Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΟι προϋποθέσεις κάλυψης οξυγόνου από τον ΕΟΠΥΥ

Οι προϋποθέσεις κάλυψης οξυγόνου από τον ΕΟΠΥΥ

Print Friendly, PDF & Email

Τι ισχύει για την κάλυψη της οξυγονοθεραπείας από τον ΕΟΠΥΥ

Σε σχετική εγκύκλιο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας Αρ. Πρωτ. ΟΙΚ 30090/28-06-2012-328/39/18-05-2012, επισημαίνεται ότι δικαιούχοι χορήγησης χρόνιας οξυγονοθεραπείας θεωρούνται οι ασφαλισμένοι:

  • Που έχουν τιμές αερίων αίματος (PaO2) <55 mm Hg ή κορεσμό αρτηριακού αίματος σε οξυγόνο (SaO2) <88% σε ηρεμία.
  • Που έχουν τιμές αερίων αίματος (PaO2) = 56-59 mm Hg ή κορεσμό αρτηριακού αίματος σε οξυγόνο SaO2<89% με σημεία ιστικής υποξίας (πνευμονική καρδία, πολυερυθραιμία, περιφερικά οιδήματα, νοητική σύγχυση).
  • Που παρουσιάζουν αποκορεσμό (SaO2<88%) στην άσκηση ή στον ύπνο.

Για την αναγνώριση προμήθειας οξυγόνου (αέριο) ή ενοικίασης συμπυκνωτή απαιτείται ιατρική γνωμάτευση ιατρού, στην οποία θα αναφέρεται η πάθηση και η ανάγκη οξυγονοθεραπείας, το χρονικό διάστημα θεραπείας, η μηνιαία απαιτούμενη ποσότητα στην περίπτωση χρήσης αερίου οξυγόνου και θα αναγράφονται επ’ αυτής οι μετρήσεις αερίων αίματος ή το αποτέλεσμα της οξυμετρίας.
Η ιατρική γνωμάτευση μπορεί να εκδοθεί από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς και από ιδιώτες πιστοποιημένους ιατρούς που έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπομπής παρακλινικών εξετάσεων και μόνο ηλεκτρονικά.
Όταν ο ασφαλισμένος απευθύνεται σε πιστοποιημένο ιδιώτη ιατρό, ο οποίος συνταγογραφεί την χορήγηση της παροχής αυτής, το κόστος της επίσκεψης βαρύνει τον ίδιο και δεν αποδίδεται από τον φορέα.


Αποζημίωση

Για την αποζημίωση του οξυγόνου απαιτείται:

  • Αίτηση κατάθεσης δικαιολογητικών.
  • Ακριβές φωτοαντίγραφο της ιατρικής γνωμάτευσης, όπως αναλυτικά αναφέρεται, εγκεκριμένη από ελεγκτή ιατρού του Οργανισμού.
  • Απόδειξη λιανικής πώλησης ή δελτίο αποστολής – τιμολόγιο εξοφλημένο για αγορά αερίου οξυγόνου ή ενοικίαση συμπυκνωτή.
  • Υπεύθυνη Δήλωση του ασφαλισμένου ότι έκανε χρήση οξυγόνου (ο ίδιος ή το προστατευόμενο μέλος αυτού) για το μήνα ή τους μήνες που αναφέρονται στην απόδειξη.

Γνωμάτευση για οξυγονοθεραπεία

Το ποσό κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό του ασφαλισμένου. Κατά την πρώτη υποβολή απαιτείται η προσκόμιση φωτοτυπίας της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπεζικού λογαριασμού του ασφαλισμένου.

Για ενοικίαση συμπυκνωτή αναγνωρίζεται δαπάνη 90 ευρώ το μήνα, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, χωρίς ποσοστό συμμετοχής.

Για αγορά αερίου οξυγόνου αναγνωρίζεται μηνιαία δαπάνη σύμφωνα με το προσκομισθέν τιμολόγιο.

Μέχρι ποσού των 90 ευρώ μηνιαίως (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), χορηγείται χωρίς ποσοστό συμμετοχής, για επιπλέον δαπάνη άνω των 90 ευρώ χορηγείται με ποσοστό συμμετοχής 25%.

π.χ. 120,00 €
90,00 € χωρίς συμμετοχή Απόδοση 120,00 € – 7,5 € = 112,50 €
30,00 € Χ 25% = 7,5 €


Τροποποίηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τη χορήγηση της ιατρικής γνωμάτευσης της οξυγονοθεραπείας

Το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τις  αρ. 328/39/18-5-2012 και 603/57/14-9-2012 αποφάσεις του Δ.Σ. του οργανισμού καθόρισε τις ενδείξεις, τις προϋποθέσεις καθώς και την διαδικασία χορήγησης δαπάνης προμήθειας  οξυγονοθεραπείας (οξυγόνο ή ενοικίαση συμπυκνωτή) στους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Επίσης, με την αρ. 967/81/24-12-2012 απόφασή του ενέκρινε την τροποποίηση των ανωτέρω αναφερομένων αποφάσεών του και μόνο ως προς την αρμοδιότητα της ιατρικής ειδικότητας για τη χορήγηση της ιατρικής γνωμάτευσης οξυγονοθεραπείας, ήτοι τη συμπλήρωση του υποδείγματος της ιατρικής γνωμάτευσης (βλ. στο αρ. πρωτ. 39219/14-9-2012 έγγραφο Ε.Ο.Π.Υ.Υ) για τη χορήγηση της οξυγονοθεραπείας εναλλακτικά από ιατρό ειδικότητας παθολογίας των σχηματισμών του Ε.Σ.Υ., αναφέροντας ότι στην περιοχή δεν υπάρχει ιατρός πνευμονολόγος συμβεβλημένος με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή στις Υγειονομικές Δομές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή στους σχηματισμούς του ΕΣΥ.

Απαραίτητη προϋπόθεση η ιατρική γνωμάτευση να συμπληρώνεται σε όλα τα πεδία αυτής και να φέρει τις μετρήσεις αερίων αίματος.

Τροποποίηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τη χορήγηση της ιατρικής γνωμάτευσης της οξυγονοθεραπείας

Διαβάστε, επίσης,

Με κομμένη την ανάσα

Τα συνοδά νοσήματα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Αναπνευστική ανεπάρκεια

Οξυγονοθεραπεία

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομίχλη εγκεφάλου

Η ομίχλη εγκεφάλου ή ο χήμειο-εγκέφαλος περιγράφεται ως μια ομιχλώδη σκέψη, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη εστίασης και αδυναμία συγκέντρωσης. Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ