Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Κύστεις μαστού

Ο μαστός μπορεί να έχει μία ή περισσότερες κύστεις

 

Μια κύστη του μαστού, ICD-10 N60.0, είναι μία κύστη με υγρό μέσα στο μαστό. Ο μαστός μπορεί να έχει μία ή περισσότερες κύστεις. Οι κύστεις συχνά είναι στρογγυλές ή οβάλ. Στην υφή, μια κύστη του μαστού συνήθως ψηλαφείται σαν ένα μαλακό σταφύλι ή ένα μπαλόνι γεμάτο με νερό, αλλά μερικές φορές μια κύστη του μαστού μπορεί να είναι και  σταθερή.

Οι κύστεις του μαστού είναι χώροι συλλογής υγρού που περιβάλλονται από τοίχωμα αποτελούμενο από επιθηλιακά κύτταρα. Μπορεί να είναι μικρές (διαμέτρου λίγων χιλιοστών) ή μεγάλες (διαμέτρου αρκετών εκατοστών), μονήρεις ή πολλαπλές και να εντοπίζονται στον ένα ή σε αμφότερους τους μαστούς.

Οι κύστεις του μαστού είναι ιδιαίτερα συχνές, εμφανίζονται δε στο μαστό λόγω ορμονικών μεταβολών, στα πλαίσια ινοκυστικής μαστοπάθειας, διάτασης των γαλακτοφόρων πόρων κ.λπ.

Δημιουργούνται, κυρίως, κατά την αναπαραγωγική ηλικία και το μέγεθός τους μπορεί να αυξομειώνεται, ανάλογα με την ημέρα του γυναικολογικού κύκλου. Είναι πιο συχνές σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες 30-40 ετών. Συνήθως εξαφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί επανεμφανιστούν σε  ορμονική θεραπεία. Οι απλές κύστεις πρέπει να διακρίνονται από τις γαλακτοκήλες, που εμφανίζονται κατά τον θηλασμό ή λίγο μετά την λήξη του και αφορούν κοιλότητες που πληρούνται με γάλα.

Οι κύστεις μπορεί να είναι ψηλαφητές από την ίδια την ασθενή με τη μορφή στρογγύλων ή ωοειδών ευκίνητων, σαφώς περιγεγραμμένων και ελαστικών βλαβών. Πολλές γυναίκες αισθάνονται πόνο ή ευαισθησία στην περιοχή των κύστεων, ενώ άλλες φορές ανευρίσκονται τυχαία κατά την προληπτική εξέταση του μαστού. Οι κύστεις του μαστού μπορεί να είναι επώδυνες, αλλά γενικά είναι καλοήθεις. Ο πόνος και η διόγκωση είναι συνήθως χειρότερος στο δεύτερο ήμισυ του έμμηνου κύκλου ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Έχοντας μία ή πολλές απλές κύστεις στο μαστό δεν αυξάνει ο κίνδυνος για  καρκίνο του μαστού. Αλλά οι κύστεις μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ψηλάφησης.


Διάγνωση

Η φύση των κύστεων ενός μπορεί να επιβεβαιωθεί και να ελεγχθεί με υπερηχογράφημα, ή ψηφιακή μαστογραφία.


Θεραπεία

Η θεραπεία των κύστεων του μαστού συνήθως δεν είναι απαραίτητη, εκτός αν είναι πολύ επώδυνες ή προκαλούν μεγάλη  δυσφορία. Οι μικρές κύστεις δεν μπορούν να γίνουν αισθητές κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης, και ορισμένες μεγάλες κύστες ψηλαφώνται ως εξογκώματα.

Οι περισσότερες απλές κύστεις είναι καλοήθεις και δεν απαιτούν καμία θεραπεία ή περαιτέρω διαγνωστικό έλεγχο.

Η Δαναζόλη μπορεί επίσης να συνταγογραφηθεί για τη θεραπεία των κύστεων.

Η ανάπτυξη των κύστεων του μαστού μπορεί να προληφθεί σε κάποιο βαθμό.

  • Τα συνιστώμενα μέτρα  περιλαμβάνουν την άσκηση, την αποφυγή ορισμένων φαρμάκων, η ισορροπημένης διατροφής, βιταμίνες και τα συμπληρώματα, και την αποφυγή στρες.
  • Η μείωση της πρόσληψης αλατιού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των κύστεων μαστού.
  • Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης καθώς και απαρατήρητα αλλεργίες τροφίμων, όπως στη γλουτένη ή λακτόζη μπορεί, επίσης, να συνεισφέρει στην ανάπτυξη κύστεων.
  • Η έντονη σωματική δραστηριότητα με ειδικό σουτιέν, το οποίο συμπιέζει ή συμπυκνώνει τον μαστού, μειώνει τον πόνο που προκαλείται από την άσκηση.
  • Μερικές γυναίκες με κύστεις του μαστού έχουν άνεση και νιώθουν λιγότερο πόνο με το να μην φοράνε σουτιέν.
  • Το έλαιο νυχτολούλουδου είναι λινολεϊκό οξύ. Μερικές μικρές μελέτες δείχνουν ότι το έλαιο νυχτολούλουδου μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του πόνου στο στήθος, που σχετίζεται με τις κύστεις του μαστού.
  • Η λυγαριά (Agnus Castus), επίσης, είναι κατάλληλη για τη μαστοδυνία.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την ινοκυστική μαστοπάθεια

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την ινοκυστική μαστοπάθεια

Διαβάστε, επίσης,

Λυγαριά

Απεικονιστικά ευρήματα στους μαστούς

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ