Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιαγνωστικές εξετάσειςΟυροδυναμική μελέτη

Ουροδυναμική μελέτη

Print Friendly, PDF & Email

Τι είναι η ουροδυναμική μελέτη;

 

Η ουροδυναμική μελέτη αποτελεί διαγνωστική εξέταση για τη μελέτη της λειτουργίας των οργάνων του κατώτερου ουροποιητικού κατά τις φάσεις πλήρωσης και κένωσης.

Σκοπός της εξέτασης είναι η αναπαραγωγή των συμπτωμάτων που αναφέρει ο ασθενής, ώστε με τη μέτρηση των διαφόρων φυσιολογικών παραμέτρων να διαγνωστεί με ακρίβεια η παθολογική αιτία.

Ο ουροδυναμικός έλεγχος περιλαμβάνει:

-την ουρορροομετρία (uroflowmetry, UFR),

-την κυστεομανομετρία πλήρωσης (filling cystometry, FCM),

-την κυστεομανομετρία ούρησης ή μελέτη πίεσης-ροής (voiding cystometry, pressure-flow study),

– την ηλεκτρομυογραφία (EMG)

-και την αναγλυφογραφία της ουρήθρας (urethral profilometry, UPM).

Σε κάποιες περιπτώσεις ο ουροδυναμικός έλεγχος συνδυάζεται με ταυτόχρονη ακτινοσκοπική απεικόνιση του κατώτερου ουροποιητικού (βιντεοουροδυναμική μελέτη, video-urodynamic study, VUDs). Συνιστάται στη συνεχή καταγραφή από Η/Υ των παραμέτρων του ουροποιητικού συστήματος, που σχετίζονται με τη φάση πλήρωσης της κύστης και την φάση κένωσης της κύστης (ούρηση). Η καταγραφή αυτή έχει τη μορφή διαγραμμάτων – μαθηματικών καμπυλών. Πρόκειται δηλαδή για απομίμηση της ούρησης, με τεχνητή πλήρωση της κύστης και κατά τη διάρκεια των φάσεων παρατηρούμε την αντίδραση των μυών και των νεύρων που σχετίζονται με την ούρηση.

Η διαδικασία αυτή δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά και είναι ουσιαστικά ανώδυνη, αφού ο ασθενής αντιλαμβάνεται μόνο μια μικρή ενόχληση. Είναι, μια επεμβατική εξέταση που απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να εκτελεστεί και να αξιολογηθεί σωστά, ενώ απαραίτητη και καλή συνεργασία του ασθενούς.

Ο ουροδυναμικός έλεγχος αποτελεί τη μόνη μέθοδο αντικειμενικής εκτίμησης της λειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού και συνεπώς κρίνεται απαραίτητος στη διαγνωστική διερεύνηση των ασθενών με νευρογενή δυσλειτουργία, που η συμπτωματολογία και το ιστορικό από μόνα τους μάλλον δεν φαίνεται ότι αρκούν για την απόφαση της όποιας θεραπείας:

  • κακώσεις νωτιαίου μυελού,
  • πολλαπλή σκλήρυνση,
  • νόσος του Parkinson,
  • μυελομηνιγγοκήλη,
  • αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο,
  • κακώσεις πυελικού πλέγματος

Ακράτεια ούρων είναι η ακούσια απώλεια ούρων σε χρόνο και τόπο που δεν καθορίζονται πλήρως από το άτομο. Πρόκειται για αρκετά συχνό φαινόμενο με επιπτώσεις στο ψυχισμό, στην κοινωνική ζωή και στη σεξουαλική συμπεριφορά του πάσχοντος.

Οι ασθενείς με ακράτεια πρέπει να υποβάλλονται σε πλήρη κλινικό, απεικονιστικό και ουροδυναμικό έλεγχο, για να διαπιστωθεί ο τύπος της ακράτειας και έτσι να εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία.

Η αξία του ελέγχου

Αν και ένας έμπειρος κλινικός γιατρός εύκολα μπορεί να βγάλει συμπεράσματα ακούγοντας τα συμπτώματα του ασθενούς και να χορηγήσει θεραπεία, υπάρχουν όμως καταστάσεις, κυρίως παθήσεις του νευρικού συστήματος, που συνοδεύονται από διαταραχές ούρησης στις οποίες η ουροδυναμική μελέτη είναι απόλυτα απαραίτητη τόσο για τη διάγνωση όσο, κυρίως, για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας, αλλά και της εξέλιξης της υποκείμενης νευρολογικής νόσου. Άλλωστε, και σε απλούστερες περιπτώσεις όπως η ακράτεια ούρων, όπου οι θεραπευτικές επιλογές είναι πολλές (φαρμακευτικές και επεμβατικές), καλό είναι, κυρίως πριν από μια χειρουργική επέμβαση, να υπάρχει ουροδυναμική τεκμηρίωση του προβλήματος για την επιλογή της καλύτερης και εξατομικευμένης θεραπείας.

Διαβάστε, επίσης,

Νυχτερινή ενούρηση στα παιδιά

Νόσος Alzheimer

Ουρολοίμωξη

Αραχνοειδείς κύστεις

Χρόνια ουρολοίμωξη

Ινομυώματα

Ακράτεια ούρων

Θεραπευτικά θερμόλουτρα

Κυστεοκήλη

Οι θυμωμένοι επιζήσαντες από καρκίνο

Αλλαγές στον ηλικιωμένο

Καρκίνος προστάτη

Ασκήσεις Κέγκελ για σεξουαλική υγεία

Κυστεοσκόπηση

Αμυοατροφική πλευρική σκλήρυνση

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Βιβλιογραφία

Ιατρικά Ανάλεκτα

www.emedi.gr

 

 

Προηγούμενο άρθροΓαλακτική αφυδρογονάση
Επόμενο άρθροΌγκοι μεσοθωρακίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομίχλη εγκεφάλου

Η ομίχλη εγκεφάλου ή ο χήμειο-εγκέφαλος περιγράφεται ως μια ομιχλώδη σκέψη, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη εστίασης και αδυναμία συγκέντρωσης. Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ