Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Το κρητικό αγρίμι

Ο κρητικός αίγαγρος θεωρείται ευάλωτο είδος

Ο κρητικός αίγαγρος (Capra aegagrus creticus), γνωστός ως κρι-κρι ή αγρίμι, θεωρείται ευάλωτο είδος. Πιστεύεται ότι εισήχθη στην Κρήτη την περίοδο του Μινωικού πολιτισμού και ζει κυρίως σε ορεινές βραχώδεις περιοχές με μεγάλες κλίσεις, όπου η βλάστηση είναι χαμηλή. Θεωρείται είτε υποείδος της άγριας αίγας ή απόγονος οικόσιτων ζώων που επέστρεψε σε άγρια κατάσταση.

Παλιότερα ζούσε σε όλο σχεδόν το νησί, ωστόσο λόγω του ανελέητου και αδιάκοπου κυνηγιού στις αρχές του περασμένου αιώνα οι πληθυσμοί του περιορίστηκαν στην περιοχή των Λευκών Oρέων και στο φαράγγι της Σαμαριάς, όπου κανείς δεν ξέρει πόσα ζώα απομένουν μιας και τα κυνηγάνε ανελέητα λαθροκυνηγοί για το νόστιμο κρέας και τα σπάνια κέρατα που τα χρησιμοποιούν ως διακοσμητικό σουβενίρ.

Για να προστατευτεί το είδος, μεταφέρθηκαν ζευγάρια αιγάγρων στη νησίδα Θοδωρού, στον κόλπο των Χανίων, προκειμένου να αναπαραχθούν εκεί ανενόχλητα. Υπολογίζεται ότι περίπου 80 αρσενικοί και θηλυκοί αίγαγροι ζουν στη Θοδωρού.

Oι αρσενικοί αίγαγροι φτάνουν το 1 μέτρο ύψος, τα 80 κιλά βάρος και το μήκος των κεράτων τους, κυρτά προς τα πίσω, μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο. Oι θηλυκοί φτάνουν τα 70 εκ. ύψος, τα 65 κιλά βάρος και το μήκος των κεράτων τους δεν ξεπερνά τα 20 εκ.

Στην κοινωνική οργάνωση των αγριμιών υπάρχει ιεραρχία. Τα θηλυκά ζουν σε ομάδες το πολύ 20 ζώων, ενώ τα αρσενικά ζουν κατά βάση απομονωμένα.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα κατοικίδιά σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα κατοικίδιά σας

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γεράνι

Αιθέριο έλαιο γεράνι. Το αιθέριο έλαιο γερανιού χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για τα πολλά οφέλη του για την υγεία Το αιθέριο έλαιο γεράνι χρησιμοποιείται για τη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ