Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνικά θέματαΚοινωνίαΟι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία

Η ψυχική όσο και η σωματική υγεία επηρεάζονται δυσμενώς σε περιόδους οικονομικής κρίσης

Τι μπορείτε να πάθετε από την οικονομική κρίση

Η αύξηση της ανεργίας, η μείωση του εισοδήματος, το εργασιακό στρες και γενικότερα η αβεβαιότητα σε σχέση με το αύριο σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση περιστατικών αγχώδους διαταραχής, κατάθλιψης, αυτοκτονιών, αλλά και έλκους, διαφόρων μορφών καρκίνου, αλλά και με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. 

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα δεν θα μπορούσαν να μην επηρεαστούν αρνητικά και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Το μεταιχμιακό μας σύστημα, δηλαδή το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου, ενεργοποιεί τον μηχανισμό του άγχους έτσι ώστε να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε όλα όσα απειλούν τη ζωή μας, όπως την απώλεια εργασίας, την οικονομική αστάθεια, τις έκτακτες εισφορές, τα χαράτσια κ.ά. Όμως, το παρατεταμένο άγχος που προκαλείται, εξαντλεί τα ψυχικά και σωματικά αποθέματα, οδηγώντας σταδιακά σε παθητικότητα και αδρανοποίηση. Επιπρόσθετα, τα αρνητικά μας συναισθήματα μας κάνουν ευερέθιστους και εριστικούς.

Συνήθως, όλη αυτή η αρνητική ενέργεια εκτονώνεται στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αυξάνεται το άγχος και ο θυμός και  καταλήγουμε σε συγκρούσεις, δίχως ουσιαστικό λόγο.

Η οικονομική κρίση επηρεάζει και τη σεξουαλική επιθυμία. Η οικονομική κρίση προκαλεί ανικανότητα.Τα προβλήματα που επικρατούν κυρίως στον εργασιακό χώρο, καθώς και η γενικότερη ενασχόληση με την οικονομική αστάθεια κάνουν τα ζευγάρια να παραμελούν τη σεξουαλική τους ζωή.

Εκτός αυτού, το χρόνιο στρες οδηγεί σε υιοθέτηση ανθυγιεινών συμπεριφορών, μεταξύ των οποίων και η μεγάλη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπη και ζάχαρη, με αποτέλεσμα την αύξηση της παχυσαρκίας. Κατ’ επέκταση, η άσχημη εικόνα για το σώμα μας δημιουργεί την πεποίθηση ότι είμαστε λιγότερο ποθητοί και έτσι επιλέγουμε περισσότερο την απόσυρση, παρά την επαφή.

Σε γενικές γραμμές, αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο σε σχέση με τη σεξουαλική τους ζωή, φαίνεται να είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, όσοι ασχολούνται με χειρωνακτικά επαγγέλματα και γενικότερα όσοι ανήκουν στη λεγόμενη μεσαία τάξη, καθώς αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μετακινηθούν προς χαμηλότερες κοινωνικά βαθμίδες. 


♥Μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Δημιουργείστε ένα κοινωνικό δίκτυο με ανθρώπους που πραγματικά θέλετε στη ζωή σας. Από εκεί θα μπορέσετε να αντλήσετε δύναμη και κουράγιο

Προσπαθήστε να αφήσετε στην άκρη όλα όσα θα μπορούσατε να έχετε. Αυτό που έχει σημασία είναι να αντλήσετε ικανοποίηση από αυτά που ήδηέχετε

Θυμηθείτε ότι ζω δε σημαίνει απλά υπάρχω. Όσες δυσκολίες κι αν υπάρχουν σε επαγγελματικό και οικονομικό τομέα, βρείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη από στιγμές ανάπαυσης και ψυχαγωγίας που έστω και για λίγο θα τον αποφορτίσουν από τα βάρη της καθημερινότητας 

Μην ξεχνάτε ότι αν και τα χρήματα δίνουν λύση σε πολλά προβλήματα, δεν είναι απαραίτητα ταυτόσημα της ευτυχίας…

Η υγεία πάνω απ΄όλα

Διαβάστε, επίσης,

Μέθοδος για να καλμάρετε τα νεύρα σας

Κρίσεις πανικού

Μήπως κινδυνεύετε με απόλυση;

Οι Έλληνες είναι τσαντισμένοι

Όλοι οι Έλληνες έχουν ψυχικές διαταραχές

Οι Έλληνες της καχυποψίας

Το οικονομικό πρόγραμμα εξόντωσης της Ελλάδας

Νευρογλωσσικός προγραμματισμός στην εποχή της οικονομικής κρίσης

Αλλάξτε στάση απέναντι στη ζωή

Κάπου, κάπως, κάποτε στο μέλλον…

Οι άντρες μετά την οικονομική κρίση

Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη της ανεργίας

Πώς η οικονομική κρίση προκαλεί άνοια

Εσείς καβγαδίζετε;

Αλλάξτε τη συμπεριφορά σας τώρα που υπάρχει κρίση

Θυμός, πολύς θυμός!

Ζήστε απλά

Γιατί όλοι οι Έλληνες παίρνουν αγχολυτικά

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ