Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Οξύ γλαύκωμα

Print Friendly, PDF & Email

Το οξύ γλαύκωμα είναι επείγουσα περίπτωση

 

Το οξύ γλαύκωμα, ICD-10 H40.2, είναι συνήθως η μονόπλευρη, οξεία αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης στα 50-80 mmHg (φυσιολογική τιμή: < 22 mmHg), μέσω παρεμπόδισης εξόδου του υγρού των οφθαλμικών θαλάμων.

Μπορεί το οξύ γλαύκωμα να είναι και δευτερογενές από τραυματισμό με εξάρθρημα φακού, από αιμορραγία σε σακχαρώδη διαβήτη και από ενδοφθάλμιο όγκο ICD-10 H40.3-40.9.


Συμπτώματα σε οξύ γλαύκωμα

-Πονοκέφαλοι

-Νευραλγία τριδύμου

-Τάση για εμετό

-Έμετος

-Έντονη μείωση της οπτικής οξύτητας

-Μυδρίαση λόγω πίεσης, με κόρη μονόπλευρα μεγάλη και μη αντιδρώσα στο φως

-Υπεραιμία επιπεφυκότα

-Πολύ σκληρός βολβός


Θεραπεία οξέος γλαυκώματος

Σμίκρυνση κόρης με πιλοκαρπίνη 1% (1 σταγόνα κάθε 10 λεπτά). Η Πιλοκαρπίνη πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή. Θεωρητικά υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τον μηχανισμό δράσης της. Αυξάνει την αξονικό πάχος του φακού και επάγει την  πρόσθια κίνηση του φακού. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του βάθους του πρόσθιου θαλάμου και επιδείνωση της κλινικής κατάστασης οδηγώντας σε μια παράδοξη αντίδραση. Παρά το γεγονός αυτό, η πιλοκαρπίνη συνιστάται να χρησιμοποιηθεί.

Ακεταζολαμίδη (acetazolamide). 500mg ενδοφλέβια ακολουθούμενη από 500 mg από το στόμα, ενδεχομένως μαζί με ένα ”λυτικό cocktail” (trifluopromazin 20 mg, promethazin 50mg, pethidine 100mg) μέσα σε χυμό φρούτων ή ενδομυϊκά.

Τοπικό κολλύριο βήτα-αποκλειστής (δηλαδή καρτεολόλη, τιμολόλη). Uα βοηθήσει επίσης στη μείωση της ΙΟΡ (ενδοφθάλμιας πίεσης). Οι βήτα-αποκλειστές και η ακεταζολαμίδη πιστεύεται ότι μειώνουν την παραγωγή υδατοειδούς υγρού και  ενισχύουν το άνοιγμα της γωνίας. Ένας αλφα-αγωνιστής μπορεί να προστεθεί για περαιτέρω ελάττωση της ΙΟΡ (ενδοφθάλμιας πίεσης).

Ένα τοπικό στεροειδές κολλύριο. Τα τοπικά στεροειδή μειώνουν την φλεγμονώδη αντίδραση και την βλάβη του οπτικού νεύρου. Η σύσταση είναι για 1-2 δόσεις  τοπικών στεροειδών.

Αντιμετώπιση του πόνου με αναλγητικά, του έμετου με αντιεμετικά. Για να μην αυξηθεί περαιτέρω η πίεση.

Ο ασθενής θα πρέπει να παραμένει σε ύπτια θέση όσο το δυνατόν περισσότερο.

Δεν θα πρέπει να βάλει καλύμματα ματιών, ή παρωπίδες, δεν θα πρέπει να αντισταθεί με δύναμη. Γιατί προκαλούν διαστολή της κόρης και επιδεινώνουν την κατάσταση.

Μασάζ του οφθαλμού  κλειστού βλεφάρου. Εκτελείται κατά την αναμονή γιατί μειώνει την ενδοφθάλμια πίεση.

Άμεση παραπομπή στη συνέχεια σε οφθαλμίατρο.

Η ενδοφθάλμια πίεση πρέπει να γίνει μικρότερη από 35 mm Hg ή να μειωθεί  περισσότερο από 25%. Αν η ΙΟΡ δεν μειωθεί σε 30 λεπτά μετά τη δεύτερη δόση της πιλοκαρπίνης, ένας ωσμωτικός παράγοντα, πρέπει να δοθεί. Μπορεί να χορηγηθεί γλυκερίνη από το στόμα σε μη διαβητικούς. Σε διαβητικούς, χρησιμοποιείται ισοσορβίδιο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της υπεργλυκαιμίας που συνδέεται με τη γλυκερόλη. Οι ασθενείς που δεν είναι σε θέση να ανεχθούν τη  λήψη από του στόματος της γλυκερόλης ή του ισοσορβιδίου  ή δεν έχουν μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης παρά την από του στόματος θεραπεία είναι υποψήφιοι για ενδοφλέβια μαννιτόλη, που προκαλεί ωσμωτική διούρηση και συνολική μείωση των σωματικών  υγρών. Δεν πρέπει να χορηγείται σε καρδιαγγειακούς και νεφροπαθείς ασθενείς.

-Όταν η θεραπεία αποδεικνύεται αναποτελεσματική, γίνεται εντομή κερατοειδούς και το υδατοειδές υγρό μετατοπίζεται προς την περιφέρεια του πρόσθιου θαλάμου, για να ανοίξει προσωρινά τη γωνία. Αυτό οδηγεί σε άμεση μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Γίνεται μετά από εφαρμογή τοπικής αναισθησίας με προσοχή να μην τραυματισθεί  το επιθήλιο του κερατοειδούς, που μπορεί να περιπλέξει την πορεία του ασθενούς.

-Laser με περιφερική ιριδοτομή πραγματοποιείται σε 24-48 ώρες μετά τον έλεγχο της ενδοφθάλμιας πίεσης που είναι η οριστική θεραπεία για το οξύ γλαύκωμα. Η ιριδοτομή με laser πρέπει να γίνεται προληπτικά σε άτομα με γλαύκωμα κλειστής γωνίας.

Μια εναλλακτική λύση είναι η αλλαγή φακού σε ασθενείς με συνυπάρχοντα καταρράκτη.

Με την κατάλληλη θεραπεία, οι περισσότεροι οι ασθενείς αναρρώνουν.

Σε μερικές περιπτώσεις ο σχηματισμός περιφερικών συμφύσεων προκαλούν επανεμφράξη της γωνίας.

Διαβάστε, επίσης,

Μήπως έχετε ναυτία;

Μήπως βλέπετε μυγάκια και λάμψεις;

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Έχουν καλή όραση οι γυναίκες;

Μήπως βλέπετε φωτοστέφανο γύρω από τα φώτα;

Σύνδρομο Morquio

Γλαύκωμα

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστός δακρυϊκός πόρος

Στους ενήλικες ένας κλειστός δακρυϊκός πόρος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, μόλυνση ή πιο σπάνια σε όγκο. Όταν έχετε κλειστό δακρυϊκό πόρο, τα δάκρυά σας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ