Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΟνυχομυκητίαση

Ονυχομυκητίαση

Print Friendly, PDF & Email

Πρόκειται για χρόνια πάθηση των νυχιών

Ονυχομυκητίαση, ICD-10 B35.1, είναι μια χρόνια πάθηση των ονύχων η οποία οφείλεται σε διάφορα είδη μυκήτων. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν υποχωρεί αυτόματα και η συχνότητά της αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα το 50% των ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 70 ετών έχει εμφανίσει ονυχομυκητίαση, ενώ σε ηλικίες μικρότερες των 18 ετών μόνο το 1%  εμφανίζει μυκητίαση των ονύχων. Είναι ελαφρώς συχνότερη στο αντρικό φύλο και στον αστικό πληθυσμό από ότι στον γεωργικό, πιθανώς, εξαιτίας των κλειστών υποδημάτων. Εμφανίζεται παγκοσμίως με αιτιολογία που ποικίλει ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.

Το  90% αφορά τα πόδια και κυρίως τα μεγάλα δάκτυλα.


Τα κλασικά συμπτώματα της ονυχομυκητίασης είναι η υπερκεράτωση του υπονυχίου, η αλλοίωση του χρωμάτων των νυχιών και η καταστροφή αυτών. Τα δερματόφυτα, τα οποία σχετίζονται με τους μύκητες του γένους Trichophyton, Epidermophyton, Microsporum και Candida είναι οι πλέον συχνοί τύποι των μυκήτων της ονυχομυκητίασης και ευθύνονται για το 90% των λοιμώξεων των ονυχιών του ποδιού.

Οι μύκητες μεταδίδονται είτε με άμεση επαφή, από άνθρωπο σε άνθρωπο, από ζώα σε άνθρωπο, είτε με έμμεση. Είναι δυνατόν, δηλαδή, να μεταδοθούν από το έδαφος, την άμμο και τις πετσέτες στον άνθρωπο. Γι αυτό είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η άμεση κατάκλιση στην άμμο ή στο έδαφος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς τη χρήση κάποιας ψάθας ή πετσέτας, η οποία είτε να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα ίδια άτομα κάθε φορά είτε από άτομα που γνωρίζουμε ασφαλώς ότι δεν εμφανίζουν κάποια μορφή μυκητιάσεως. Επίσης, εάν σ’ εμάς τους ιδίους έχει αναπτυχθεί μόλυνση από μύκητες, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε ψάθα, αντί για πετσέτα στην παραλία, την οποία, μάλιστα, να πλένουμε με νερό πριν από κάθε χρήση.

Εκείνο που βοηθά στην ανάπτυξη των μυκήτων είναι η υγρασία και η αυξημένη θερμοκρασία. Εάν π.χ.  φοράτε συχνά μπότες, οι οποίες κάνουν τα πόδια σας ζεστά και υγρά, τότε ένας μύκητας μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται γύρω από τα νύχια των ποδιών. Επίσης, εάν συνηθίζετε να περπατάτε με γυμνά πόδια σε αποδυτήρια-γυμναστήρια, μπορεί να “κολλήσετε” ένα μύκητα από το ζεστό και υγρό πάτωμα. Μπορεί  ακόμη, να μεταδοθούν στον άνθρωπο από τα ζώα και ιδιαίτερα από τους σκύλους και τις γάτες, γι αυτό και θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με άγνωστα ή αδέσποτα ζώα.


Η διάγνωση της ονυχομυκητίασης επιτυγχάνεται με: 

• Άμεση μικροσκόπηση 
• Καλλιέργεια μυκήτων 
• Ιστολογική εξέταση όνυχος 
• Βιοψία με punch


Πώς θεραπεύεται η ονυχομυκητίαση;

Σήμερα, υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι φαρμακευτικών αγωγών για την αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης, οι τοπικές θεραπείες (π.χ. λάκες) και από του στόματος θεραπείες (π.χ. αντιμυκητιασικά  χάπια). Η θεραπεία εξαρτάται από την βαρύτητα της λοίμωξης και μπορεί να είναι μόνο τοπική, εάν η μήτρα του νυχιού δεν είναι προσβεβλημένη, ή συνδυασμός τοπικής και από του στόματος θεραπεία εάν η μήτρα του νυχιού είναι προσβεβλημένη.

Και οι δύο θεραπείες σκοτώνουν τον μύκητα και αποτρέπουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό κάθε υπολειπόμενου μύκητα κάτω από τα νύχια, εφόσον ακολουθηθεί σωστά η θεραπεία. Για να θεραπευτεί η ονυχομυκητίαση, η λοίμωξη πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς από το νύχι, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθηθεί πιστά η θεραπεία για όσο καιρό χρειάζεται το νύχι να μεγαλώσει και να βγει καινούργιο.

Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως 6 μήνες για τα νύχια των χεριών και 9-12 μήνες για τα νύχια των ποδιών, ανάλογα με τη βαρύτητα της ονυχομυκητίασης.

Εάν δεν θεραπευτεί η ονυχομυκητίαση μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες. Τα μολυσμένα νύχια μπορεί να γίνουν πιο παραμορφωμένα και επώδυνα και οι ασθενείς μπορεί να δυσκολευτούν ακόμη και να περπατήσουν στην περίπτωση που είναι προσβεβλημένα τα νύχια των ποδιών.

Επίσης, η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα νύχια ή από άτομο σε άτομο ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας, π.χ. χρησιμοποιώντας κοινές πετσέτες σε κοινά μπάνια, κοινά εργαλεία για μανικιούρ ή πεντικιούρ. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να θεραπεύσει κανείς μία μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών το συντομότερο δυνατό.


Μυστικό για την καταπολέμηση της ονυχομυκητίασης

Κάντε καθημερινά ποδόλουτρα ή πλύσεις χεριών με Betadine surgical ή Betadine solution  σε λεκάνη για 5 λεπτά, που είναι μυκητοκτόνο και μετά να τοποθετείται το τοπικό αντιμυκητησιακό, κυρίως κάτω από τα νύχια, γιατί εκεί ζει ο μύκητας. Επίσης, καθημερινά πριν την εφαρμογή του τοπικού αντιμυκητησιακού πρέπει να λιμάρεται το νύχι ή τα νύχια.

Επίσης, σημαντικό είναι να μην υπάρχει καθόλου υγρασία στην περιοχή των προσβεβλημένων νυχιών.


Κάποιες συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν για την ονυχομυκητίαση

• Μη χρησιμοποιείτε το ίδιο ψαλίδι και λίμα για τα υγιή και για τα μολυσμένα νύχια για να μη μεταφέρετε τα μικρόβια από τα μολυσμένα στα υγιή νύχια και δάκτυλα. Εάν πηγαίνετε σε επαγγελματίες για τη φροντίδα των νυχιών σας είναι καλό να παίρνετε τα δικά σας ψαλίδια και λίμες ή να ελέγχετε ότι αποστειρώνονται τα εργαλεία.

• Σε περίπτωση που πρέπει να εργάζεστε σε υγρό περιβάλλον (πλύσιμο πιάτων, σφουγγάρισμα πατώματος), είναι προτιμότερο να φοράτε αδιάβροχα γάντια.

• Να φοράτε κάλτσες που είναι 100% βαμβακερές. Να αλλάζετε κάλτσες όταν νιώθετε ότι έχουν βραχεί από τον ιδρώτα ή εάν νιώθετε υγρασία στα πόδια. Να αλλάζετε καθημερινά κάλτσες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθεί πούδρα εναντίον των μυκήτων μέσα στις κάλτσες που βοηθούν να μένουν τα πόδια στεγνά

• Να φοράτε παπούτσια που να έχουν αρκετό χώρο μπροστά, για τα δάκτυλα. Να αποφεύγετε τα παπούτσια με στενό μυτερό μπροστινό μέρος, που μπορεί να πιέζει τα δάκτυλα το ένα πάνω στο άλλο

• Αποφεύγετε να περπατάτε με γυμνά πόδια σε κοινούς δημόσιους χώρους, όπως, για παράδειγμα σε αποδυτήρια και πισίνες.


Ονυχομυκητίαση και λέιζερ

Μεγαλύτερος κίνδυνος να αναπτυχθεί ονυχομυκητίαση είναι σε ένα κατεστραμμένο νύχι από τραυματισμό ή ασθένειες όπως ο διαβήτης, ψωρίαση κ.α.

Η αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης μπορεί να γίνει ανώδυνα και γρήγορα με λέιζερ.

Η συσκευή λέιζερ που χρησιμοποιείται για την ονυχομυκητίαση δεν χρησιμοποιεί ακτίνες με θερμότητα, αλλά έναν ειδικό τύπο φωτός, που κατευθύνεται προς το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού ή αλλού, σε απόσταση περίπου δέκα εκατοστών από το νύχι.

Το φως διασπά τα κύτταρα του μύκητα μόλις σε δέκα λεπτά, χωρίς μάλιστα ο ασθενής να αισθάνεται πόνο ή ενόχληση. Επιπλέον δεν υπάρχουν οι παρενέργειες, όπως συμβαίνει με τη φαρμακευτική θεραπεία από το στόμα, η οποία είναι μακροχρόνια αποτελεσματική μόνο στο 50% των περιπτώσεων.

Συνήθως απαιτούνται 2-3 συνεδρίες οι οποίες γίνονται ανά μήνα. Μετά την θεραπεία απαιτείται κάποιο μικρό χρονικό διάστημα για να καθαρίσει εντελώς ο μύκητας.

Η θεραπεία είναι επιτυχημένη όταν βλέπουμε το νέο νύχι το οποίο αναπτύσσεται να είναι υγιές.

Τα κατάλληλα προϊόντα για την ονυχομυκητίαση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για την ονυχομυκητίαση

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Κόλπο για να μην σπάνε τα νύχια σας

Συνταγές για τέλειο μανικιούρ και πεντικιούρ

Πώς να κάνετε μανικιούρ και πεντικιούρ στα μωρά

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν κάνουμε μανικιούρ

Ανεπάρκεια σιδήρου

Μήπως τρώτε τα νύχια σας;

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

Το δερματικό σύστημα

Κάντε απολύμανση των παπουτσιών σας

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΟξεία βρογχίτιδα
Επόμενο άρθροΝευροαισθητήριος βαρηκοΐα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ