Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΦάρμακαΠοια είναι η καλύτερη στατίνη;

Ποια είναι η καλύτερη στατίνη;

Print Friendly, PDF & Email

Οι στατίνες είναι φάρμακα που λαμβάνονται από 17 εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά

Ποια είναι η καλύτερη στατίνη;

Η φαρμακευτική θεραπεία της υπερχοληστεριναιμίας στηρίζεται σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται στατίνες.

Πολλές στατίνες κυκλοφορούν σήμερα.

Ποια όμως είναι καλύτερη για εσάς; Γενικά, οι δράσεις και οι παρενέργειες όλων των στατινών είναι ίδιες, αλλά διαφέρουν σημαντικά στο πόσο αποτελεσματικά μειώνουν την ολική χοληστερόλη και την LDL χοληστερόλη (Κακή χοληστερόλη).

Παρατίθενται κατωτέρω οι κυκλοφορούσες στατίνες κατά σειρά αποτελεσματικότητας.

Χημική ουσία→ Αποτελεσματικότητα

 • Rosuvastatin→Δυνατότερη
 • Atorvastatin
 • Simvastatin   
 • Pravastatin= Lovastatin         
 • Fluvastain→Ασθενέστερη

Όλες οι στατίνες έχουν παρόμοιες παρενέργειες αλλά μερικοί άνθρωποι θα δοκιμάσουν μια παρενέργεια με τη μια στατίνη, όχι όμως με την άλλη. Π.χ. κάποιοι ασθενείς έχουν μυικούς πόνους, τη πιο συχνή παρενέργεια των στατινών, αλλά μόλις αλλάξουν στατίνη αυτοί εξαφανίζονται.

Οι στατίνες εγκρίθηκαν ως φάρμακα κατά της υψηλής χοληστερίνης, βρέθηκε όμως ότι παρουσιάζουν, πέρα από τη μείωση της χοληστερίνης, και άλλες ευεργετικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

 • Oι στατίνες χορηγήθηκαν για πρώτη φορά πριν από 14 χρόνια ως φάρμακο κατά της χοληστερίνης, η οποία ευθύνεται για την αθηρωμάτωση και την αρτηριοσκλήρυνση (στένωση) των αρτηριών. Η χορήγηση της βρέθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακού θανάτου κατά 25% σε άτομα που είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο
 • Μία άλλη μελέτη που αφορούσε άτομα στα οποία είχε γίνει μεταμόσχευση οργάνου έδειξε ότι όσοι ασθενείς λάμβαναν στατίνη παρουσίασαν λιγότερες πιθανότητες απόρριψης του μοσχεύματος καθώς και μικρότερο κίνδυνο θανάτου στους 12 πρώτους μήνες μετά την εγχείρηση σε σχέση με τους μεταμοσχευμένους ασθενείς που δεν λάμβαναν το φάρμακο.
 • Το πιο παράξενο ίσως εύρημα των ειδικών σε ό,τι αφορά τη δράση των στατινών ήταν τα απoτελέσματα έρευνας, στην οποία αναφερόταν ότι η στατίνη δρα προληπτικά κατά της εμφάνισης νευροεκφυλιστικών νοσημάτων σε άτομα άνω των 50 ετών. Σύμφωνα με την έρευνα, τα άτομα που λάμβαναν στατίνες αντιμετώπιζαν κατά 1/3 μειωμένο τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών νοσημάτων (όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ) σε σύγκριση με όσους παρουσίαζαν φυσιολογικά επίπεδα χοληστερίνης και δεν λάμβαναν το φάρμακο.
 • Σε άλλη έρευνα που αφορούσε 6.000 άνδρες με υψηλή χοληστερίνη αλλά χωρίς διαγνωσμένη καρδιοπάθεια αποδείχθηκε ότι εκείνοι που λάμβαναν στατίνη παρουσίασαν 30% μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη σε διάστημα τεσσάρων ετών σε σχέση με αυτούς που λάμβαναν εικονικό φάρμακο. Δύο από τις συχνότερες αιτίες θανάτων παγκoσμίως έδειχναν να προλαμβάνονται με ένα μόνο χάπι
 • Η κύρια δράση των στατινών δεν είναι αυτή που ο πολύς κόσμος πιστεύει, δηλαδή η ελάττωση της κακής χοληστερίνης (LDL) και η μικρή αύξηση της καλής (HDL). Η κύρια δράση των στατινών έχει σχέση με τη σταθεροποίηση της αθηρωματικής πλάκας και την αναζωογόνηση του ενδοθηλίου. Έτσι όταν οι αθηρωματικές πλάκες είναι σταθερές και το ενδοθήλιο παράγει ουσίες που αντιστρατεύονται τη θρόμβωση των αρτηριών και του αρτηριακού σπασμού, τότε τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια ελαχιστοποιούνται.
 • Βελτιώνουν, τη λειτουργικότητα του ενδοθηλίου όλων των αρτηριών του σώματος. Όταν διαταραχθεί η λειτουργία του ενδοθηλίου αρχίζει η αθηρωμάτωση και η αρτηριοσκλήρυνση. Μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού, την πιθανότητα για έμφραγμα του μυοκαρδίου και για ασταθή στηθάγχη, επίσης μειώνουν την ανάγκη για αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών (μπαλονάκι) καθώς και εγχείρησης bypass.
 • Είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη και του ήπατος.

Κατά συνέπεια είναι αυτονόητο ότι η βελτίωση αυτή που προκαλείται στο τοίχωμα των αρτηριών, συνεχίζεται για αρκετά χρόνια και μετά τη διακοπή του φαρμάκου. Είναι κατά συνέπεια αναμφισβήτητο ότι τόσο οι ασθενείς που πάσχουν από αθηροσκλήρωση, όσο και αυτοί που κινδυνεύουν να πάθουν αθηροσκλήρωση λόγω των επιβαρυντικών παραγόντων, πρέπει να παίρνουν στατίνες. Οι παρενέργειες είναι όλες αναστρέψιμες και κανένας φόβος δεν υπάρχει όταν οι άρρωστοι παρακολουθούνται σταθερά από τους γιατρούς τους

Πολλοί γιατροί δεν χρησιμοποιούν τη σωστή δόση γιατί φοβούνται την ηπατοτοξικότητα. Αυτό όμως δεν ισχύει με τα νέα δεδομένα. Η ηπατοτοξικότητα είναι κάτω από 1 % και είναι πλήρως αναστρέψιμη. Μία άλλη εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια είναι η ραβδομυόλυση, η οποία όμως μπορεί να συμβεί σε μία περίπτωση στο εκατομμύριο.

Διαβάστε, επίσης,

Νόσος των Καρωτίδων

Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη

Αθηροσκλήρωση

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την χοληστερίνη

Η λίστα των φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με το γκρέιπφρουτ

Μεταβολικό σύνδρομο

Κόλπο για να αυξήσετε την καλή χοληστερόλη

Νέα απεικονιστική μέθοδος για τις αρτηρίες

Πολικοζανόλη για τη χοληστερίνη

Τι είναι ο αθηρωματικός δείκτης;

Τι είναι τα ξανθελάσματα

Οι βιταμίνες για την αθηροσκλήρωση

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωινή ναυτία

Εάν έχετε πρωινή ναυτία αποφύγετε τις έντονες οσμές, την υπερβολική κούραση, τα πικάντικα τρόφιμα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η πρωινή ναυτία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ