Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤελικά είναι απαραίτητη η μαστογραφία;

Τελικά είναι απαραίτητη η μαστογραφία;

Νέα έρευνα προκαλεί σοκ και ανατρέπει τα δεδομένα για τη μαστογραφία!

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Ο καρκίνος μαστού είναι συχνή νόσος

Τα ποσοστά καρκίνου του μαστού έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια


Τι ισχύει για τον καρκίνο μαστού:

 • Ο καρκίνος του μαστού είναι η κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες ηλικίας 40 έως 55.
 • 15 τοις εκατό του συνόλου των καρκίνων του μαστού εμφανίζονται σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 45. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ο καρκίνος του μαστού είναι πιο επιθετικός και έχει χαμηλότερα ποσοστά θεραπείας.
 • 80 τοις εκατό των όγκων του μαστού δεν είναι καρκίνοι.
 • 70 τοις εκατό των καρκίνων του μαστού διαγιγνώσκονται με αυτοεξέταση.
 • Περίπου το 80 τοις εκατό των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.

Οι τοξικές επιδράσεις της ακτινοβολίας από την μαστογραφία τελικά αναγνωρίζονται ως ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο British Medical Journal επιβεβαίωσε ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του μαστού μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε γυναίκες. Επιπλέον, η μαστογραφία μπορεί να οδηγήσει σε άσκοπες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως ογκεκτομές και μαστεκτομές και άλλες (συχνά περιττές) παρεμβάσεις.

Η μελέτη αναδεικνύει τις απώλειες στην ποιότητα της ζωής από τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα και την περιττή θεραπεία

Η μαστογραφία χρησιμοποιεί ιονίζουσα ακτινοβολία σε μια σχετικά υψηλή δόση, η οποία μπορεί να συμβάλει σε μεταλλάξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του μαστού. Αν το μηχάνημα δεν είναι καλό μια γυναίκα μπορεί να πάρει τόσο πολύ ακτινοβολία από μία μαστογραφία, όσο από 1.000 ακτινογραφίες θώρακος.

Η μαστογραφία συμπιέζει, επίσης, τα στήθη και μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην ακτινοβολία, και αυξάνεται ο κίνδυνος για κάθε έκθεση 1 rad  κατά περίπου 1 τοις εκατό, με σωρευτικό κίνδυνο 10 τοις εκατό για κάθε μαστό κατά τη διάρκεια ελέγχου σε μια δεκαετία.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του μαστού ενδέχεται να οδηγήσει σε περιττές θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις που μπορεί να συντομεύσουν τη διάρκεια ζωής και την ποιότητα ζωής.

Μια άλλη ανησυχία είναι ότι οι μαστογραφίες φέρουν απαράδεκτα υψηλό ποσοστό ψευδώς θετικών – μέχρι έξι τοις εκατό, αποτελεσμάτων. Ψευδώς θετικά αποτελέσματα μπορεί να οδηγήσουν σε περιττές επεμβατικές διαδικασίες, όπως βιοψίες, χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία, και χημειοθεραπεία.

Στην πραγματικότητα, αν μια μαστογραφία εντοπίζει ένα ανώμαλο σημείο στο στήθος σας, το επόμενο βήμα είναι, συνήθως  η βιοψία (να την αποφεύγετε) με λήψη μια μικρής ποσότητας ιστού από το στήθος σας, το οποίο στη συνέχεια ελέγχεται από έναν παθολογοανατόμο κάτω από ένα μικροσκόπιο για να καθορίσει εάν ο καρκίνος είναι παρών. Αυτές οι βιοψίες είναι εμφανώς ανακριβείς, συχνά οδηγούν σε λανθασμένη διάγνωση και περιττές θεραπείες και αδικαιολόγητη συναισθηματική πίεση.

Η απλή σκέψη ότι μπορεί να έχετε καρκίνο του μαστού, εστιάζει το μυαλό σας στο φόβο και την ασθένεια, και το άγχος είναι αρκετό για να προκαλέσει τη νόσο στην πραγματικότητα.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το άγχος έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Έτσι, μια ψευδώς θετική διάγνωση μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία σας από πολλαπλές οπτικές γωνίες.


Ανασκόπηση του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού και της μαστογραφίας:

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος οδήγησε το 30 τοις εκατό των γυναικών σε υπερδιάγνωση και υπερθεραπεία και σε μια απόλυτη αύξηση του κινδύνου της τάξης του 0,5 τοις εκατό.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 το New England Journal of Medicine, που ένα από τα πιο έγκριτα ιατρικά περιοδικά, δημοσίευσε την πρώτη μελέτη από 7 έτη για να εξετάσει την αποτελεσματικότητα των μαστογραφιών. Η μαστογραφία φαίνεται να έχει μειώσει τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο μόλις κατά 0,4 θανάτους ανά 1.000 γυναίκες – ένα ποσό τόσο μικρό που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μηδέν.


Ο μεγαλύτερος εχθρός του καρκίνου: το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι σχεδιασμένο για την εξάλειψη του καρκίνου. Ωστόσο, όταν εφαρμόζονται ιατρικές παρεμβάσεις, όπως η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία που βλάπτουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, έτσι ώστε να μην μπορεί να ανταποκριθεί κατάλληλα, καταστρέφονται οι καλύτερες πιθανότητες του σώματός σας για επούλωση. Δυστυχώς, οι μαστογραφίες έχουν την τάση να αυξάνουν την πιθανότητα ότι οι γυναίκες θα λάβουν ιατρικές διαδικασίες που παρεμβαίνουν σε αυτή τη φυσική ικανότητα επούλωσης.

Επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι το καλύτερο όπλο του καρκίνου:

 • Τα άτομα με ηπατικό καρκίνο ή καρκίνο των ωοθηκών επιβιώνουν περισσότερο αν οι φονείς Τ- κύτταρα έχουν εισβάλει στον όγκο.
 • Μια μελέτη του 2005 έδειξε ότι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου που έλκουν περισσότερο τα Τ κύτταρα είναι λιγότερο πιθανό να υποτροπιάσουν μετά τη θεραπεία.
 • Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το 60 τοις εκατό των προκαρκινικών κυττάρων (που βρίσκονται σε τεστ PAP) θα επανέλθουν στο φυσιολογικό μέσα σε ένα χρόνο, και 90 τοις εκατό επανέρχεται εντός τριών ετών.
 • Ορισμένοι καρκίνοι του νεφρού είναι γνωστό ότι υποχωρούν, ακόμα και σε μεταστατική νόσο.
 • Η παρουσία των λευκοκυττάρων του αίματος μέσα και γύρω από έναν όγκο είναι συχνά μια ένδειξη ότι ο καρκίνος προχωράει σε ύφεση ή ακόμη, μπορεί και να εξαφανιστεί και εντελώς.  Και ο καρκίνος του μαστού δεν αποτελεί εξαίρεση…
 • 30 τοις εκατό των όγκων που βρέθηκαν στις μαστογραφίες, θα επιβίωναν, αν δεν έκαναν τίποτα. Οι όγκοι αυτοί φαίνεται  σταματάνε να αυξάνονται, συρρικνώνονται, ακόμα και εξαφανίζονται εντελώς.

Τρομακτικό!!!

Η δύναμη του ανοσοποιητικού σας συστήματος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό κατά πόσο ή όχι θα νικήσει τον καρκίνο. Σχεδόν ο καθένας έχει καρκινικά και προκαρκινικά κύτταρα στο σώμα από τη μέση ηλικία, αλλά δεν αναπτύσσουν όλοι καρκίνο. Η διαφορά έγκειται στην ευρωστία του ανοσοποιητικού συστήματος του κάθε ατόμου.

Οι καρκίνοι χρειάζονται κάτι περισσότερο από μεταλλάξεις. Χρειάζονται τη συνεργασία των γύρω κυττάρων, ορισμένες ανοσολογικές αποκρίσεις και ορμόνες για να τους τροφοδοτήσει.

Ένας τρόπος για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε μαστογραφίες και άλλες πηγές ιονίζουσας ακτινοβολίας. Αλλά μπορείτε, επίσης, να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ κάνοντας καλή διατροφή και επιλογές στον τρόπο ζωής. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γίνει αυτό είναι η βελτιστοποίηση των επιπέδων της βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D, μια στεροειδής ορμόνη που επηρεάζει σχεδόν κάθε κύτταρο στο σώμα σας, είναι ένας από τα πιο ισχυρούς μαχητές του καρκίνου. Οι υποδοχείς που ανταποκρίνονται στην βιταμίνη D έχουν βρεθεί σχεδόν σε κάθε τύπο ανθρώπινου κυττάρου, από τα οστά μέχρι τον εγκέφαλό σας. Το συκώτι σας, τα νεφρά και άλλοι ιστοί μπορεί να μετατρέψουν τη βιταμίνη D στο αίμα σας σε καλσιτριόλη, η οποία είναι ορμονική ή ενεργοποιείσα έκδοση της βιταμίνης D, που βοηθά στην  αποκατάσταση των ζημιών και την εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων.

Η βιταμίνη D είναι πραγματικά σε θέση να εισέλθει στα καρκινικά κύτταρα και να προκαλέσει απόπτωση, ή θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Συνιστάται να διασφαλίσετε το επίπεδο της βιταμίνης D σε 70 έως 100 ng αν έχετε διάγνωση  καρκίνου του μαστού. Μπορείτε να επιδιώξετε μια ασφαλή έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία (ήλιος), ή αν αυτό δεν είναι δυνατό, λαμβάνονται από του στόματος συμπληρώματα βιταμίνης D3.


Διατροφικές οδηγίες για την πρόληψη καρκίνου του μαστού:

 • Τρώτε άφθονα φρέσκα, βιολογικά λαχανικά
 • Αποφεύγετε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ελαχιστοποιήστε τη ζάχαρη, τα δημητριακά και τα αμυλούχα τρόφιμα
 • Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Καλύτερες πηγές είναι οι κρόκοι αυγών, το νωπό γάλα και το βούτυρο, το βόειο κρέας και το συκώτι κοτόπουλου
 • Η κουρκουμίνη (η δραστική ουσία στην κουρκούμη ) είναι ένα από τα πιο ισχυρά τρόφιμα αναστολής όγκων
 • Το πράσινο τσάι, τα φύκια, τα σταυρανθή λαχανικά και το έλαιο νυχτολούλουδου, επίσης, δείχνουν υπόσχεση, συμβάλλοντας στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού
 • Ασκηθείτε καθημερινά

Εάν διαγνωστείτε με καρκίνο του μαστού σε πρώιμα στάδια

Σε περίπτωση που είστε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο, πάντα να παίρνετε μια δεύτερη γνώμη – και, ενδεχομένως, μια τρίτη και μια τέταρτη.

Τα ψευδώς θετικά ποσοστά είναι πάρα πολύ υψηλά  και τα διαγνωστικά κριτήρια είναι πολύ υποκειμενικά.

Πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη θεραπεία, και οπωσδήποτε πριν αποφασίσετε να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία, βεβαιωθείτε ότι έχει γίνει μοριακή ανάλυση όγκου, που είναι η μόνη αξιόπιστη εξέταση… και ότι έχετε πάει στο σωστό γιατρό για να εκτιμήσει την διάγνωση από τον έλεγχο της μαστογραφίας…

Το Emedi προτείνει ψυχραιμία… και όχι βιαστικές αποφάσεις…

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι πολύτιμη εξέταση όταν αξιολογείται σωστά… και από το σωστό γιατρό

Καλύτερα να αποφεύγετε τις μαστογραφίες.

Εναλλακτικά ο υπέρηχος μαστών και η αξονική τομογραφία θώρακος δίνουν τα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα.

Απαιτούνται ριζικές αλλαγές στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού!!!

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο μαστού

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο μαστού

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Έλεγχος της ποιότητας μαστογραφίας

Μαγνητική Μαστογραφία

Πρωτογενής πρόληψη καρκίνου του μαστού

Η σημασία της πρόληψης στον καρκίνο του μαστού

Απεικονιστικά ευρήματα στους μαστούς

Στηθόθεσμος που ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού

Eξειδικευμένα κέντρα μαστού

Βοηθάει η μαστογραφία στην πρόληψη καρκίνου;

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Νυχτερινή εργασία και καρκίνος

Κάθε αλλαγή στο μαστό δεν είναι καρκίνος

Η βιταμίνη D στην πρόληψη καρκίνου μαστού

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Pancakes με πεκάν, μπανάνα και maple syrup

Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup. Με αλεύρι ολικής, νιφάδες βρώμης και μέλι. Νόστιμο και υγιεινό Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ