Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΥπολογίστε τις ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες

Υπολογίστε τις ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες

Print Friendly, PDF & Email

Τρόποι υπολογισμού των θερμίδων που χρειάζεστε

Οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες υπολογίζονται με άμεσο τρόπο (εργαστηριακές μετρήσεις με ειδικές συσκευές – θερμιδομετρητές) κι έμμεσο τρόπο, βάση ειδικών πινάκων και απλών μαθηματικών υπολογισμών.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση μπορεί να υπάρξει στατιστικώς σημαντική απόκλιση από την πραγματικότητα, λόγω των διαφορετικών σωματικών δραστηριοτήτων και περιβαλλοντολογικών συνθηκών από ημέρα σε ημέρα.

Για τον ακριβή υπολογισμό της «θερμιδικής πρόσληψης» του διαιτολογίου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη: η βασική κατανάλωση (βασικός μεταβολισμός), η θερμιδική ενέργεια που απαιτείται για την πέψη των τροφών, η ενέργεια που απαιτείται για την προσαρμογή του θερμορυθμιστικού συστήματος στις κλιματολογικές συνθήκες, η θερμιδική κατανάλωση που αφορά την υπόλοιπη ζωή του και οι θερμιδικές απαιτήσεις της προπόνησης (ή των αγώνων) όταν το άτομο ασκείται συστηματικά.


ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΘΕΡΜΙΔΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

  • 1ος τρόπος υπολογισμού

Τα άτομα μεγάλης ηλικίας και χαμηλής ενεργητικότητας, σπάνια χρειάζονται πάνω από 20 έως 25 θερμίδες ανά κιλό ιδανικού βάρους.

Ενήλικοι με ελαφριά εργασία χρειάζονται 25-30 θερμίδες ανά κιλό ιδανικού βάρους, άτομα με μέσης βαρύτητας εργασία χρειάζονται περίπου 30-35 θερμίδες ανά κιλό βάρους, άτομα με βαριά εργασία 35-40 θερμίδες.

Οι αθλητές χρειάζονται από 30-40 θερμίδες ανά κιλό άπαχης μάζας και οι «επαγγελματίες» από 40-50 θερμίδες ανά κιλό ιδανικού βάρους, συσχετισμοί που διαφοροποιούνται ανάλογα με την περίοδο και τους στόχους της προπόνησης.

  • 2ος τρόπος υπολογισμού

Υπολογίστε τις θερμίδες που χρειάζεστε, πολλαπλασιάζοντας το σωματικό σας βάρος επί τον ειδικό συντελεστή ανάλογα με τη δραστηριότητα και το φύλο σας.

Θερμιδική ανάγκη ανάλογα με το συντελεστή δραστηριότητας, το φύλο και το βάρος, χωρίς υπολογισμό τυχόν άσκησης

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ→ΑΝΤΡΕΣ→ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΕΛΑΦΡΑ–ΜΕΤΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ→ΣΩΜ.ΒΑΡΟΣ Χ 33→ΣΩΜ.ΒΑΡΟΣ Χ 28,6

ΜΕΤΡΙΑ–ΕΝΤΟΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣΩΜ.ΒΑΡΟΣ Χ 35,2ΣΩΜ.ΒΑΡΟΣ Χ 30,8

ΕΝΤΟΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣΩΜ.ΒΑΡΟΣ Χ 37,4ΣΩΜ.ΒΑΡΟΣ Χ 33

ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣΩΜ.ΒΑΡΟΣ Χ 39,6ΣΩΜ.ΒΑΡΟΣ Χ 35,2

Προσοχή !!! Αν είστε πάνω 30 χρονών αφαιρέστε από το γινόμενο που θα βρείτε, 10 θερμίδες για κάθε χρόνο πάνω από τα 30.

Παράδειγμα: Έστω ότι είστε άντρας 35 ετών, βάρους 80 κιλών και η βασική σας εργασία είναι καθιστική (γραφείο). Η δραστηριότητά σας (χωρίς να συμπεριλάβουμε τυχόν γυμναστική) είναι ελαφριά έως μέτρια (συντελεστής 33) και επειδή είστε πάνω από 30 ετών θα αφαιρέσουμε από αυτό που θα βρούμε 10 θερμίδες για κάθε χρόνο πάνω από τα 30 (εδώ 10Χ5=50 θερμίδες). Κάνοντας τους υπολογισμούς βρίσκουμε ότι για να διατηρήσετε το βάρος σας χρειάζεστε καθημερινά όταν δεν γυμνάζεστε και με το συνήθη ρυθμό ζωή σας, περίπου 2.590 θερμίδες.

Αν ασκείστε, και μόνον για τις ημέρες που ασκείστε, θα πρέπει να προσθέσετε στον παραπάνω αριθμό τις κατά προσέγγιση θερμίδες που καίτε κατά την άσκηση:

Υπολογισμός πρόσθετης θερμιδικής δαπάνης λόγω άσκησης

Ελαφριά άσκησηΣωματικό βάρος Χ 1,5 Χ ώρες άσκησης*

Μέτρια άσκησηΣωματικό βάρος Χ 3 Χ ώρες άσκησης

Έντονη άσκησηΣωματικό βάρος Χ 5 Χ ώρες άσκησης

Πολύ έντονη άσκησηΣωματικό βάρος Χ 7 Χ ώρες άσκησης

*5 λεπτά άσκησης ισούται με 0,083 ώρες, 10’ με 0,166 ώρες, 30’ με 0,5 ώρες, κ.ο.κ.

Στο παραπάνω παράδειγμα: Έστω ότι γυμναστήκατε για 2 ώρες με μέτρια ένταση (συντελεστής 3). Κάνουμε τους υπολογισμούς: 80 κιλά Χ συντελεστής 3 Χ 2 ώρες = 480 θερμίδες. Προσθέτουμε αυτές τις θερμίδες στις 2.590 που έχουμε βρει παραπάνω κι έτσι βρίσκουμε ότι για να διατηρήσετε το βάρος σας τις ημέρες που γυμνάζεστε, χρειάζεστε: 2.590 + 480 = 3.070 θερμίδες.

  • 3ος τρόπος υπολογισμού

Ο τρόπος αυτός βασίζεται στο πόσες φορές αυξάνει μία δραστηριότητα το βασικό μεταβολισμό.

Με κάποια μικρή απόκλιση, ο βασικός μεταβολισμός ισούται με μία (1) θερμίδα ανά κιλό βάρους την ώρα. Δηλαδή ένα άτομο σε 24 ώρες, αν δεν έκανε απολύτως τίποτα θα χρειαζόταν: Σωματικό Βάρος Χ 1 θερμίδα Χ 24 ώρες  Σωματικό Βάρος Χ 24.

Για τις γυναίκες  ίδιος υπολογισμός θα ήταν: Σωματικό Βάρος Χ 23,6.

Οι συντελεστές θερμιδικής καύσης ανάλογα με τη δραστηριότητα είναι:

Ακινητοποίηση Σωματικό Βάρος Χ 1 Χ ώρα

Ελαφριά δραστηριότητα Σωματικό Βάρος Χ 1,5 Χ ώρα

Μέτρια δραστηριότητα Σωματικό Βάρος Χ 3 Χ ώρα

Βαριά δραστηριότητα Σωματικό Βάρος Χ 5 Χ ώρα

Πολύ βαριά – πολύ έντονη Σωματικό Βάρος Χ 7 Χ ώρα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Άντρας με βάρος 80 κιλά:

8 ώρες ύπνος  (ακινητοποίηση) θερμίδες … 8 Χ 1 Χ 80  = 640 θερμίδες

8 ώρες δουλειά γραφείου (ελαφρά) 8 Χ 1,5 Χ 80 = 960 θερμίδες

2 ώρες διάβασμα (ελαφρά) 1,5 Χ 3 Χ 80 = 360 θερμίδες

1 ώρα συνολικά για φαγητό (ελαφριά) 1,5 Χ 1 Χ 80 = 120 θερμίδες

2 ώρες άσκηση με βάρη (βαριά)  5 Χ 2 Χ 80 = 800 θερμίδες

2 ώρες τηλεόραση (ακινητοποίηση)  2 Χ 1 Χ 80 = 160

1 ώρα διάφορες εργασίες με  μέτρια δραστηριότητα  1 Χ 3 Χ 80 = 240

24 ώρες  σύνολο ημερήσιας δαπάνης (άρα κι ανάγκης) = 3280 θερμίδες.

  • 4ος  τρόπος υπολογισμού

Ο τρόπος αυτός θεωρείται ιδανικός για όσους ασχολούνται συστηματικά με τα βάρη. Ο ασκούμενος κάνει λιπομέτρηση και υπολογίζεται η καθαρή άλιπη σωματική του μάζα (σωματικό βάρος μείον υποδόριο λίπος).

Για κάθε κιλό καθαρής άλιπης σωματικής μάζας, ο ασκούμενος χρειάζεται περίπου 2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Κάθε γραμμάριο πρωτεΐνης αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο και η αναλογική σχέση θερμίδων πρωτεΐνης – υδατανθράκων και λίπους θα πρέπει να είναι περίπου 1:3:0,8.

Παράδειγμα: Σε καθημερινή βάση, για κάθε μία θερμίδα πρόσληψης από πρωτεΐνες, οι αθλητές χρειάζονται 0,8 θερμίδες προερχόμενες από λίπη και 4 θερμίδες από υδατάνθρακες.

Αν ένας αθλητής διαθέτει 80 κιλά άλιπης σωματικής μάζας και χρειάζεται 2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό άλιπης σωματικής μάζας, τότε η συνολική θερμιδική του πρόσληψη από πρωτεΐνες θα πρέπει να είναι 640 θερμίδες (2 γρ. πρωτεϊνών ανά κιλό Χ 80 κιλά Χ 4 θερμίδες ανά κιλό). Η πρόσληψη από λίπη  αναλογεί  στις 512 θερμίδες (0,8 Χ 640) δηλαδή σε  περίπου 57 γραμμάρια (512 γρ. δια 9 θερμίδες) και η πρόσληψη από υδατάνθρακες στα 480 γραμμάρια, δηλαδή 1920 θερμίδες (τριπλάσια των πρωτεϊνών). Αθροίζοντας βρίσκουμε ότι οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες του συγκεκριμένου αθλητή είναι 640+512+1920 = 3072, οι οποίες θα πρέπει να καταναλωθούν σε 5-7 μικρά γεύματα (400-700 θερμίδες ανά γεύμα).

  • 5ος τρόπος υπολογισμού

Ο «πιο πρακτικός» τρόπος υπολογισμού της ημερήσιας θερμιδικής ανάγκης είναι ο υπολογισμός της θερμιδικής πρόσληψης για μία εβδομάδα:

Ζυγιζόμαστε για να δούμε πόσα κιλά είμαστε και καταγράφουμε καθημερινά για μία εβδομάδα τις ποσότητες των φαγητών που φάγαμε.

Αφού καταγραφούν, είναι σχετικά εύκολο να υπολογίσουμε τη μέση θερμιδική πρόσληψη ανά ημέρα (χρησιμοποιώντας έναν καλό πίνακα θερμίδων/θερμιδομετρητή, προσθέτουμε τις θερμίδες όλων των ημερών και διαιρούμε δια 7).

Ζυγιζόμαστε την ίδια περίπου ώρα μία εβδομάδα μετά την αρχική ζύγιση κι ανάλογα με το αν διατηρούμε, έχουμε αυξήσει ή έχουμε μειώσει το βάρος μας, υπολογίζουμε την αναγκαία ημερήσια θερμιδική μας πρόσληψη.


Η πρόταση του Emedi

Δοκιμάστε να υπολογίσετε τις θερμιδικές σας ανάγκες με όλους τους τρόπους και τελικά επιλέξτε δύο από τους τρόπους που τα αποτελέσματά τους συγκλίνουν περισσότερο.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον οι δύο τρόποι συγκλίνουν προς έναν αριθμό θερμίδων, αυτός ο αριθμός είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Αφού ορίσετε τις θερμίδες της καθημερινής σας πρόσληψης, προσπαθήστε να παίρνετε περίπου αυτές τις θερμίδες αν επιθυμείτε να διατηρήσετε το βάρος σας, λιγότερες αν θέλετε να αδυνατίσετε, ή περισσότερες αν θέλετε να «παχύνετε».

Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να κάνετε μικρότερα και συχνότερα γεύματα, χωρίς, όμως, να υπερβαίνετε ως άθροισμα το απαιτούμενο ημερήσιο σύνολο θερμίδων, επιλέξτε πιο ποιοτικές τροφές και διατηρήστε μία σχετική ποικιλία στα γεύματά σας, χωρίς να φθάνετε σε υπερβολές οποιουδήποτε είδους.

Υπολογίστε τις θερμίδες που παίρνετε

Θερμιδομετρητής

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νευρίνωμα Morton

Το νευρίνωμα Morton είναι μια πάχυνση του ιστού που περιβάλλει το μικρό νεύρο που οδηγεί στα δάχτυλα των ποδιών. Το νευρίνωμα Morton είναι μια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ