Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες
Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD
Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου του μαστού στις αναπτυσσόμενες χώρες οφείλεται στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, στην αστικοποίηση και την αύξηση της υιοθέτησης του δυτικού τρόπου ζωής.
Αν και κάποια μείωση του κινδύνου μπορεί να επιτευχθεί με την πρόληψη, οι στρατηγικές αυτές δεν μπορεί να εξαλείψουν την πλειοψηφία των καρκίνων του μαστού που αναπτύσσονται σε χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες, όπου ο καρκίνος του μαστού διαγιγνώσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Ως εκ τούτου, η έγκαιρη ανίχνευση, προκειμένου να βελτιωθεί η έκβαση του καρκίνου του μαστού και η επιβίωση, παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος του ελέγχου του καρκίνου του μαστού.
Οι συνιστώμενες στρατηγικές έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού σε χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες είναι η ενημέρωση για τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα και ο έλεγχος με την κλινική εξέταση του μαστού.
Η μαστογραφία ανίχνευσης συνιστάται για τις χώρες με καλή υποδομή για την υγεία που μπορούν να υποστηρίξουν ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο και το 16% όλων των καρκίνων των γυναικών. Ο καρκίνος του μαστού είναι μια ασθένεια του αναπτυγμένου κόσμου, η πλειοψηφία (69%) του συνόλου των θανάτων από καρκίνο του μαστού εμφανίζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τα ποσοστά προσβολής διαφέρουν σημαντικά σε όλο τον κόσμο, με συχνότητα που αυξάνεται συνεχώς στη Βόρεια Αμερική, στην Ανατολική Ευρώπη, τη Νότια Αμερική, τη Νότιο Αφρική και τη δυτική Ασία. Τα χαμηλότερα ποσοστά επίπτωσης βρέθηκαν στις περισσότερες αφρικανικές χώρες, αλλά κι εκεί τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι, επίσης, σε αύξηση.
Τα ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου του μαστού διαφέρουν κατά πολύ σε όλο τον κόσμο και κυμαίνονται από 80% και άνω στη Βόρεια Αμερική, τη Σουηδία και την Ιαπωνία σε περίπου 60% στις χώρες μεσαίου εισοδήματος και κάτω του 40% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος (2008). Τα χαμηλά ποσοστά επιβίωσης στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες μπορεί να εξηγηθούν, κυρίως, από την έλλειψη των προγραμμάτων έγκαιρης ανίχνευσης, καθώς και από την έλλειψη επαρκών μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας.
Αρκετοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού έχουν τεκμηριωθεί. Ωστόσο, για την πλειονότητα των γυναικών που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν ειδικοί παράγοντες κινδύνου.
Ένα οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού αυξάνει τον κίνδυνο δύο ή τρεις φορές. Ορισμένες μεταλλάξεις, ιδίως στα BRCA1, BRCA2 και p53 γονίδια έχουν έναν πολύ υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, οι μεταλλάξεις αυτές είναι σπάνιες και αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος του καρκίνου του μαστού.
Οι αναπαραγωγικοί παράγοντες που συνδέονται με την παρατεταμένη έκθεση σε ενδογενή οιστρογόνα, όπως η πρόωρη εμμηναρχή, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η μεγάλη ηλικία κατά την πρώτη γέννα είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Οι εξωγενείς ορμόνες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Τα από του στόματος αντισυλληπτικά και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αυξάνουν τον κίνδυνο. Ο θηλασμός έχει προστατευτική επίδραση αν και αμφισβητείται από πολλούς.
Το 21% όλων των θανάτων από καρκίνο του μαστού σε όλο τον κόσμο οφείλονται στη χρήση αλκοόλ, το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία και την έλλειψη σωματικής άσκησης. Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο στις χώρες υψηλού εισοδήματος (27%), και η σημαντικότερη συνεισφορά είναι από το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Σε χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες, το ποσοστό των καρκίνων του μαστού που οφείλεται σε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου είναι 18% και η έλλειψη σωματικής άσκησης είναι ο πιο σημαντικός καθοριστικός παράγοντας (10%).
Οι διαφορές στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από τη διατροφή, σε συνδυασμό με την μικρότερη ηλικία τοκετού. Η αυξανόμενη υιοθέτηση του δυτικού τρόπου ζωής στις χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού σε αυτές τις χώρες.
Ο ΠΟΥ προωθεί τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων ελέγχου του καρκίνου.
Ο ολοκληρωμένος έλεγχος του καρκίνου περιλαμβάνει την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία, την αποκατάσταση και την παρηγορητική φροντίδα.
Πρόληψη καρκίνου μαστού
Τον έλεγχο των ειδικών τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου του καρκίνου του μαστού, καθώς και την αποτελεσματική ολοκληρωμένη πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών με την προώθηση της υγιεινής διατροφής, της σωματικής άσκησης και του ελέγχου της πρόσληψης αλκοόλ, του υπερβολικό βάρους και της παχυσαρκίας, θα μπορούσε να έχει ενδεχομένως αντίκτυπο στη μείωση της επίπτωσης του καρκίνου του μαστού μακροπρόθεσμα.
Διαβάστε, επίσης,
Η σημασία της πρόληψης στον καρκίνο του μαστού
Νυχτερινή εργασία και καρκίνος
Οι καλύτερες αντικαρκινικές τροφές
Παίζει ρόλο η κοινωνική θέση για την ανάπτυξη καρκίνου;
Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Κάθε αλλαγή στο μαστό δεν είναι καρκίνος
Επικίνδυνη ουσία σε αντικείμενα γενικής χρήσεως
Πρωτογενής πρόληψη καρκίνου του μαστού
Η σημασία της πρόληψης στον καρκίνο του μαστού
Mωρά απαλλαγμένα από το BRCA-1
Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο η εξωσωματική γονιμοποίηση;
Εκστρατεία για την πρόληψη κι αντιμετώπιση του καρκίνου με τη διατροφή
Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε βιολογικά καλλυντικά
Επικίνδυνη ουσία σε αντικείμενα γενικής χρήσεως
Έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου μαστού
Αν και κάποια μείωση του κινδύνου μπορεί να επιτευχθεί με την πρόληψη, οι στρατηγικές αυτές δεν μπορεί να εξαλείψουν την πλειοψηφία των καρκίνων του μαστού που αναπτύσσονται σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Ως εκ τούτου, η έγκαιρη ανίχνευση, προκειμένου να βελτιωθεί η έκβαση του καρκίνου του μαστού και η επιβίωση παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος του ελέγχου του καρκίνου του μαστού.
Υπάρχουν δύο μέθοδοι έγκαιρης ανίχνευσης:
• η έγκαιρη διάγνωση και η ευαισθητοποίηση για τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα σε συμπτωματικούς πληθυσμούς, ώστε να διευκολυνθεί η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία
• ο έλεγχος σε έναν πιθανώς ασυμπτωματικό πληθυσμό. Έχει ως στόχο να εντοπίσει άτομα με μια ανωμαλία που υποδηλώνουν καρκίνο
Ανεξάρτητα από τη χρησιμοποιούμενη μέθοδο έγκαιρης ανίχνευσης, με κεντρική βάση την επιτυχία της έγκαιρης διάγνωσης ένας προσεκτικός σχεδιασμός και ένα καλά οργανωμένο και βιώσιμο πρόγραμμα το οποίο καλύπτει τον πληθυσμό και διασφαλίζει τον συντονισμό, τη συνέχεια και την ποιότητα, είναι ότι πρέπει. Στόχευση σε λάθος ομάδα ηλικίας, όπως είναι οι νεότερες γυναίκες με χαμηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, θα μπορούσε να αναγνωρίσει μικρότερο αριθμό ασθενών με καρκίνο του μαστού και κατά συνέπεια τη μείωση του κόστους και αποτελεσματικότητας. Επιπλέον, ο στόχος σε νεότερες γυναίκες, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη εκτίμηση των καλοήθων όγκων, η οποία προκαλεί περιττή υπερφόρτωση των υποδομών φροντίδας για την υγεία, λόγω της χρήσης των διαγνωστικών πόρων.
Η έγκαιρη διάγνωση παραμένει μια σημαντική στρατηγική έγκαιρης ανίχνευσης, ιδιαίτερα σε χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες όπου τα διαγνωστικά εργαλεία είναι πολύ περιορισμένα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η στρατηγική αυτή μπορεί να κάνει διάγνωση της νόσου σε στάδια που είναι πιο δεκτικά στην θεραπευτική αγωγή.
- Μαστογραφία
Η μαστογραφία ανίχνευσης είναι η μόνη μέθοδος ανίχνευσης που έχει αποδειχθεί να είναι αποτελεσματική. Μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα του καρκίνου του μαστού κατά 20 έως 30% σε γυναίκες άνω των 50 ετών σε χώρες υψηλού εισοδήματος, όταν η κάλυψη ελέγχου είναι πάνω από 70%.
- Αυτοεξέταση μαστού
Δεν υπάρχει καμία απόδειξη σχετικά με το αποτέλεσμα του ελέγχου μέσω της αυτοεξέτασης του μαστού. Ωστόσο, η αυτοεξέταση δίνει τη δυνατότητα στη γυναίκα να αναλάβει την ευθύνη για τη δική της υγεία. Ως εκ τούτου, η αυτοεξέταση προτείνεται για την ευαισθητοποίηση των γυναικών που κινδυνεύουν.
Διαβάστε, επίσης,
Τελικά είναι απαραίτητη η μαστογραφία;
Έλεγχος της ποιότητας μαστογραφίας
Απεικονιστικά ευρήματα στους μαστούς
Στηθόθεσμος που ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού
Βοηθάει η μαστογραφία στην πρόληψη καρκίνου;
Πότε πρέπει να γίνονται οι γυναικολογικές εξετάσεις
Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο
Τροφές που προστατεύουν το στήθος απ’ τον καρκίνο
Ο καρκίνος του μαστού, ICD-10 C50, είναι μια ασθένεια στην οποία κακοήθης όγκος αναπτύσσεται από τα κύτταρα των ιστών του μαστού.
Κάθε μαστός βρίσκεται μπροστά από το θωρακικό τοίχωμα και εκτείνεται από την 2η μέχρι την 7η πλευρά και από το έξω στερνικό χείλος μέχρι τη πρόσθια μασχαλιαία γραμμή. Ο μαζικός αδένας έχει σχήμα δισκοειδές εκτός από μία προεξοχή που σχηματίζεται στο άνω έξω τεταρτημόριο, η αποκαλούμενη ουρά του Spence. Ο μαζικός αδένας περιβάλλεται από περιμαστικό λίπος και δέρμα και αποτελείται από 15-20 λοβούς. Κάθε λοβός εκβάλλει με δικό του εκφορητικό πόρο στη θηλή και υποδιαιρείται σε 20-40 λόβια. Περαιτέρω τα λόβια υποδιαιρούνται σε πόρους και αδενικά λοβίδια, το σύνολο των οποίων αποτελεί τη τελική πορολοβιακή μονάδα του μαζικού αδένα. Οι λοβοί χωρίζονται μεταξύ τους από συνδετικό ιστό ο οποίος συγκεντρώνεται σε ορισμένα σημεία και σχηματίζει τους καλούμενους συνδέσμους του Cooper, που σε συνδυασμό με το πέταλο της επιπολής θωρακικής περιτονίας συμβάλλουν στη στήριξη των μαστών.
Κάθε μαστός έχει, επίσης, αγγεία και λεμφικά αγγεία που μεταφέρουν την λέμφο στους λεμφαδένες του μαστού.
Ο πιο συχνός τύπος καρκίνος του μαστού είναι το πορογενές καρκίνωμα που αρχίζεια από τα κύτταρα των αγωγών. Ο καρκίνος που αρχίζει από τους λοβούς και τα λοβίδια ονομάζεται λοβιακό καρκίνωμα και ανιχνεύεται πιο συχνά και στα δύο στήθη από ό, τι οι άλλες μορφές καρκίνου του μαστού. Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου του μαστού κατά την οποία το στήθος είναι θερμό, κόκκινο, και πρησμένο.
Παράγοντες κινδύνου στον καρκίνο του μαστού
Η ηλικία και το ιστορικό της υγείας μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
Κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες για μια ασθένεια ονομάζεται παράγοντας κινδύνου. Έχοντας έναν παράγοντα κινδύνου δεν σημαίνει ότι θα νοσήσετε από καρκίνο. Και κάποιος που δεν έχει παράγοντες κινδύνου δεν σημαίνει ότι δεν θα νοσήσει από καρκίνο.
Οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού:
• Μεγαλύτερη ηλικία.
• Έμμηνος ρύση σε νεαρή ηλικία.
• Μεγαλύτερη ηλικία κατά την πρώτη κύηση ή άτεκνες γυναίκες.
• Ατομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή καλοήθης νόσος του μαστού.
• Μητέρα ή αδελφή με καρκίνο του μαστού.
• Η ακτινοθεραπεία στο στήθος ή στον θώρακα.
• Πυκνός ιστός μαστού στη μαστογραφία.
• Λήψη ορμονών, όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη.
• Αλκοολούχα ποτά.
• Λευκή φυλή.
Ο καρκίνος του μαστού, μερικές φορές, προκαλείται από κληρονομικές μεταλλάξεις γονιδίων. Το γονίδια στα κύτταρα φέρουν τις κληρονομικές πληροφορίες που παίρνει κάποιος από τους γονείς του. Ο κληρονομικός καρκίνο του μαστού αντιπροσωπεύει περίπου το 5% έως 10% του συνόλου του καρκίνου του μαστού. Ορισμένα τροποποιημένα γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού είναι πιο συχνά σε ορισμένες ομάδες.
Οι γυναίκες που έχουν ένα τροποποιημένο γονίδιο που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού και οι οποίες παρουσίασαν καρκίνο του μαστού σε ένα στήθος, έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και στον άλλο μαστό. Οι γυναίκες αυτές έχουν, επίσης, αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου ωοθηκών, και μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης και άλλων μορφών καρκίνου. Οι άνδρες που έχουν μεταλλαγμένο γονίδιο που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού, επίσης, έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.
Υπάρχουν τεστ που μπορούν να ανιχνεύσουν τροποποιημένα γονίδια. Οι γενετικές εξετάσεις γίνονται για τα μέλη των οικογενειών με υψηλό κίνδυνο καρκίνου.
Διαβάστε, επίσης,
Γονίδιο υπεύθυνο για τον καρκίνο μαστού
Γενετικό τεστ για BRCA 1 και BRCA 2
Αντενδείξεις λήψης αντισυλληπτικών χαπιών
Είναι ασφαλή τα αντισυλληπτικά;
Υπάρχουν κίνδυνοι από την Ακτινοθεραπεία;
Έχει σχέση ο καρκίνος μαστού με τον καρκίνο ωοθηκών;
Διάγνωση καρκίνου μαστού
- Μαστογραφία: Είναι η ακτινογραφία του μαστού.
- Βιοψία: Η αφαίρεση κυττάρων ή ιστού, για εξέταση από τον παθολόγο και τον μοριακό ογκολόγο.
Τέσσερις τύποι βιοψιών υπάρχουν:
• Βιοψία με αφαίρεση ολόκληρου του παθολογικού ιστού σε υγιή όρια (προτιμώμενη)
• Βιοψία με αφαίρεση τμήματος ιστού (κίνδυνος διασποράς;)
• Βιοψία πυρήνα: Η αφαίρεση του ιστού με μια μεγάλη βελόνα (κίνδυνος διασποράς;)
• (FNA) βιοψία: Η αφαίρεση ιστού ή υγρού, χρησιμοποιώντας μια λεπτή βελόνα (κίνδυνος διασποράς;)
- Υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης: Μια δοκιμή για τη μέτρηση του αριθμού των υποδοχέων οιστρογόνων και προγεστερόνης στον ιστό του καρκίνου και έλεγχος κατά πόσο η ορμονοθεραπεία μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη του καρκίνου.
- MRI (μαγνητική τομογραφία) μαστών: Για μεγαλύτερες λεπτομέρειες για τον όγκο.
Ορισμένοι παράγοντες επηρεάζουν την πρόγνωση (πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου) και τις επιλογές θεραπείας.
• Το στάδιο του καρκίνου (το μέγεθος του όγκου και αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες ή άλλα μέρη του σώματος).
• Ο τύπος του καρκίνου του μαστού.
• Οι υποδοχέων οιστρογόνων και προγεστερόνης στον ιστό του όγκου.
• Τα υψηλά επίπεδα υποδοχέων ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα τύπου 2 (HER2/neu).
• Πόσο γρήγορα ο όγκος αυξάνεται.
• Η ηλικία της γυναίκας, η γενική υγεία, και αν είναι σε εμμηνόπαυση ή εξακολουθεί να έχει έμμηνο ρύση.
• Αν ο καρκίνος είναι νεοδιαγνωσμένος ή από υποτροπή.
Διαβάστε, επίσης,
Απεικονιστικά ευρήματα στους μαστούς
Χρήσιμες πληροφορίες για τη μαγνητική τομογραφία
Σύγκριση ολοσωματικής MRI και ολοσωματικού PET/CT SCAN
Οδηγίες για το PET/CT για τους ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ
Μαγνητική τομογραφία σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού
Τα στάδια του καρκίνου του μαστού
Μετά την διάγνωση του καρκίνο του μαστού γίνονται εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί στο στήθος ή σε άλλα μέρη του σώματος.
Υπάρχουν τρεις τρόποι που εξαπλώνεται ο καρκίνος στο σώμα.
- Κατά συνέχεια ιστού στον περιβάλλοντα φυσιολογικό ιστό.
- Μέσω του λεμφικού συστήματος και ταξιδεύει μέσω των λεμφικών αγγείων σε άλλα μέρη του σώματος.
- Μέσω του αίματος. Ο καρκίνος εισβάλλει στις φλέβες και τα τριχοειδή και ταξιδεύει μέσω του αίματος σε άλλα μέρη του σώματος.
Τα ακόλουθα στάδια χρησιμοποιούνται για τον καρκίνο του μαστού:
• Στάδιο 0 (καρκίνωμα in situ)
• Στάδιο Ι
• Στάδιο ΙΙΑ
• Στάδιο ΙΙΒ
• Στάδιο ΙΙΙΑ
• Στάδιο ΙΙΙΒ
• Στάδιο IIIC
• Στάδιο IV
Όταν τα καρκινικά κύτταρα ξεφύγουν από τον πρωτοπαθή όγκο και μέσω των λεμφικών αγγείων ή του αίματος πάνε σε άλλα μέρη του σώματος, ένας δευτεροπαθής όγκος σχηματίζεται (μετάσταση), που είναι το ίδιο είδος καρκίνου, όπως ο πρωτοπαθής όγκος. Για παράδειγμα, εάν ο καρκίνος του μαστού κάνει μετάσταση στα οστά, τα καρκινικά κύτταρα στα οστά είναι κύτταρα καρκίνου του μαστού. Η ασθένεια είναι μεταστατικός καρκίνος του μαστού και όχι καρκίνος των οστών.
Σταδιοποίηση καρκίνου του μαστού
- Στάδιο 0 (καρκίνωμα in situ)
Υπάρχουν 2 είδη καρκινώματος μαστού in situ:
• Πορογενές καρκίνωμα in situ (DCIS) είναι μια μη διηθητική κατάσταση στην οποία ανώμαλα κύτταρα βρίσκονται στην επένδυση των αγωγών του μαστού. Τα ανώμαλα κύτταρα δεν έχουν εξαπλωθεί εκτός των αγωγών σε άλλους ιστούς στο στήθος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει DCIS διηθητικός καρκίνος και να εξαπλωθεί και σε άλλους ιστούς.
• Λοβιακό καρκίνωμα in situ (LCIS) είναι μια κατάσταση κατά την οποία ανώμαλα κύτταρα βρίσκονται στα λοβίδια του στήθους. Αυτή η κατάσταση γίνεται σπάνια διηθητικός καρκίνος. Ωστόσο, έχοντας λοβιακό καρκίνωμα in situ σε ένα στήθος αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και στο άλλο στήθος.
- Στάδιο Ι
Ο όγκος είναι 2 εκατοστά ή μικρότερος και δεν έχει εξαπλωθεί εκτός του μαστού
- Στάδιο ΙΙΑ
Ο όγκος βρίσκεται στο στήθος, αλλά ο καρκίνος μπορεί να έχει επεκταθεί και στους μασχαλιαίους λεμφαδένες
-Ο όγκος είναι 2 εκατοστά ή μικρότερος και έχει εξαπλωθεί στους μασχαλιαίους λεμφαδένες
-Ο όγκος είναι μεγαλύτερος από 2 εκατοστά, αλλά δεν είναι μεγαλύτερος από 5 εκατοστά και δεν έχει εξαπλωθεί στους μασχαλιαίους λεμφαδένες
- Στάδιο ΙΙΒ
Ο όγκος είναι είτε:
-Μεγαλύτερος από 2 εκατοστά αλλά δεν είναι μεγαλύτερος από 5 εκατοστά και έχει εξαπλωθεί στους μασχαλιαίους λεμφαδένες ή
-Μεγαλύτερος από 5 εκατοστά, αλλά δεν έχει εξαπλωθεί στους μασχαλιαίους λεμφαδένες.
- Στάδιο ΙΙΙΑ
Στο στάδιο ΙΙΙΑ:
Ο όγκος βρίσκεται στο στήθος και στους μασχαλιαίους λεμφαδένες ή σε άλλες γειτονικές δομές, ή ο καρκίνος μπορεί να βρεθεί στους λεμφαδένες κοντά στο στέρνο
-Ο όγκος είναι 2 εκατοστά ή μικρότερος και ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες στη μασχάλη ή σε άλλες γειτονικές δομές, ή ο καρκίνος μπορεί να έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες κοντά στο στέρνο ή
-Ο όγκος είναι μεγαλύτερος από 2 εκατοστά, αλλά δεν είναι μεγαλύτερος από 5 εκατοστά και έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες στη μασχάλη ή σε άλλες γειτονικές δομές, ή ο καρκίνος μπορεί να έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες κοντά στο στέρνο ή
-Ο όγκος είναι μεγαλύτερος από 5 εκατοστά και έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες στη μασχάλη ή σε άλλες γειτονικές δομές, ή ο καρκίνος μπορεί να έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες κοντά στο στέρνο.
- Στάδιο ΙΙΙΒ
Ο όγκος μπορεί να έχει οποιοδήποτε μέγεθος και ο καρκίνος:
-έχει εξαπλωθεί στην θωρακικό τοίχωμα και/ή το δέρμα του στήθος και
-ενδέχεται να έχει εξαπλωθεί στους μασχαλιαίους λεμφαδένες ή σε άλλες γειτονικές δομές, ή ο καρκίνος μπορεί να έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες κοντά στο στέρνο.
Ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο δέρμα του μαστού είναι ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού.
- Στάδιο IIIC
Μπορεί να μην υπάρχει ορατός καρκίνος στο στήθος ή ο όγκος μπορεί να έχει οποιοδήποτε μέγεθος και μπορεί να έχει εξαπλωθεί στο θωρακικό τοίχωμα και/ή το δέρμα του στήθους. Επίσης, ο καρκίνος:
-έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες πάνω ή κάτω από την κλείδα και
-ενδέχεται να έχει εξαπλωθεί στους μασχαλιαίους λεμφαδένες ή στους λεμφαδένες κοντά στο στέρνο.
Ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο δέρμα του μαστού είναι φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού.
Το στάδιο IIIC καρκίνου του μαστού διαιρείται:
Στάδιο IIICa: O καρκίνος:
• βρίσκεται σε δέκα ή περισσότερους μασχαλιαίους λεμφαδένες ή
• βρίσκεται σε λεμφαδένες κάτω από την κλείδα ή
• βρίσκεται στους μασχαλιαίους λεμφαδένες και στους λεμφαδένες κοντά στο στέρνο
Στάδιο IIICb: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες πάνω από την κλείδα.
- Στάδιο IV
Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα του σώματος, τις περισσότερες φορές στα οστά, στους πνεύμονες, στο ήπαρ ή στον εγκέφαλο.
Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού
Στον φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού, ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο δέρμα του μαστού και το στήθος φαίνεται κόκκινο και πρησμένο και είναι ζεστό. Η ερυθρότητα και η θερμότητα υπάρχει επειδή τα καρκινικά κύτταρα μπλοκάρουν τα λεμφικά αγγεία στο δέρμα. Το δέρμα του μαστού μπορεί, επίσης, να παρουσιάσει εμφάνιση που ονομάζεται peau d’orange (δέρμα όπως στο πορτοκάλι). Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού είναι σταδίου ΙΙΙΒ, IIIC και IV.
Υποτροπιάζον καρκίνος μαστού
Είναι καρκίνος του μαστού που έχει υποτροπιάσει (επιστρέψει). Ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί ξανά στο στήθος, στο θωρακικό τοίχωμα, ή σε άλλα μέρη του σώματος.
Διαβάστε, επίσης,
Ιατρική ενημέρωση πριν το χειρουργείο μαστού
Πώς γίνονται οι μεταστάσεις στον καρκίνο;
Δερματικές μεταστάσεις στον καρκίνο
Θεραπεία καρκίνου του μαστού
Είδη θεραπείας καρκίνου του μαστού
• Χειρουργική
• Ακτινοθεραπεία
• Χημειοθεραπεία
• Ορμονοθεραπεία
• Στοχευμένη Θεραπεία
• Βιοψία φρουρού λεμφαδένα ακολουθούμενη από χειρουργική επέμβαση
• Υψηλής δόσης χημειοθεραπεία με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων
Τα τελευταία χρόνια πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού
Διαβάστε, επίσης,
Το ασβέστιο αποτρέπει τις μεταστάσεις στα οστά
Είναι κατάλληλη η σόγια για τον καρκίνο του μαστού;
Πώς μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός στον καρκίνο μαστού;
Η στροφή στην Εναλλακτική Ιατρική
Οι καλύτεροι χυμοί για τον καρκίνο
Ένα τσάι από βότανα για τον καρκίνο
Θεραπεία του καρκίνου με Iscador
Εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο
H θεραπεία του καρκίνου με αντινεοπλαστόνια
Μπορεί η υπερθερμία να θεραπεύσει τον καρκίνο;
Υψηλές δόσεις βιταμινών για τη θεραπεία καρκίνου
Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο εξάπλωσης καρκίνου
-Χειρουργική θεραπεία καρκίνου μαστού
Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του μαστού χειρουργούνται για να αφαιρεθεί ο καρκίνος του μαστού. Ορισμένοι από τις λεμφαδένες κάτω από τον βραχίονα, στη μασχάλη, λαμβάνονται για έλεγχο διήθησης από τον καρκίνο.
Η συντηρητική χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου:
• Ογκεκτομή: Χειρουργική για να αφαιρεθεί ο όγκος (εφάπαξ) και μια μικρή ποσότητα φυσιολογικού ιστού γύρω από αυτόν.
• Μερική μαστεκτομή: Χειρουργική για να αφαιρεθεί το μέρος του μαστού που έχει καρκίνο και φυσιολογικός ιστός γύρω από αυτόν. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται, επίσης, τμηματική μαστεκτομή.
Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με συντηρητική χειρουργική επέμβαση μπορεί να υποβάλλονται σε αφαίρεση μερικών λεμφαδένων της μασχάλης για βιοψία. Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με το χειρουργείο του μαστού ή μετά (ξεχωριστή τομή).
Άλλοι τύποι χειρουργείου μαστού:
• Ολική μαστεκτομή: Χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του μαστού που έχει καρκίνο. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται, επίσης, απλή μαστεκτομή. Μερικοί από τους λεμφαδένες της μασχάλης μπορεί να αφαιρεθούν για βιοψία κατά την χειρουργική επέμβαση του μαστού ή μετά, μέσα από ξεχωριστή τομή.
• Τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή: Χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του μαστού που έχει καρκίνο, αφαιρούνται, επίσης, πολλοί από τους λεμφαδένες μασχάλης, οι μυς του μαστού, και σε ορισμένες περιπτώσεις, μέρος των μυών του θωρακικού τοιχώματος.
• Ριζική μαστεκτομή: Χειρουργική για την αφαίρεση του μαστού που έχει καρκίνο, των μυών του θωρακικού τοιχώματος και του μαστού και αφαιρούνται, επίσης, όλοι οι λεμφαδένες μασχάλης (Halsted ριζική μαστεκτομή).
Ακόμη και αν ο γιατρός αφαιρέσει όλον τον καρκίνο κατά την χειρουργική επέμβαση, μερικοί λαμβάνουν ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση για να εξοντωθούν όλα τα καρκινικά κύτταρα που έχουν απομείνει. Η θεραπεία που γίνεται μετά την χειρουργική επέμβαση, για να μειωθεί ο κίνδυνος ότι ο καρκίνος θα επανέλθει, ονομάζεται συμπληρωματική θεραπεία και πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα και σύμφωνα με το μοριακό προφίλ του όγκου.
Μία ασθενής πρέπει να κάνει και αποκατάσταση του μαστού καλύτερα κατά τον ίδιο χρόνο που κάνει την μαστεκτομή ή σε μια μελλοντική στιγμή, αν το επιθυμεί. Η ανακατασκευή του μαστού μπορεί να γίνει με τους ιστούς της γυναίκας ή με τη χρήση εμφυτευμάτων πιστοποιημένων.
Διαβάστε, επίσης,
Οι κίνδυνοι από τα βλαστοκύτταρα
Είναι αλήθεια ότι δεν πρέπει να χειρουργείται ο καρκίνος;
Χρήσεις βλαστοκυττάρων στον καρκίνο μαστού
Αποκατάσταση μαστού χωρίς σιλικόνη
Το στήθος σας πρέπει να είναι ωραίο
Τα βλαστοκύτταρα στην πλαστική χειρουργική
-Ακτινοθεραπεία
Ακτινοθεραπεία είναι η θεραπεία του καρκίνου που χρησιμοποιεί υψηλής ενέργειας ακτινοβολία για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.
Υπάρχουν δύο είδη ακτινοθεραπείας.
Η εξωτερική ακτινοβολία χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα για να στείλει ακτινοβολία προς τον καρκίνο του μαστού.
Η εσωτερική ακτινοβολία χρησιμοποιεί ραδιενεργές ουσίες σε βελόνες, σύρματα, ή καθετήρες που τοποθετούνται απευθείας εντός ή πλησίον του καρκίνου.
Ο τρόπος της θεραπείας με ακτινοβολία εξαρτάται από τον τύπο και στάδιο του καρκίνου, υπολογίζοντας τους κινδύνους και τα οφέλη και οπωσδήποτε πρέπει να είναι στοχευμένη και εξατομικευμένη.
Διαβάστε, επίσης,
Η ακτινοθεραπεία στον καρκίνο μαστού προκαλεί καρδιοπάθειες
Διεγχειρητική Ακτινοθεραπεία στον καρκίνο μαστού
Χημειοθεραπεία
Η χημειοθεραπεία είναι μια θεραπεία του καρκίνου που χρησιμοποιεί χημειοθεραπευτικά φάρμακα για να σταματήσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, είτε με τη θανάτωση των κυττάρων ή με το να σταματάνε την διαίρεσή τους. Όταν η χημειοθεραπεία λαμβάνεται από το στόμα ή ενδοφλέβια ή ενδομυϊκά, τα φάρμακα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να φθάσουν στα καρκινικά κύτταρα σε όλο το σώμα (συστηματική χημειοθεραπεία). Όταν η χημειοθεραπεία έχει τοποθετηθεί απευθείας στην σπονδυλική στήλη ή σε να όργανο ή σε μια κοιλότητα όπως η κοιλιά, τα φάρμακα επηρεάζουν κυρίως τα καρκινικά κύτταρα σε αυτές τις περιοχές (περιφερειακή χημειοθεραπεία).
Ο τρόπος της χημειοθεραπείας εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου και πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα και σύμφωνα με το μοριακό προφίλ του όγκου υπολογίζοντας τους κινδύνους και τα οφέλη. (η χημειοθεραπεία σκοτώνει και τα φυσιολογικά κύτταρα).
Διαβάστε, επίσης
Γιατί οι χημειοθεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές
Ανθρακυκίνες και μη ανθρακυκλίνες στον καρκίνο μαστού
-Ορμονοθεραπεία
Ορμονοθεραπεία είναι μια θεραπεία του καρκίνου που αφαιρεί ορμόνες ή σταματάει τη δράση των ορμονών που βοηθούν στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Οι ορμόνες είναι ουσίες που παράγονται από αδένες στο σώμα και κυκλοφορούν στην κυκλοφορία του αίματος. Ορισμένες ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν ορισμένες μορφές καρκίνου. Εάν οι διαγνωστικές εξετάσεις δείχνουν ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν υποδοχείς ορμονών γίνεται ορμονοθεραπεία. Τα οιστρογόνα εκκρίνονται, κυρίως, από τις ωοθήκες και παλαιότερα γινόταν ωοθηκεκτομή.
Η ορμονική θεραπεία με ταμοξιφαίνη δίνεται συχνά σε ασθενείς με πρώιμα στάδια του καρκίνου του μαστού, αλλά και σε μεταστατικό καρκίνο μαστού. Η ορμονική θεραπεία με ταμοξιφαίνη μπορεί να ενεργεί στα κύτταρα σε όλο το σώμα και μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου. Οι γυναίκες που λαμβάνουν ταμοξιφαίνη πρέπει να κάνουν γυναικολογική εξέταση κάθε χρόνο. Οποιοσδήποτε κολπική αιμορραγία, εκτός εμμήνου ρύσεως, θα πρέπει να αναφέρεται σε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατόν.
Η ορμονική θεραπεία με ένα αναστολέα της αρωματάσης δίνεται σε ορισμένες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν ορμόνες που εξαρτώνται από τον καρκίνο του μαστού. Οι αναστολείς της αρωματάσης μειώνουν τα οιστρογόνα του οργανισμού με την αναστολή ενός ενζύμου, της αρωματάσης που μετατρέπουν τα ανδρογόνα σε οιστρογόνα.
Για τη θεραπεία του πρώιμου καρκίνου του μαστού, ορισμένοι αναστολείς της αρωματάσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρωματική θεραπεία αντί της ταμοξιφαίνη ή μετά από 2 έτη χορήγησης της ταμοξιφαίνης. Για τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού, οι αναστολείς της αρωματάσης χορηγούνται και ως μονοθεραπεία.
Διαβάστε, επίσης,
Η ορμονοθεραπεία στον καρκίνο του μαστού
Οι μοριακές αλλαγές σε ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο μαστού
Χημειοπροφύλαξη στον καρκίνο μαστού
-Στοχευμένη Θεραπεία
Στοχευμένη θεραπεία είναι ένα είδος θεραπείας που χρησιμοποιεί φάρμακα ή άλλες ουσίες για τον εντοπισμό και την επίθεση ειδικά στα καρκινικά κύτταρα και δεν βλάπτει τα φυσιολογικά κύτταρα.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα και οι αναστολείς τυροσινικής κινάσης είναι θεραπείες που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
Η θεραπεία με μονοκλωνικα αντισώματα είναι μια θεραπεία του καρκίνου που χρησιμοποιεί αντισώματα. Αυτά τα αντισώματα μπορεί να προσδιορίσουν ουσίες σε καρκινικά κύτταρα που μπορούν να βοηθήσουν τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν. Τα αντισώματα σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, μπλοκάροντας την ανάπτυξή τους, ή εμποδίζοντας την εξάπλωση. Τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη μεταφορά τοξινών στα καρκινικά κύτταρα ή για τη μεταφορά ραδιενεργού υλικού απευθείας σε καρκινικά κύτταρα. Τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρωματική θεραπεία.
Η Trastuzumab (Herceptin) είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που μπλοκάρει τον παράγοντα ανάπτυξης της πρωτεϊνης HER2, που στέλνει σήματα για την ανάπτυξη των κυττάρων καρκίνου του μαστού. Περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών με καρκίνο του μαστού έχουν όγκους που μπορούν να αντιμετωπίζονται με trastuzumab.
Οι αναστολείς τυροσινικής κινάσης είναι στοχευμένη θεραπεία που σταματάει τα σήματα που απαιτούνται για την ανάπτυξη των όγκων. Οι αναστολείς τυροσινοκινάσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρωματική θεραπεία.
Η λαπατινίμπη είναι ένας αναστολέας της κινάσης της τυροσίνης που εμποδίζει τις συνέπειες της πρωτεΐνης HER2 και άλλων πρωτεϊνών μέσα στα κύτταρα του όγκου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με HER2-θετικό καρκίνο του μαστού που υποτροπίασαν μετά από θεραπεία με trastuzumab.
Νέες μορφές θεραπείας είναι σε εξέλιξη….
Διαβάστε, επίσης,
Η νανοϊατρική στον καρκίνο του μαστού
Pertuzumab για τον HER2-θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Εξατομικευμένη θεραπεία για τον καρκίνο μαστού
Εξατομικευμένες θεραπείες για τους καρκινοπαθείς
Θεραπεία του καρκίνου εξατομικευμένα
Που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα νανοσωματίδια
Βιοψία φρουρού λεμφαδένα ακολουθούμενη από χειρουργική επέμβαση
Βιοψία φρουρού λεμφαδένα είναι η αφαίρεση του φρουρού λεμφαδένα κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης. Ο φρουρός λεμφαδένας είναι ο πρώτος λεμφαδένας που λαμβάνει λέμφο από έναν όγκο. Είναι ο πρώτος λεμφαδένας στον οποίο ο καρκίνος είναι πιθανόν να εξαπλωθεί από τον όγκο. Μια ραδιενεργή ουσία και/ή μπλε χρωστική ουσία ενίεται στην περιοχή του όγκου. Η ουσία ή βαφή ρέει μέσω των αγωγών της λέμφου στους λεμφαδένες. Ο πρώτoς λεμφαδένας που θα λάβει την ουσία ή την βαφή απομακρύνεται και εξετάζεται για καρκινικά κύτταρα. Αν καρκινικά κύτταρα δεν ανευρίσκονται δεν είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν οι λεμφαδένες. Μετά τη βιοψία φρουρού λεμφαδένα, ο χειρουργός αφαιρεί το στήθος (με διατήρηση ή μαστεκτομή).
Υψηλής δόσης χημειοθεραπεία με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων
Υψηλής δόσης χημειοθεραπεία με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. Tα βλαστικά κύτταρα είναι ανώριμα κύτταρα του αίματος που αφαιρούνται από το αίμα ή το μυελό του ασθενούς ή έναν δότη καταψύχονται και αποθηκεύονται. Μετά τη χημειοθεραπεία τα αποθηκευμένα βλαστικά κύτταρα αποψύχονται και δίνονται πίσω στον ασθενή μέσω έγχυσης, για να αποκατασταθούν τα κύτταρα του αίματος του οργανισμού. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας που ακολουθούνται από μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων είναι ανώφελες…
Θεραπεία καρκίνου μαστού ανάλογα με το Στάδιο
- Πορογενές καρκίνωμα in situ (DCIS)
• Συντηρητική χειρουργική επέμβαση μαστού και ακτινοθεραπεία με ή χωρίς ταμοξιφαίνη.
• Ολική μαστεκτομή με ή χωρίς ταμοξιφαίνη.
• Διατήρηση του μαστού και θεραπεία με ακτινοθεραπεία.
• Διατήρηση του μαστού και ταμοξιφαίνη χωρίς ακτινοθεραπεία.
- Λοβιακό καρκίνωμα in situ (LCIS)
• Βιοψία για διάγνωση LCIS (κίνδυνος μετάστασης;) τακτική παρακολούθηση με μαστογραφία, υπερήχους και κλινική εξέταση.
• Η ταμοξιφαίνη χορηγείται για να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
• Προφυλακτική μαστεκτομή. Αυτή η επιλογή θεραπείας, μερικές φορές χρησιμοποιείται σε γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
- Στάδιο Ι, Στάδιο ΙΙ, Στάδιο ΙΙΙΑ, και Στάδιο IIICa Καρκίνος του Μαστού
• Χειρουργείο με διατήρηση του μαστού και αφαίρεση του όγκου σε υγιή όρια, ακολουθούμενη από αφαίρεση των λεμφαδένων και ακτινοθεραπεία.
• Τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή με ή χωρίς αποκατάσταση του μαστού (καλύτερα να γίνονται στον ίδιο χρόνο)
• Βιοψία φρουρού λεμφαδένα ακολουθούμενη από χειρουργική επέμβαση.
Συμπληρωματική θεραπεία:
• Ακτινοθεραπεία στους λεμφαδένες κοντά στο στήθος και στο θωρακικό τοίχωμα μετά από μια τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή.
• Συστηματική χημειοθεραπεία με ή χωρίς ορμονοθεραπεία.
• Ορμονική θεραπεία.
• Τrastuzumab (Herceptin) σε συνδυασμό με συστηματική χημειοθεραπεία.
- Στάδιο ΙΙΙΒ, Στάδιο IIICb, Στάδιο IV
• Συστηματική χημειοθεραπεία.
• Συστηματική χημειοθεραπεία ακολουθούμενη από χειρουργική επέμβαση μαστού με διατήρηση ή ολική μαστεκτομή, αφαίρεση λεμφαδένων μασχάλης και στη συνέχεια ακτινοθεραπεία. Πρόσθετη συστηματική θεραπεία (χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, ή και τα δύο) μπορεί να δοθούν συμπληρωματικά.
Στάδιο IV-μεταστατικός καρκίνος του μαστού
• Ορμονοθεραπεία και/ή συστηματική χημειοθεραπεία με ή χωρίς trastuzumab (Herceptin).
• Λαπατινίμπη σε συνδυασμό με καπεσιταβίνη.
• Ακτινοθεραπεία και/ή χειρουργική για ανακούφιση από τον πόνο και άλλα συμπτώματα.
• Διφωσφονικά για τη μείωση οστικής νόσου και τον πόνο, όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στα οστά.
• Συστηματική χημειοθεραπεία και/ή ορμονοθεραπεία.
• Συνδυασμοί trastuzumab (Herceptin) με άλλα αντικαρκινικά φάρμακα.
• Συνδυασμοί λαπατινίμπης με άλλα αντικαρκινικά φάρμακα.
• Χημειοθεραπεία υψηλών δόσεων με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. (Δεν χρησιμοποιείται πια)
Θεραπεία του φλεγμονώδη καρκίνου του μαστού:
• Συστηματική χημειοθεραπεία.
• Συστηματική χημειοθεραπεία ακολουθούμενη από χειρουργική επέμβαση μαστού με διατήρηση ή ολικήμαστεκτομή, αφαίρεση λεμφαδένων μασχάλης και στη συνέχεια ακτινοθεραπεία. Πρόσθετη συστηματική θεραπεία (χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, ή και τα δύο) μπορεί να δοθούν συμπληρωματικά.
Θεραπεία του καρκίνου του μαστού σε υποτροπή
• Χειρουργική (ριζική ή τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή) ακτινοθεραπεία, ή και τα δύο.
• Συστηματική χημειοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία.
• Τrastuzumab (Herceptin) σε συνδυασμό με συστηματική χημειοθεραπεία.
Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες αν νοσήσετε από καρκίνο του μαστού
Διαβάστε, επίσης.
Πόσο πρέπει να πίνουν οι γυναίκες με καρκίνο μαστού
Που μπορεί να εφαρμοστεί το μοριακό προφίλ
Κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία καρκίνου του μαστού
Ο ρόλος του p53 στον καρκίνο του μαστού
Η μεγάλη υπόθεση για τη θεραπεία του καρκίνου
Οι θυμωμένοι επιζήσαντες από καρκίνο
Η μεγάλη αλήθεια για τη θεραπεία του καρκίνου
Μοριακές αλλαγές στον Her2-θετικό καρκίνο μαστού
Πότε είναι επιζήμια η αντικαρκινική θεραπεία;
Αυξητικοί παράγοντες και καρκίνος μαστού
Επανένταξη ενός καρκινοπαθούς στην κοινωνία
Το ασβέστιο αποτρέπει τις μεταστάσεις στα οστά
Θεραπεία οστικών μεταστάσεων στον καρκίνο μαστού
Denosumab σε οστικές μεταστάσεις
www.emedi.gr
Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.
Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.
Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.
Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο μαστού
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο μαστού
Διαβάστε, επίσης,
Κάνναβη και καρκίνος του μαστού
Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται
Η σημασία της πρόληψης στον καρκίνο του μαστού
Τα σουτιέν προκαλούν καρκίνο στο μαστό
Πορογενές καρκίνωμα in situ μαστού
Προγνωστικοί δείκτες στον καρκίνο μαστού
Προβλεπτικοί καρκινικοί δείκτες στην ογκολογία
Απεικονιστικός έλεγχος στην ογκολογία
Διάγνωση του καρκίνου του μαστού
Οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για το καρκίνο μαστού
Μαγνητική τομογραφία ή μαστογραφία για πρόληψη καρκίνου μαστού
Η σωστή εκτίμηση των καρκινικών δεικτών
Λέιζερ για τη διάγνωση του καρκίνου μαστού
Λέιζερ για τη θεραπεία του καρκίνου μαστού
Μη επεμβατική κυτταρολογική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού
Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται
Στηθόδεσμος που ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού
Οι τεχνικές εξατομικευμένης θεραπείας του καρκίνου
Όλοι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού
Τα νεώτερα φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού
Πώς η βιοψία και το χειρουργείο βοηθούν στην εξάπλωση του καρκίνου
Η λήψη νουκλεϊνικών οξέων από δείγματα ιστών
Η πικρή αλήθεια για τις χημειοθεραπείες
Βιολογική θεραπεία του καρκίνου
Προγνωστικός παράγοντας για τον καρκίνο μαστού
Γιατί τα χημειοθεραπευτικά δεν λειτουργούν
Bιοψία για τον καρκίνο μέσω του αίματος
Το καρκινικό μονοπάτι στον καρκίνο του μαστού
Οι ασθενείς που έχουν καρκίνο δεν έχουν όλοι καρκίνο
Οι θυμωμένοι επιζήσαντες από καρκίνο
Εξατομικευμένη θεραπεία για τον καρκίνο μαστού
Τα ελπιδοφόρα μηνύματα στην Ογκολογία
Γιατί οι χημειοθεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές
Μοριακές αλλαγές στον Her2-θετικό καρκίνο μαστού
Μαγνητική τομογραφία σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού
Αλλάζει η θεραπεία στον καρκίνο του μαστού
Θεραπεία του καρκίνου εξατομικευμένα
H θεραπεία του καρκίνου με αντινεοπλαστόνια
Γονίδιο υπεύθυνο για τον καρκίνο μαστού
Οι μοριακές αλλαγές σε ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο μαστού
Απεικονιστικά ευρήματα στους μαστούς
Που μπορεί να εφαρμοστεί το μοριακό προφίλ
Η κλασική θεραπεία του καρκίνου του μαστού
Διάγνωση του καρκίνου του μαστού
Χρήσιμες πληροφορίες για την πρόληψη του καρκίνου μαστού
Όλοι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού
Τα νεώτερα φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού
Τα νέα για τον καρκίνο του μαστού
Για όσες έχουν κίνδυνο για καρκίνο μαστού
Μη επεμβατική κυτταρολογική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού