Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΌζοι του θυρεοειδούς

Όζοι του θυρεοειδούς

Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι συνηθισμένη νόσος

Οι όζοι του θυρεοειδούς, ICD-10 E04.1, είναι εξογκώματα υπό μορφή σφαιριδίων που σχηματίζονται από υπερπλαστικό θυρεοειδικό ιστό ή από κύστη με υγρό περιεχόμενο σε ένα κατά τα άλλα φυσιολογικό θυρεοειδή αδένα. Ένα μικρό ποσοστό από αυτούς τους όζους  είναι καρκίνος του θυρεοειδούς.

Πάντως, το 90-95% των όζων είναι καλοήθεις. Γενικά, δεν είναι γνωστή η αιτία δημιουργίας των όζων, αλλά η ιωδιοπενία (ανεπάρκεια ιωδίου) είναι ο πιο συχνός αιτιολογικός παράγοντας.

Οι όζοι του θυρεοειδούς μπορεί να γίνουν αισθητοί ως ένας κόμπος στο λαιμό. Όταν είναι μεγάλοι ή όταν συμβαίνουν σε πολύ λεπτά άτομα, μπορούν ακόμη  να παρουσιάζονται ως ένα εξόγκωμα στο μπροστινό μέρος του λαιμού.

Μερικές φορές, ένας όζος του θυρεοειδούς παρουσιάζεται ως μια κύστη του θυρεοειδούς με συμπαγή  συστατικά στο υγρό. Οι κύστεις του θυρεοειδούς πιο συχνά είναι αποτέλεσμα εκφυλισμού αδενωμάτων  θυρεοειδούς, που είναι καλοήθεις, αλλά μπορεί να περιέχουν περιστασιακά και κακοήθη στερεά συστατικά.


Διάγνωση

Όταν ένα οζίδιο διαπιστωθεί κατά τη φυσική εξέταση, γίνεται παραπομπή σε έναν ενδοκρινολόγο.

Πιο συχνά ένας υπέρηχος εκτελείται για να επιβεβαιωθεί η παρουσία ενός οζιδίου, και να εκτιμηθεί η συνολική κατάσταση του θυρεοειδούς.

Η μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών και των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων θα βοηθήσει να αποφασιστεί αν υπάρχει μία λειτουργική νόσος του θυρεοειδούς, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, μια γνωστή αιτία της καλοήθους οζώδους βρογχοκήλης.

Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι εξαιρετικά συχνοί και  σε νεαρούς ενήλικες και παιδιά. Οι όζοι είναι πολύ συχνοί και μάλιστα ο καθένας από μας έχει 10% πιθανότητα να αναπτύξει όζους κάποια στιγμή στη ζωή του και η πιθανότητα αυτή αυξάνει με την ηλικία.


Βιοψία με λεπτή βελόνη

Μια προσέγγιση που χρησιμοποιείται για να καθοριστεί αν η όζος είναι κακοήθης είναι η βιοψία με λεπτή βελόνα (FNB),  το οποίο μερικοί έχουν χαρακτηρίσει ως την πιο οικονομικά αποδοτική, ευαίσθητη και ακριβή δοκιμή. FNB  ή με υπερήχους καθοδηγούμενη FNA συνήθως δίνει επαρκή κύτταρα του θυρεοειδούς για την εκτίμηση του κινδύνου κακοήθειας, αν και πολλοί πιστεύουν πως η παρακέντηση θα πρέπει να αποφεύγεται και αν ένα  οζίδιο είναι πολύ ύποπτο πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά για παθολογική εξέταση.


Οι εξετάσεις αίματος

Μέτρηση της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH), και των  θυρεοειδικών ορμονών, θυροξίνης (Τ4) και  τριιωδοθυρονίνης (Τ3). Τα θυρεοειδικά αυτοαντισώματα μπορεί να αναδείξουν  αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς που μπορεί να μιμηθεί την οζώδη νόσο.


Απεικονιστικός έλεγχος

Οι προσδιορισμοί του αίματος μπορεί να συνοδεύονται από απεικόνιση με υπερήχους του οζιδίου για να προσδιορίσει η θέση, το μέγεθος και η υφή, και να εκτιμηθεί κατά πόσο το οζίδιο μπορεί να είναι κυστικό (γεμάτο με υγρό). Επίσης, ύποπτα ευρήματα σε ένα οζίδιο είναι υπόηχα, με ακανόνιστα όρια, αποτιτανώσεις, ή με πολύ υψηλά επίπεδα ροής του αίματος μέσα στο οζίδιο.


Πυρηνική Ιατρική

Σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς, το οποίο χρησιμοποιεί ένα μικρό ποσό ραδιενεργού ιωδίου. Εξέταση θυρεοειδούς με ραδιενεργό τεχνήτιο (Tc) ή ιώδιο (Ι) για απεικόνιση του θυρεοειδούς.  Η σάρωση δείχνει ένα θερμό οζίδιο που συνοδεύεται από μια  χαμηλότερη  από την κανονική TSH και αποτελεί ισχυρή απόδειξη ότι το οζίδιο δεν είναι καρκίνος.


Κακοήθειες

Μόνο ένα μικρό ποσοστό των όζων στο λαιμό είναι κακοήθεις, και οι περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εξετάζονται μαζί με τον όζο.  

Εάν ο ασθενής είναι καπνιστής, οι πιθανότητες κακοήθειας είναι σημαντικά υψηλότεροι. Σε συνδυασμό με τη δυσκολία στην κατάποση ή την αναπνοή, αυτό μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας σοβαρής κατάστασης και απαιτεί ταχεία ιατρική φροντίδα.


Μονήρης όζος του θυρεοειδούς

Κίνδυνος για καρκίνο

Μονήρη οζίδια του θυρεοειδούς είναι πιο συχνά στις γυναίκες και ανησυχούν περισσότερο στους άνδρες. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς και η προηγούμενη ακτινοθεραπεία στο κεφάλι και το λαιμό. Η έκθεση σε ακτινοβολία στο κεφάλι και το λαιμό μπορεί να έχει γίνει για υπερτροφία  αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων, διόγκωση του θύμου αδένα, ακμή ή το λέμφωμα Hodgkin. Τα παιδιά που ζούσαν κοντά στο Τσέρνομπιλ εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της καταστροφής του 1986 έχουν βιώσει μια 60-πλάσια αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του θυρεοειδούς. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς που προκύπτει από την ακτινοβολία είναι συχνά πολυεστιακός με υψηλή συχνότητα εμφάνισης μετάσεων στους  λεμφαδένες και έχει κακή πρόγνωση.


Τα σημεία και συμπτώματα

Ανησυχητικά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν τη βραχνάδα φωνής, την ταχεία αύξηση του μεγέθους, τα συμπιεστικά συμπτώματα (όπως δύσπνοια ή δυσφαγία) και την εμφάνιση  λεμφαδενοπάθειας.

TSH – Η θυρεοειδοτρόπος  ορμόνη  θα πρέπει να μετράται πρώτα. Αν είναι κατασταλμένη, τότε το οζίδιο είναι πιθανό να είναι ένα υπερλειτουργικό θερμό  οζίδιο που σπάνια είναι κακόηθες.

FNAC – Βιοψία με λεπτή βελόνη και κυτταρολογική εξέταση είναι η εξέταση εκλογής σε μία μη κατεσταλμένη TSH. Η FNAC επαναλαμβάνεται σε 6 μήνες, αν έχει μεγαλώσει ο όζος (πολλοί αφαιρούν χειρουργικά).


Υπερήχοι και σάρωση με ραδιενεργό ιώδιο.

Σάρωση Θυρεοειδή

Ψυχροί όζοι – 85% των όζων είναι ψυχροί. 5-8% των ψυχρών  και θερμών οζιδίων είναι κακοήθεις.

Θερμοί- 5% των όζων είναι θερμοί. Μεταξύ αυτών, 1% είναι κακοήθεις.


Χειρουργική

Επέμβαση πρέπει να πραγματοποιείται στις ακόλουθες περιπτώσεις

  • Διόγκωση του όζου παρά τις επανειλημμένες 3-4 FNACs ή απευθείας χωρίς FNAC
  • Μέγεθος άνω των 4 εκατοστών, σε ορισμένες περιπτώσεις
  • Συμπτώματα κατάθλιψης
  • Σημάδια κακοήθειας (δυσλειτουργία των φωνητικών χορδών, λεμφαδενοπάθεια)

Θεραπεία

Η Λεβοθυροξίνη που είναι ένα στερεοϊσομερές της θυροξίνης που αποικοδομείται πολύ πιο αργά χορηγείται μια φορά ημερησίως σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό.

Αν ένας όζος είναι «θερμός» και προκαλεί υπερθυρεοειδισμό, τότε η θεραπεία βασίζεται στην αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού είτε με αντιθυρεοειδικά φάρμακα, ή με ραδιενεργό ιώδιο ή τέλος με αφαίρεση του όζου χειρουργικά.

Αν ο όζος είναι «ψυχρός» και η βιοψία, αν γίνει, είναι φυσιολογική, τότε δεν χρειάζεται κάποια φαρμακευτική αγωγή, αλλά παρακολούθηση κάθε 6-12 μήνες από το γιατρό για πιθανή αύξηση του μεγέθους. Οι περισσότεροι καλοήθεις όζοι δεν μεγαλώνουν. Ο έλεγχος με υπερηχογράφημα κάθε 6-12 μήνες θεωρείται επαρκής.

Εάν το μέγεθος του όζου παραμένει σταθερό, το διάστημα της παρακολούθησης με κλινική εξέταση ή υπερηχογράφημα  μπορεί να γίνει μεγαλύτερο, κάθε 2-3 χρόνια. Εάν υπάρχει σαφής αύξηση του όζου ή εμφάνιση ύποπτων χαρακτηριστικών  κατά την ψηλάφηση είτε μετά από έλεγχο με υπερηχογράφημα, η βιοψία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ή θα πρέπει να ελέγχεται χειρουργικά.

Η θεραπεία με θυροξίνη χρησιμοποιείται για συρρίκνωση των όζων. Εμποδίζει την ανάπτυξη νέων όζων και μειώνει το μέγεθός τους σε ορισμένες περιπτώσεις. Καλύτερα, όμως να χρησιμοποιείτε φυσικές θεραπείες για τη συρρίκνωση των όζων.

Όλοι οι όζοι με αυξημένη υποψία για κακοήθεια χειρουργούνται με ολική αφαίρεση του θυρεοειδούςΟ χειρουργός πρέπει να είναι ιδιαίτερα εκπαιδευμένος στη χειρουργική του θυρεοειδούς, γιατί πολύ συχνά συμβαίνει τραυματισμός λαρυγγικών νεύρων και των παραθυρεοειδών αδένων που είναι κάτω από τη θυρεοειδή και ρυθμίζουν το ασβέστιο στον οργανισμό.

Το 90% των καρκίνων του θυρεοειδούς είναι καλής πρόγνωσης και μια καλή χειρουργική επέμβαση αποτελεί στη μεγάλη πλειονότητα αυτών των όζων πλήρη θεραπεία.

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν είναι απαραίτητο καλύτερα να μην αφαιρείται ο θυρεοειδής αδένας, γιατί είναι το κέντρο του ενδοκρινικού συστήματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις συστήνεται η συμπληρωματική θεραπεία με χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου, αλλά καλύτερα να μην γίνεται, γιατί προκαλείται καρκίνος.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το θυρεοειδή αδένα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το θυρεοειδή αδένα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Καρκίνος θυρεοειδούς

Διάγνωση καρκίνου θυρεοειδούς

Θυρεοειδικές παθήσεις

Οδηγίες για τη λήψη θυροξίνης

Τι είναι τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ