Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΜήπως έχετε συχνά ψευδαισθήσεις;

Μήπως έχετε συχνά ψευδαισθήσεις;

Οι ψευδαισθήσεις μπορεί να είναι τρομακτικές

Ψευδαισθήσεις, ICD-10 R44, συμβαίνουν όταν κάποιος βλέπει, ακούει, μυρωδιές, γεύσεις ή αισθάνεται πράγματα που δεν υπάρχουν. Είναι συχνές σε ανθρώπους με σχιζοφρένεια, και συνήθως τις βιώνουν ακούγοντας και φωνές.

Οι ψευδαισθήσεις μπορεί να είναι τρομακτικές, δεδομένου ότι μπορεί να είναι απρόβλεπτες ή ανεπιθύμητες, αλλά υπάρχει συνήθως μια αναγνωρίσιμη αιτία.

Μπορούν να προκύψουν ως αποτέλεσμα λήψης ναρκωτικών ή αλκοόλ, ή ως μέρος μιας ψυχικής ασθένειας, όπως της σχιζοφρένειας.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν ψευδαισθήσεις που δεν σχετίζονται με ψυχική ασθένεια.

Οι ψευδαισθήσεις μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε νευρικοί, παρανοϊκοί και φοβισμένοι, και είναι σημαντικό να είστε με κάποιον που μπορείτε να εμπιστευθείτε.


Στις ψευδαισθήσεις

 • ακούτε φωνές 
 • επαγόμενες από φάρμακα ψευδαισθήσεις 
 • ψευδαισθήσεις στον ύπνο 
 • ψευδαισθήσεις που βιώνουν τα παιδιά με πυρετό 
 • Ψευδαισθήσεις μπορούν, επίσης. να προκύψουν, ως αποτέλεσμα της έντονης κούρασης, στρες ή από πρόσφατο πένθος

Φωνές

Το άκουσμα της φωνής  είναι ο πιο συχνός τύπος της ψευδαίσθησης σε ασθενείς με παθήσεις, όπως η σχιζοφρένεια.  Είναι ένα καλά αναγνωρισμένο σύμπτωμα της  σχιζοφρένειας,  της άνοιας ή της διπολικής διαταραχής. Η εμπειρία είναι συνήθως πολύ οδυνηρή, αλλά δεν είναι πάντοτε αρνητική.

Πρακτικές συμβουλές

-Εάν ακούτε φωνές…

 • Μιλήστε με άλλα άτομα που ακούνε φωνές
 • Να είστε ανοικτός να συζητήσετε για τις φωνές σας
 • Προσπαθήστε να καταλάβετε, από που οι φωνές προέρχονται και γιατί, και τι τις προκαλεί

-Φάρμακα

Διάφορα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να προκαλέσoυν περιστασιακά ψευδαισθήσεις. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Ψευδαισθήσεις που προκαλούνται από φάρμακα μπορεί να είναι δοσοεξαρτώμενες και συνήθως εξαφανίζονται όταν σταματήσετε τη λήψη του φαρμάκου. Μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με το πώς το φάρμακο σας επηρεάζει, για να το αλλάξετε με άλλο φάρμακο.

-Ψευδαισθήσεις στον ύπνο 

Είναι σχετικά συχνό για τους ανθρώπους να έχουν ψευδαισθήσεις, όταν πάνε να κοιμηθούν (υπναγωγικές), ή όταν ξυπνήσουν (υπνοπομπικές). 

Υπναγωγικές και υπνοπομπικές ψευδαισθήσεις είναι ιδιαίτερα συχνές σε άτομα με διαταραχή του ύπνου, ναρκοληψία, αλλά και σε ανθρώπους χωρίς οποιαδήποτε διαταραχή.

Παραισθήσεις σε παιδιά με πυρετό 

Ψευδαισθήσεις μπορεί μερικές φορές να εμφανιστούν και σε παιδιά που είναι άρρωστα με πυρετό. Εάν το παιδί σας έχει θερμοκρασία σώματος πάνω από 37,5 ° C και νομίζετε ότι έχει παραισθήσεις, καλέστε τον γιατρό σας. Εν τω μεταξύ, μείνετε ήρεμοι, κρατήσετε το παιδί σας δροσερό και καθησυχάστε το. Ενθαρρύνετέ το να πίνει πολλά υγρά και δώστε του παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη  και ελέγξτε ότι δεν είναι αλλεργικό στα φάρμακα που δίνετε.


Είδη ψευδαισθήσεων

Ψευδαισθήσεις μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε αισθητήριο όργανο – οπτικές, ακουστικές, όσφρησης, γεύσης, αφής, ιδιοαισθητικές, ερεθισμάτων κ.α..

Οι ακουστικές ψευδαισθήσεις είναι πολύ συχνές σε παρανοϊκή σχιζοφρένεια.

Οι υπναγωγικές και υπνοπομπικές ψευδαισθήσεις και παραισθήσεις θεωρούνται φυσιολογικά φαινόμενα. Ψευδαισθήσεις μπορεί να σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών, τη στέρηση ύπνου, την ψύχωση, νευρολογικές διαταραχές και το τρομώδες παραλήρημα. Στις οπτικές ψευδαισθήσεις κάποιος «βλέπει πράγματα που δεν υπάρχουν».


Ακουστικές ψευδαισθήσεις

Είναι η αντίληψη του ήχου, χωρίς εξωτερικά ερεθίσματα.

Οι ακουστικές ψευδαισθήσεις μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: απλές και πολύπλοκες.

Πολύπλοκες ψευδαισθήσεις είναι εκείνες οι φωνές, η μουσική ή άλλοι ήχοι που μπορεί να είναι ή να μην είναι σαφείς, μπορεί να είναι οικείες ή εντελώς άγνωστες, και φιλικές ή επιθετικές. Εκτός από τις ψυχιατρικές διαταραχές, εμφανίζονται στη νόσο του Wilson, σε διάφορες ασθένειες ενδοκρινικές, σε πολλές μεταβολικές διαταραχές, στη σκλήρυνση κατά πλάκας, στο συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, στην πορφυρία και στη σαρκοείδωση. Οι μουσικές ψευδαισθήσεις είναι, επίσης, σχετικά συχνές, ανήκουν στις πολύπλοκες ακουστικές ψευδαισθήσεις και μπορεί να οφείλονται σε απώλεια ακοής (όπως στο σύνδρομο του αυτιού των μουσικών, το σύνδρομο Charles Bonnet), στην πλευρική επιληψία του κροταφικού λοβού, σε αρτηριοφλεβική δυσπλασία, σε εγκεφαλικό επεισόδιο, σε τραύμα, απόστημα ή όγκο. 

Οι φωνές σαν ψευδαίσθηση μπορεί να μην συνοδεύεται από ψυχική ασθένεια ή δυσλειτουργία.

Η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης έχει συνδεθεί με ακουστικές ψευδαισθήσεις

Ψευδαισθήσεις εντολών

Οι ψευδαισθήσεις, μερικές φορές, χρησιμοποιούνται για την υπεράσπιση ενός εγκλήματος, όπως σε ανθρωποκτονίες. Ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι ουσιαστικά ότι ακούνε μια φωνή να τους λέει τι να κάνουν.


Οσφρητικές ψευδαισθήσεις

Μπορεί να προκληθούν από επιληψία που επηρεάζει τον οσφρητικό φλοιό και έχουν, ενδεχομένως, ψυχιατρική προέλευση. Η φαντοσμία είναι διαφορετική από την παροσμία, στην οποία η μυρωδιά είναι στην πραγματικότητα παρούσα, αλλά γίνεται αντιληπτή διαφορετικά από την πραγματική μυρωδιά του.

Οι οσφρητικές ψευδαισθήσεις μπορεί, επίσης, να εμφανιστούν σε ορισμένες περιπτώσεις συνειρμικής φαντασίας, για παράδειγμα, ενώ παρακολουθεί κάποιος μια ταινία ρομαντικής σχέσης, όπου ο άνδρας δίνει σαν δώρο τριαντάφυλλα για τη γυναίκα και γίνεται αισθητή η μυρωδιά των ρόδων, που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Οι οσφρητικές ψευδαισθήσεις έχουν, επίσης, αναφερθεί στην ημικρανία.


Απτικές ψευδαισθήσεις

Απτική είναι η ψευδαίσθηση της αφής αισθητηριακών πληροφοριών, προσομοιώνοντας διαφόρους τύπων πίεσης στο δέρμα ή σε άλλα όργανα. Για παράδειγμα η μυρμηκίαση, είναι η αίσθηση των εντόμων που έρπουν κάτω από το δέρμα και συνδέεται συχνά με την παρατεταμένη χρήση κοκαΐνης ή αμφεταμινών ή με την απόσυρση από το αλκοόλ ή τις βενζοδιαζεπίνες. Ωστόσο, η μυρμηκίαση μπορεί, επίσης,, να είναι το αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών, όπως η εμμηνόπαυση, ή διαταραχές, όπως η περιφερική νευροπάθεια, ο υψηλός πυρετός, η νόσος του Lyme και ο καρκίνος του δέρματος.


Γευστικές ψευδαισθήσεις

Αυτό το είδος της ψευδαίσθησης είναι η αντίληψη της γεύσης χωρίς ερέθισμα. Αυτές οι παραισθήσεις, οι οποίες τυπικά είναι περίεργες ή δυσάρεστες, είναι σχετικά συχνές μεταξύ των ατόμων που έχουν εστιακή επιληψία, ιδιαίτερα επιληψία του κροταφικού λοβού. Οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη γευστική ψευδαίσθηση σε αυτή την περίπτωση είναι η νησίδα και η ανώτερη σχισμή του Sylvian.


Γενικές σωματικές αισθήσεις

Οι γενικές σωματικές αισθήσεις είναι όταν ένα άτομο αισθάνεται ότι το σώμα του έχει ακρωτηριαστεί. Άλλες αναφερόμενες περιπτώσεις είναι η εισβολή από ζώα στα εσωτερικά όργανα του ατόμου, όπως φίδια στο στομάχι ή βάτραχοι στο ορθό. Η γενική αίσθηση ότι η σάρκα κάποιου αποσυντίθεται, επίσης, κατατάσσεται σε αυτό το είδος της ψευδαίσθησης.


Αιτίες ψευδαισθήσεων

 • Υπναγωγία

Αυτές οι ψευδαισθήσεις εμφανίζονται λίγο πριν κάποιος  κοιμηθεί, και επηρεάζει ένα εκπληκτικά μεγάλο ποσοστό πληθυσμού (σε μια έρευνα το 37% των ερωτηθέντων τις βιώνει δύο φορές την εβδομάδα). Οι ψευδαισθήσεις μπορεί να διαρκέσουν από δευτερόλεπτα έως λεπτά, και τα άτομα γνωρίζουν την πραγματική φύση των εικόνων. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με τη ναρκοληψία. Οι υπναγωγικές ψευδαισθήσεις μερικές φορές που σχετίζονται με ανωμαλίες του στελέχους, σπάνια.

 • Μισχοειδείς ψευδαισθήσεις

Μισχοειδείς σημαίνει ότι αφορούν το μίσχο, που είναι η νευρωνική οδός που τρέχει προς και από την γέφυρα επί του στελέχους του εγκεφάλου. Αυτές οι ψευδαισθήσεις εμφανίζονται, συνήθως, τα βράδια, αλλά όχι κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως στην περίπτωση των υπναγωγικών παραισθήσεων. Όπως και στην περίπτωση των υπναγωγικών παραισθήσεων, η αντίληψη της φύσης των εικόνων παραμένει άθικτη. Οι λανθασμένες εικόνες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του οπτικού πεδίου, και σπάνια είναι πολύτροπες.

 • Τρομώδες παραλήρημα

Τα άτομα που πάσχουν από τρομώδες παραλήρημα μπορεί να είναι σε σύγχυση, ειδικά στα μετέπειτα στάδια της ασθένειας. Ο ύπνος είναι διαταραγμένος και εμφανίζεται για μικρότερο χρονικό διάστημα, με ταχεία κίνηση των ματιών στον ύπνο.

 • Νόσος του Parkinson και άνοια Lewy

Η νόσος του Parkinson συνδέεται με την άνοια Lewy και έχουν παρόμοια συμπτώματα. Τα συμπτώματα συμβαίνουν το βράδυ σε οποιοδήποτε μέρος του οπτικού πεδίου, και σπάνια είναι πολύτροπα. Ξεκινάει με ψευδαισθήσεις, όπου η αισθητική αντίληψη αλλοιώνεται σημαντικά.

 • Ημικρανία κώματος

Αυτό το είδος της ψευδαίσθησης παρατηρείται κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης από μια κωματώδη κατάσταση. Μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ημέρες, και συνυπάρχει κατάθλιψη. Οι ψευδαισθήσεις εμφανίζονται κατά τη διάρκεια καταστάσεων πλήρους συνειδήσεως.  Αταξικές βλάβες συνοδεύουν την ημικρανία κώματος.

 • Σύνδρομο Charles Bonnet

Το σύνδρομο Charles Bonnet είναι το όνομα που δίνεται σε οπτικές ψευδαισθήσεις που βιώνουν οι τυφλοί ασθενείς. Οι ψευδαισθήσεις μπορούν συνήθως να συμβαίνουν με το άνοιγμα ή το κλείσιμο των βλεφάρων μέχρι να εξαφανιστούν οι οπτικές εικόνες. Οι ψευδαισθήσεις εμφανίζονται συνήθως το πρωί ή το βράδυ, αλλά δεν εξαρτώνται από τις συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Οι παρατεταμένες ψευδαισθήσεις συνήθως δεν ενοχλούν τους ασθενείς πολύ, καθώς γνωρίζουν ότι έχουν ψευδαισθήσεις.

 • Εστιακή επιληψία

Οι οπτικές ψευδαισθήσεις οφείλονται σε εστιακές κρίσεις και διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου όπου η κρίση συμβαίνει. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια οπτικών ψευδαισθήσεων από επιληπτικές κρίσεις του ινιακού λοβού, συμβαίνουν οράματα με πολύχρωμα, γεωμετρικά σχήματα που μπορεί να κινούνται σε ολόκληρο το οπτικό πεδίο, να πολλαπλασιάζονται ή να σχηματίζουν ομόκεντρους δακτυλίους και γενικά επιμένουν από λίγα δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά. Συνήθως είναι μονομερείς και εντοπισμένοι σε ένα τμήμα του οπτικού πεδίου στην ετερόπλευρη πλευρά της εστίασης των σπασμών. Ωστόσο, τα μονομερή οράματα κινούνται οριζόντια σε όλο την οπτικό πεδίο και αρχίζουν από την αντίθετη πλευρά να κινούνται προς την σύστοιχη πλευρά.

Οι επιληπτικές κρίσεις του κροταφικού λοβού μπορεί να παράγουν πολύπλοκες οπτικές ψευδαισθήσεις με σκηνές ανθρώπων, ζώων και διαστρεβλώσεις της οπτικής αντίληψης. Οι περίπλοκες ψευδαισθήσεις μπορεί να είναι πραγματικές ή εξωπραγματικές. Ένα σπάνιο αλλά αξιοσημείωτο είδος ψευδαίσθησης είναι η εαυτοσκόπηση, μια ψευδαίσθηση του ειδώλου του εαυτού ενός ατόμου. Αυτός ο “άλλος εαυτός» μπορεί να είναι τέλειος ακόμα και στην εκτέλεση πολύπλοκων καθηκόντων και μπορεί να είναι νεότερος. Σπάνια, μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια ινιακών εστιακών κρίσεων ή κρίσεων του βρεγματικού λοβού.

Οι διαστρεβλώσεις στην οπτική αντίληψη μπορεί να περιλαμβάνουν παραμόρφωση του μεγέθους των αντικειμένων (μικροψία ή μακροψία), διαστρεβλωμένη αντίληψη της κίνησης (όπου κινούμενα αντικείμενα μπορεί να φαίνονται να κινούνται πολύ αργά), μια αίσθηση ότι οι επιφάνειες όπως ταβάνια και ακόμη ο ορίζοντας κινούνται πιο μακριά και άλλες αυταπάτες.  Ακόμα και όταν συνείδηση είναι μειωμένη, η εικόνα της ψευδαίσθησης, συνήθως, διατηρείται.


Επαγώμενες ψευδαισθήσεις από παραισθησιογόνα

Επαγώμενες ψευδαισθήσεις είναι οι ψευδαισθήσεις που προκαλούνται από την κατανάλωση ψυχοδραστικών ουσιών. Ορισμένα διεγερτικά, και οπιούχα είναι γνωστό ότι προκαλούν οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις. Το διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος, η κάνναβη και η ψιλοκυβίνη μπορεί να προκαλέσουν παραισθήσεις. Τα οπιούχα είναι επίσης ένα δημοφιλές φάρμακο που χρησιμοποιείται για την επαγωγή ψευδαισθήσεων, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες δόσεις. Αυτό καθώς και άλλα φάρμακα που προκαλούν ψευδαισθήσεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ψυχικές και σωματικές βλάβες. Μερικά από τα πιο συχνά οπιούχα είναι το όπιο, η ηρωίνη και μορφίνη.


Αισθητικές ψευδαισθήσεις από στέρηση

Ψευδαισθήσεις μπορεί να προκληθούν από στέρηση για παρατεταμένες χρονικές περιόδους (δεμένα μάτια, σκοτάδι).


Παθοφυσιολογία ψευδαισθήσεων

Μερικές φορές οι εσωτερικές φαντασιώσεις μπορεί να ξεπεράσουν τις αισθητηριακές πληροφορίες από εξωτερικά ερεθίσματα όταν μοιράζονται τις νευρικές οδούς, ή αν ακαθόριστα ερεθίσματα γίνεται αντιληπτά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ψευδαίσθηση, για παράδειγμα οπτική.

Υπάρχουν 3 παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί που πιστεύεται ότι ευθύνονται για τις πολύπλοκες οπτικές ψευδαισθήσεις:

 • Ο πρώτος μηχανισμός αφορά τον ερεθισμό κέντρων του φλοιού που είναι αρμόδια για την οπτική επεξεργασία (επιληπτική δραστηριότητα). Ο ερεθισμός του πρωτογενή οπτικού φλοιού προκαλεί απλές οπτικές ψευδαισθήσεις.
 • Ο δεύτερος μηχανισμός περιλαμβάνει βλάβες που προκαλούν έλλειψη αισθητήριας προσαγωγής του οπτικού συστήματος και μπορεί να οδηγήσει στο φλοιώδες φαινόμενο αποδέσμευσης, με αποτέλεσμα οπτική ψευδαίσθηση.
 • Ο τρίτος μηχανισμός είναι το δικτυωτό σύστημα ενεργοποίησης, το οποίο έχει συνδεθεί με τη γένεση οπτικών παραισθήσεων.

Η χρήση παραισθησιογόνων, η κατατονική σχιζοφρένεια, οι βλάβες του στελέχους, το δέσιμο των ματιών μπορεί να πρκαλέσουν οπτικές ψευδαισθήσεις.

Διάφορες θεωρίες έχουν προταθεί για να εξηγήσουν την εμφάνιση των ψευδαισθήσεων. Όταν η ψυχοδυναμική (φροϋδική) θεωρία ήταν δημοφιλής στην ψυχολογία, οι παραισθήσεις είχαν θεωρηθεί ως μια προβολή των επιθυμιών του ασυνείδητου. Άλλη θεωρία λέει ότι  προκαλούνται από λειτουργικά ελλείμματα στον εγκέφαλο. Με αναφορά στην ψυχική ασθένεια, η δυσλειτουργία του γλουταμινικού νευροδιαβιβαστή της ντοπαμίνης πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η βιολογική υπόθεση εξηγεί τις φυσικές αλληλεπιδράσεις στον εγκέφαλο, ενώ η φροϋδική ασχολείται με την προέλευση  της ψευδαίσθησης. Ψυχολογικές έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι οι ψευδαισθήσεις μπορούν να προκύψουν από προκαταλήψεις ως μεταγνωστικές ικανότητες.

Πληροφορίες επεξεργασίας πληροφοριών

Αυτές είναι ικανότητες που μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε ή να αντλούμε συμπεράσματα από τις εσωτερικές ψυχολογικές καταστάσεις μας (προθέσεις, πεποιθήσεις και σκέψεις). Η ικανότητα να διακρίνει κάποιος μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών πηγών των ερεθισμάτων των πληροφοριών θεωρείται ότι είναι οι μεταγνωστικές δεξιότητες και σε δυσλειτουργία τους προκαλούνται παραισθήσεις.

Οι ψυχοφυσιολογικές αιτίες (μια διαταραχή της δομής του εγκεφάλου), οι ψυχοβιοχημικές αιτίες (μια διαταραχή των νευροδιαβιβαστών), οι ψυχοδυναμικές αιτίες (εμφάνιση του ασυνείδητου στη συνείδηση), και οι ψυχολογικές (συνείδηση) εμφανίζονται και στη νόσο του Alzheimer. Και πολλές άλλες παθήσεις μπορούν να περιλαμβάνουν οπτικές ψευδαισθήσεις, όπως και τα ναρκωτικά και το αλκοόλ και κυρίως οι ψυχιατρικές διαταραχές.

Ψευδαισθήσεις στη σχιζοφρένεια

Σχιζοφρένεια είναι όταν κάποιος δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ πραγματικών και εξωπραγματικών εμπειριών, σε συνδυασμό με την αδυναμία να σκέφτεται λογικά, να έχει τα κατάλληλα συναισθήματα, και να λειτουργεί σε κοινωνικές καταστάσεις.

Έχει βρεθεί ότι όταν κάποιος βιώνει μια παραίσθηση που προκαλείται από σχιζοφρένεια, υπάρχουν πολλές ανωμαλίες που συμβαίνουν στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τις μελέτες και τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές, θεωρήθηκε ότι μια πιθανή αιτία για αυτές τις ψευδαισθήσεις ήταν ανωμαλίες στη φαιά ουσία και τη γενικότερη λειτουργία που συνδυάζει την ερμηνεία στους ήχους, τις φωνές και και τις εικόνες, καθώς και στη ρύθμιση των συναισθημάτων.


Διάγνωση ψευδαισθήσεων

H MRI (μαγνητική τομογραφία) έχει χρησιμοποιηθεί για την διερεύνηση των ακουστικών και λεκτικών ψευδαισθήσεων. Η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) και η επαναλαμβανόμενη διακρανιακή μαγνητική διέγερση (rTMS) χρησιμοποιήθηκαν για τη διερεύνηση της παθοφυσιολογίας των ακουστικών  ψευδαισθήσεων. Ο αριστερός ανώτερος κροταφικός φλοιός, που υποστηρίζει τις γλωσσικές λειτουργίες, ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια των ακουστικών παραισθήσεων σε ασθενείς με σχιζοφρένεια. Στις οπτικές παραισθήσεις υπάρχει ερεθισμός στον οπτικό φλοιό. Το δικτυωτό σύστημα ενεργοποίησης με την ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών (ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη) συμβάλλει στις ψευδαισθήσεις.


Θεραπεία των ψευδαισθήσεων

Αντιψυχωσικά χρησιμοποιούνται. Ωστόσο, η αποχή από τα παραισθησιογόνα, η διαχείριση των επιπέδων άγχους,ο υγιεινός τρόπος ζωής και ο καλός ύπνος μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του επιπολασμού των ψευδαισθήσεων. Σε όλες τις περιπτώσεις των παραισθήσεων, η ιατρική φροντίδα θα πρέπει να επικεντρωθεί στα συγκεκριμένα συμπτώματα ενός ατόμου.

Διαβάστε, επίσης,

Ναρκοληψία

Αραχνοειδείς κύστεις

Μολυβδίαση

Νόσος Alzheimer

Aκεταλδεΰδη

Κοκαΐνη

Aμιoδαρόνη

Επιληπτικές κρίσεις στον ύπνο

Διασχιστική διαταραχή της ταυτότητας

Ντοπαμίνη

Τι κάνει η ντοπαμίνη στον οργανισμό μας;

Νόσος του Wilson

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΟι τροφικές αλλεργίες
Επόμενο άρθροΚαλή τσικνοπέμπτη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Pancakes με πεκάν, μπανάνα και maple syrup

Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup. Με αλεύρι ολικής, νιφάδες βρώμης και μέλι. Νόστιμο και υγιεινό Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ