήθως 1-4 mg ανά ένα κιλό βατόμουρου. Δεδομένου ότι στα βατόμουρα η κετόνη είναι πολύ χαμηλή, παρασκευάζεται συνθετικά, μέσω καταλυτικής υδρογόνωσης της  αλδόλης. Σε υδροξείδιο του νατρίου και ακετόνης, η 4-υδροξυβενζαλδεΰδη μπορεί να σχηματίσει την α, β-ακόρεστη κετόνη με 99% απόδοση.


Άλλες χρήσεις κετονών βατόμουρων

Οι κετόνες βατόμουρων χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία, σε καλλυντικά, και ως πρόσθετο τροφίμων για να προσδώσουν οσμή φρουτώδη. Οι φυσικές κετόνες βατόμουρου είναι ένα από τα πιο ακριβά συστατικά φυσικής γεύσης που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων.


Δοσολογία κετονών βατόμουρου

200-300 mg περίπου ημερησιώς. 

100-150 mg τριάντα λεπτά πριν το πρωινό και 100-150 mg περίπου 30 λεπτά πριν το γεύμα ή το δείπνο σας, επαναλάβετε την ίδια δοσολογία.

www.emedi.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών

Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια υπερβολική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ