Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιαγνωστικές εξετάσειςΠότε πρέπει να κάνετε εξέταση αίματος για ρενίνη

Πότε πρέπει να κάνετε εξέταση αίματος για ρενίνη

Print Friendly, PDF & Email

Εξέταση αίματος για ρενίνη

Η ρενίνη είναι ένα ένζυμο που παράγεται στο νεφρό και ρυθμίζει την πίεσή μας. Είναι ένα πρωτεολυτικό ένζυμο που συντίθεται, αποθηκεύεται και εκκρίνεται από τα παρασπειραματικά κύτταρα των νεφρών και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος, των επιπέδων καλίου και την ισορροπία του όγκου των υγρών.

Η δραστικότητα των συστημάτων ρενίνης-αγγειοτασίνης-αλδοστερόνης έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή της αγγειοτενσίνης II, ενός ισχυρού αγγειοσυσταλτικού, που διεγείρει την παραγωγή της αλδοστερόνης στον φλοιό των επινεφριδίων. Η μειωμένη ροή αίματος στου νεφρού διεγείρει την έκκριση της Ρενίνης και αυξάνει έκκριση της αλδοστερόνης. Η απώλεια αίματος και η μείωση του νατρίου διεγείρουν επίσης την απελευθέρωση της Ρενίνης. Η μεταβολή της θέσης του σώματος από ύπτια σε όρθια, έχει βρεθεί να αυξάνει το επίπεδο της Ρενίνης. Η πρόσληψη νατρίου επηρεάζει επίσης τα επίπεδα της Ρενίνης: υψηλή πρόσληψη νατρίου μειώνει τα επίπεδα Ρενίνης, ενώ η μείωση του νατρίου προκαλεί απελευθέρωση αυξημένων επιπέδων Ρενίνης.

Η μέτρηση της Δραστικότητας της Ρενίνης του πλάσματος (PRA) χρησιμοποιείται στη διαφορική διάγνωση της υπέρτασης. Υπερτασικοί ασθενείς που έχουν χαμηλή δραστηριότητα ρενίνης πιθανώς έχουν ανισορροπία του όγκου των υγρών ενώ τα άτομα με υψηλή δραστηριότητα ρενίνης είναι πιθανώς υπερτασικοί λόγω της αγγειοσυσπαστικής δράσης της αγγειοτενσίνης, μια κατάσταση γνωστή ως νεφραγγειακή υπέρταση.  Οι ασθενείς με ιδιοπαθή υπέρταση μπορεί να ελέγχουν τα επίπεδα ρενίνης και αλδοστερόνης προκειμένου να αξιολογηθεί εάν είναι ευαίσθητοι στο αλάτι, γεγονός το οποίο προκαλεί χαμηλά επίπεδα ρενίνης με φυσιολογικά επίπεδα αλδοστερόνης.

Αυτό βοηθά στην επιλογή της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Τιμές Αναφοράς

 • Φυσιολογική πρόσληψη Νατρίου
  • Ύπτια Θέση: 0.2 – 2.6 ng/ml/h
  • Όρθια Θέση: 1.5 – 5.7 ng/ml/h
 • Χαμηλή πρόσληψη Νατρίου
  • Ύπτια Θέση: Αυξάνεται περίπου 2 φορές σε σχέση με τη φυσιολογική πρόσληψη
  • Όρθια Θέση: Αυξάνεται περίπου 6 φορές σε σχέση με τη φυσιολογική πρόσληψη

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών

 • Αύξηση: Νόσος του Addison, αλδοστερονισμός (δευτεροπαθής), σύνδρομο Bartter (το σύνδρομο Bartter είναι ένα σπάνιο κληρονομική ελάττωμα στο παχύ ανιόν σκέλος της αγκύλης του Henle. Χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα καλίου, αύξηση του pH του αίματος-αλκάλωση, και φυσιολογική ή χαμηλή αρτηριακή πίεση), χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, κίρρωση, σύνδρομο Conn, όρθια στάση του σώματος για 4 ώρες (διπλασιασμός), ιδιοπαθής υπέρταση (σπάνια), υποκαλιαιμία, υποογκαιμία (που προκαλείται από αιμορραγία), τελευταίο μισό του έμμηνου κύκλου, διατροφή χαμηλή σε νάτριο, νεφροπάθεια (με απώλεια νατρίου), φυσιολογική εγκυμοσύνη, φαιοχρωμοκύττωμα, νεφραγγειακή υπέρταση, νεφρικοί όγκοι που παράγουν ρενίνη, βρογχικό καρκίνωμα, απόρριψη του μοσχεύματος. Φάρμακα: διαζοξίδη, οιστρογόνα, φουροσεμίδη, θειική γουανεθιδίνη, υδροχλωρική υδραλαζίνη, μινοξιδίλη, νιτροπρωσσικό νάτριο, σαραλαζίνη, σπιρονολακτόνη, θειαζίδες και γενικά  διουρητικά, καθαρτικά, αντισυλληπτικά.
 • Μείωση: Συγγενής υπερπλασία επινεφριδίων,  σύνδρομο Cushing, ηλικιωμένοι, ιδιοπαθής υπέρταση, νηστεία, δίαιτα υψηλή σε νάτριο, πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισμός, υπερφόρτωση με υγρά, απώλεια βάρους, ενζυμικές διαταραχές. Φάρμακα: Β-αποκλειστές, κλονιδίνη, διγοξίνη, ινδομεθακίνη, γλυκόριζα, μεθυλντόπα, πραζοσίνη, στεροειδή που κατακρατούν νάτριο, σαλικυλικά, στερεοειδή.

Προετοιμασία Ασθενούς για την Εξέταση

 • Απαιτείται νηστεία 8 -10 ωρών πριν από την εξέταση.
 • Ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει φυσιολογική ποσότητα νατρίου (περίπου 3 g την ημέρα) για 3 – 14 ημέρες πριν από την εξέταση.

Όταν είναι πεσμένη, σημαίνει ότι το νεφρό δεν λειτουργεί καλά ή ότι κάτι καταστέλλει την παραγωγή της.

 • Δραστικότητα ρενίνης πλάσματος
 • Ρενίνη σε όρθια θέση
 • Ρενίνη σε ύπτια θέση

Διαβάστε, επίσης,

Ο ορμονολογικός εργαστηριακός έλεγχος αίματος

Οζώδης πολυαρτηρίτιδα

Καρκίνος νεφρού

Αλδοστερόνη

Διερεύνηση αρτηριακής υπέρτασης

www.emedi.gr

Σύστημα ρενίνης-αγγειοτασίνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ